香港龜友論壇

查看: 3141|回復: 16

水苔問題

各位師兄師姐,小弟因為受唔住你地不斷放緣毒,所以尋日終於走左去中蜂度買左隻
但係小弟有個問題,買水苔返黎後,係咪用熱水洗佢?洗完之後使唔使曬返乾先用?定洗完濕濕地就用?
同埋,水果方面有冇咩係唔食得?我尋晚比左橙同蘋果佢食

回復 leoyuchiu 的帖子

你買了邊隻水苔?如是紐西蘭果隻,首次回來浸水半小時,之後抓干,水唔要,......,再放水浸一下,再抓干,重覆三四次就可以了
回復

回復 火水. 的帖子

火水師兄~~我未買~~尋晚放工買完龜去左附近幾檔花店都冇紐西蘭果隻,我見你之前唔知咩post話紐西蘭果隻係香港買到黎講最好,所以想呢2日出MK買

咁師兄,係咪用凍水就得??咁重覆三四次係咪都要每次浸半小時?最後抓干應該都濕濕地,係咪唔使整到乾晒就用得?

thx!
回復

出旺角買吧,問多幾間,間間唔同價的,越大包圍起數來越平.........用凍水得了,除第一次要浸半小時後,之後的唔使浸,洗一洗就可以了........之後濕濕的用就可以了
回復

回復 火水. 的帖子

明白!唔該啊師兄!
咁請問大約幾耐要換一次?1星期洗1次,之後1個月換晒佢1次咁o唔ok??
回復

無問題啦,....最好可分兩批,在用完這批後,洗的時候,有太陽晒干佢,等下轉用,,,,,這批洗了晒太陽時,用第二批頂上
回復

回復 火水. 的帖子

完全明白,感謝熱心回答!!!
回復

龜最好吾好比橙佢食, 好易出問題

!明白!以後唔比 其他生果都得?  發表於 2012-4-25 13:02
回復

呢啲緣毒就唔怕,唔好中嗰啲鉛毒就得喇!
回復

d 緣真係好毒!
回復

咁多位師兄,你地為害人間!搞到我都中埋毒
等我睇下今晚影唔影到相毒下人先
回復

C兄係咪安緣泥,入左幾$,很期待睇相
回復

回復 佑鳥仁子 的帖子

唔係啊師兄~~台緣黎~~安太貴唔捨得買 >< 同埋佢果幾隻安苗我唔合眼緣~~ (不過佢果幾隻亞成安緣真係極品...高背到成隻陸龜咁,殼色同臉極紅!!師兄有機會去睇睇...不過價錢就對我黎講超貴)

呢隻台高背紅面,活潑大食(尋日一買返去已經係咁食野),價錢我覺得偏貴,不過有呢個質素 (活潑大食)我覺得可以接受既~~始終客觀咁講中蜂度買,有保証既~~(至少我果3隻水龜都好好@@非打手)

希望今晚有相!(未試過po相,要摸索下)
回復

已經睇左,之前入左隻安苗大食活躍
回復

回復 佑鳥仁子 的帖子

!~
原來師兄揀走晒d靚野
回復

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=37503
花墟  "花寶" 有賣
旺角洗衣街219號地下
回復

回復 kwong_1980 的帖子

感謝師兄!
回復