香港龜友論壇

查看: 1617|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

**巴西仔搬左屋:D

樓主
本身只打算買浮台 點知原本個箱太細/0\
琴日落樓下又買左個大d既膠箱^^
對一隻苗仔黎講應該都幾大Xd 希望可以用幾年啦 吾好大得太快=3=

本身驚龜龜吾識爬 不過今朝一開燈佢就好努力甘爬上去

龜龜大頭好qq

另附上bf個缸雖然我覺得好細=.=但玻璃真係幾靚

以前我個setting...=.=haha不堪回首

評分

參與人數 5威望 +14 收起 理由
婷婷 + 10 多謝分享
johnng9879 + 1 多謝分享
wel524 + 1 多謝分享
seira2242527 + 1 多謝分享
haren + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
豪宅呀

;P;Pthanks 其實我想買全透明但睇吾岩..玻璃又好重=3=  發表於 2012-5-6 22:12
回復

板凳
皮膚病

脫皮換皮姐~_~依家成身好多都變左白色 仲有小小皮會係水中飄下飄下@@  發表於 2012-5-6 22:09
回復

地板
龜龜好幸福

回復

回復 ms_star 的帖子

係喎, 龜仔手果D白色係皮膚病, 近手指位, 惡化會斷指, 試下用龜精靈E下睇下有無效

但我真係覺得換更皮wo@@..依家全身都有 佢又無抓/有膿/流血之類.. 我試過用棉花棒整走d白色 下面係正常既龜龜皮膚:loveliness:  發表於 2012-5-6 22:15
回復

個箱好大, 個箱好似同我下層果個箱一樣大, 係咪日本城買左八十蚊果隻?

甘都比你知道左!!!hahaha 普通大啦我覺得 對小龜黎講應該好大 不過之前大龜龜果個仲大=.=長60cm lol  發表於 2012-5-6 22:18
回復

想問下個企台係邊度買

魚佬 :P 其實好多地方都有得買 價錢分別而已 我覺得呢個係最實用方便同美觀xd  發表於 2012-5-6 22:19
回復

回復 wel524 的帖子

@@咁觀察下先, 我見我D龜脫皮未試過咁白, 所以覺得係皮膚病, 不過可能視覺上有差別/唔同龜唔同情況
回復

wel524 發表於 2012-5-6 22:09

個箱好大, 個箱好似同我下層果個箱一樣大, 係咪日本城買左八十蚊果隻? ...

哈哈...梗係認得出啦, 我去左實惠日本城睇左N次先買到個O岩哂, 之前仲白痴到買左個乳白色既箱返屋企先知唔係透明 仲要拎住個箱, 行左十五分鐘先返到屋企, 沿路N個人望住我拎住咁大個箱 加上尼幾日對住個箱影相影左n次, 印象係會深刻d~
回復

wel524 發表於 2012-5-6 22:28
哈哈...梗係認得出啦, 我去左實惠日本城睇左N次先買到個O岩哂, 之前仲白痴到買左個乳白色既箱返屋企先知 ...

呢個幾好阿我覺得 雖然吾係魚街果d甘透明
不過算係ok la size好岩心水 實惠好似都係差吾多款&價錢 但日本城近d

一開始發現龜龜有1-2塊白色都嚇鬼死我
幾驚用隔夜水日日換同加定水劑都有皮膚病/0\
不過之後見d白色皮脫出又放心左
我覺得可以吾用藥就吾好用 尤其係佢仲甘細 (養左個幾月炸)
我之前只用過鹽水幫佢沖一次涼 殺下菌甘
好過浸龜精靈比佢飲左=3=
皮膚又會變黃色sad
回復

其實聽過人講話用全透明既缸唔好, d龜龜會撞埋個到,
咁我覺得膠箱响尼方面又好d既, 有少少白色, 咁佢地就知到邊緣
(不過見我d龜都顛顛地, 成日追住我, 不停咁响度拍水撞埋個邊到, 有時响個曬台上面聽到我把聲, 即刻跳落水追住我, 我唔想佢地成日曬唔到燈要避佢地==)

置於全白色, 我真係接受唔到見唔到d龜law...^^...因為d龜太可愛~

回復

wel524 發表於 2012-5-6 23:30

其實聽過人講話用全透明既缸唔好, d龜龜會撞埋個到,

其實我都聽講過不過全透明真系靚好多呀嘛
加上我諗佢地撞多幾次就會發覺出吾到去Xd
(其實人都會撞玻璃 我試過lol hahaa)
佢地又可以八下出面有啲咩甘

半透明都ok既 起碼可以知佢匿埋左系邊xd haha
佢成日匿系個台底 好難搵 唯有爬系地下尋找佢既蹤影=3=

你就好拉 啲龜同你感情甘好
我呢隻多數我一望過去佢即刻同我跳水/0\
回復

其實我屋企D龜都係慢慢培養, 開頭買番黎, 有D比較貪食, 就易熟落D,
事關一拎蝦干出黎佢就會過黎, 有D真係好慢熱, 好似我屋企隻白板咁,
佢以前唔係咁, 佢都係一見我就'龜'咁腳走, 我開頭仲諗佢咁怕人,
會唔會有一日長期緊張嚇死, 佢開頭又唔食野喎~咁多隻最担心係佢,
后尾發覺佢勁鐘意痴住隻阿四爬爬, 咁O岩果隻好痴人又定又聽話, 識跟我手指搵野食~
咁咪將佢地放埋一齊餵食野, 佢好似見到佢個FD食, 佢又食, 養下養下,
佢原本上年仲有D怕我, 有時都龜咁腳走, 但係今個冬天完左之后,
佢竟然性格變左, 變得勁痴人(你見佢搶鏡就知)
所以順其自然~~養得耐自然會熟~~佢唔鐘意過黎咪又得佢, 佢無零食食
回復