香港龜友論壇

查看: 8340|回復: 143
打印 上一主題 下一主題

新手發問! 有新問題!!

樓主

講出嚟可能會俾人鬧...

幾次算係我第二次養龜...(巴西龜)

第一次應該係前年嘅11月左右...

嗰時開始買咗兩隻龜BB翻嚟養...

但可能冬天...

已經好少食嘢...(應該話完全唔食)

所以好快已經開始病...(白眼,潰爛之類)

眼撐唔開...

唔食嘢...

或者係個身生嘢...

有買龜康寶同A+ plus浸都唔得...

開而且其中一隻好快死咗...

跟住我不斷買多隻嚟陪剩低嗰隻...

但買翻嚟嘅龜都keep住病同唔食嘢...

成日都覺得係冬天嘅關係...

其中有一隻自己喺個盒入面爬咗出嚟...

跟住搵曬全間屋都搵唔到...

半個月之後離奇出現翻...

過幾日都死埋...

其實我擺D龜喺我間房...

電腦mon同窗臺之間個位...

冬天都算有陽光...

但我前後養死咗10隻龜BB...

之後我睇翻風水書...(八卦)

其實我間房算係兇位...

因為同一個位連種仙人掌都死...

所以一路都唔敢再養....

但屋企人一路都唔俾養貓貓狗狗呢類型有毛嘅動物...

我又好想搵嘢嚟樣...

所以再次手痕喺16/5號去金魚街買咗兩隻巴西龜BB翻嚟養...

直到今日...

D龜尙算生猛...

眼都有開...

而且最開心係有食嘢...

但好似其中一隻有食...

我係下晝2-3點期間喂龜糧...(儘量呢個時間)

夜晚12-2換水...

水啱啱到魚缸嘅表面...

有擺生化棉...

餵食嘅時候會放多少少水...

但呢一兩日發現佢哋會有D類似棉花絮嘅嘢飄飄下...

我又開始滴龜康寶...

但其實支龜康寶係上次剩低嘅...

龜糧都係...

會唔會已經過期??

我唔想再養死佢哋...

我爺爺喺大陸都有養龜...

養咗4-5年...

變得超大隻超健康...

都唔知佢點養嘅...

ps:依家兩隻龜擺咗出廳養...

所以對比以前嘅經驗暫時仍然算活潑...(應該話仲在生)

我有一堆問題希望龜友可以解答下我...

1:龜BB一日應該餵食幾多次??時間??分量??
2:如果凈系其中一隻有食...另一隻冇..點算??
3:應該幾耐換一次水??全部換曬??
4:上網睇過有病可以浸稀釋鹽水...有冇效?
5:依家開始會滴少少龜康寶...其中一隻對眼買翻嚟已經比另一隻腫...但都撐得開同幾精靈...但其實佢對眼有冇病??

暫時係咁多...

有問題我會再發問...其實一路都上網睇咗好多資料...

但我想個情況係再針對少少嘅...

所以希望大家可以幫幫我...
更新:呢對相係頭先影嘅 about 1130...用touch影所以唔係好清...唔知大家覺得佢哋有冇問題...或者可以睇片

http://www.youtube.com/watch?v=EJsnQsEX7Ck 條片係尋日拍嘅23/5...

29/5 update...今日B龜完全冇胃口食嘢,兩隻一齊喂or分開喂都唔食...頭先發現其中一隻前腳有一隻指甲甩咗...佢哋係咪打交??但都係見佢哋最多係龜疊龜...拎佢出嚟會開眼,肯爬...而且發覺佢可能天生唔太中意游水...但唔怕水...我依家夜晚都係干養...日頭先俾水佢哋...

457123_10150913636273748_548993747_10033710_245726098_o.jpg (113.19 KB, 下載次數: 66)

564828_10150926525613748_548993747_10074130_445360468_n.jpg (46.52 KB, 下載次數: 62)

沙發
回復 vickyjerry 的帖子

早晨

其實我覺得死都應該有原因 , 既然係咁死 , 點解你仲要係咁買呢 ? 點解唔係揾出死因 , 改善個問題 ? 話晒你係真係諗住養佢 , 唔同農家人養d動物係為左食 , 不過都已經係過左去既事 , 注意下就可以了

至於你個5個問題 , 自問仲係新手 , 只可以盡量分享我既意見 , 有咩錯就請其他師兄師姐指點
龜bb一日餵一次 , 時間我聽人講朝早最好 , 但我番工係輪更 , 所以我好多時都係夜晚先餵 , 暫無問題 , 份量我d龜b都係食十粒到 ( 開口糧 ) , 因為我個三隻有一隻唔係食開口糧 , 所以請留意 ....
唔食野個隻就睇下係咪有咩唔舒服先 , 如果冇就要再留意下 , 如果冇食幾日 , 或者換另一d糧比佢食
水就我平時每日換三分一 , 三日換成缸
第四樣我諗都係要睇番係咩病 , 對症下藥會好d
比另一隻眼腫係點腫先 ? 買個時已經係咁定係買番黎之後先開始 ?
回復

板凳

起另一個post 其實我都已經解答左一d問題...你可以去參考下

我既方向係 龜bb一日餵一次, 時間就唔一定既, 不過最好每日都係差唔多果個時間,者係好似人咁,都會定時分泌胃醱架嘛,唔定時食野會對身體唔好, 分量既話, 有d龜龜會食飽飽就唔食,有d就點食都唔飽, 睇龜龜而定... 冇記錯好府龜龜頭仔既3倍(?) ''分量呢個問題要請教下其你c hind c 姐... 因為我d龜龜都識食飽...so 答唔到你''

另一隻冇食既話...咁你就要留意係搶食問題定另一隻未開口/佢病先唔食. 搶食野話你就要多加留意啦...有可能仲會打交..-口-''' 未開口既話你可以試下''命脈開口糧'' 好有信譽架^^ 而且岩哂bb龜食同腸胃差差既龜龜食~ 病既話當然要快d e好佢啦... 好似人咁,病果時都冇心機食野啦-0-''~

要睇下個龜窩有冇濾水器.... 有既話就可以冇咁辛苦 -v- ~ 冇既話最少一日一次啦~ 保持水質清潔... 畢竟俾d尿尿便便''葉''住...我係bb仔都會覺得好唔舒服啦>< 我就係換曬既~ 不過個個人都唔同, 如果係龜b既話, 都係用隔夜水安全d..

呢個我就真係唔知,,,,sor

5:依家開始會滴少少龜康寶...其中一隻對眼買翻嚟已經比另一隻腫...但都撐得開同幾精靈...但其實佢對眼有冇病??
正常龜龜係唔會腫架.. 我一直都係用龜康寶當消毒用....如果e呢種病既話. 會用一隻藥性強既---龜精靈

ps.!   仲有... 龜b 起咁凍既環境低下應該用暖管,, 因為佢地低抗力比較差..容易凍死的..
ps.2   依排太陽咁好,比多d佢地曬太陽啦^w^
ps.3  水位唔好咁高... 龜b游水唔叻... 水位大約龜龜殼3倍高度.... 不過最安全做法就係水位岩岩過殼,, 可以俾龜龜站起休息..同埋水中有石頭/物件俾佢地爬下上去休息&曬太陽

第次唔好11月先黎買龜龜喔...呢個月份唔係一個好既日子~ 最好就係4月(?) 冇記錯既話.....
回復

地板
回復 JevinLee 的帖子

真係唔知係天氣問題定係點...今次呢兩隻好精神!!

頭先喂糧...

食嗰隻即刻飛埋去食咁濟...

唔食嗰隻我撥咗佢落水嘅另一邊佢都開始食...!!

暫時係每龜5粒最細size嘅龜糧...

我驚佢哋唔識飽會食得太多...

所以唔敢再喂...
回復

回復 seira2242527 的帖子

我屋企冬天先有太陽曬入嚟...

夏天好似會少D...

都唔知太陽方面點滿足佢哋...

而且今日睇佢哋游水食嘢都冇乜問題...

凈系身體周圍(脖子,抓)好似有層白色嘢飄飄下...

我係咪 應該乾養??但點餵食?
回復

買龜要睇天氣
我都係等左幾個月先係今年呢個月買龜
仲要等好天係先買
仲有問清楚人邊間既龜係比較有保證,有良心。

天氣唔好會有可能係帶返屋企個陣整病佢。
同埋可能唔只係因為冬天關係,而係樓主次次都唔識買龜,或者次次時間都冇睇好,就咁買隻龜返屋企
不過到左冬天係唔應該再買龜住嫁啦~

當然仲有要自己細心D選屬於自己既龜仔啦
回復

回復 敏…* 的帖子

我有揀最活潑嗰兩隻wor...
回復

vickyjerry 發表於 2012-5-24 10:36
回復 JevinLee 的帖子

真係唔知係天氣問題定係點...今次呢兩隻好精神!!

D糧好似太大粒
佢咬到...但唔知噴返左幾多出黎
回復

回復 敏…* 的帖子

通常一粒分3次食...

已經係最細嘅size啦...
回復

vickyjerry 發表於 2012-5-24 11:25
回復 敏…* 的帖子

通常一粒分3次食...

我隻龜龜之前都好似你隻野咁咬法,咬咬下佢就唔多食啦-____-
我聽人講,就算佢成粒食到都未必消化到@@
不過我之後再整碎D佢
咁佢就會食得好乾淨~

所以盡量另佢可以1口食到應該係最好
回復

1:龜bb可以一日一次,時間可以不定時,又可以一日2次,不過份量不可以多,唔可以太飽!!
2:要2隻分開餵,要確保每隻都有食,同大食果隻唔洗比咁多!!
3,一日換水一次,用隔夜水,水過背就可以,不可以太多,除非有陸地給他們!!!要全部換哂
4:浸鹽水有用,只是用來殺菌,幫不了你哪隻有白眼病的龜!!!一定要買眼藥水去醫!!
5:龜康寶無用!!!隻眼已經出問題
回復

什麼水啱啱到魚缸嘅表面...???

回復

曬太陽方面你可以考慮買''太陽燈'' 又或者附出多D時間同佢地曬太陽.... 你參考下我D POST , 你就會發現我都冇買燈... 係同佢地落街街曬太陽..... ((如果你會用呢個方法..我再教你應該點做, 因為運送同曬太陽都有野要注意的))
"白色嘢飄飄下...." 係未佢地脫緊皮呀~? 龜龜成日都脫皮...係正常架~

點解要乾養 乾養方面你會每日俾D時間佢浸下水(EG.1個鍾)..當然水位要唔高, 目的俾佢飲水/ 便便/ 餵食
回復

seira2242527 發表於 2012-5-24 14:31

曬太陽方面你可以考慮買''太陽燈'' 又或者附出多D時間同佢地曬太陽.... 你參考下 ...

我都想黎緊考完試,放暑假帶龜龜出去曬太陽~
可唔可以教下我?
回復

THANKS~~~:D  發表於 2012-5-24 21:45
回復

聽到你養龜既經歷, 我真係有點冒汗
以下網頁專門介紹尼種(巴西紅耳龜(NOT鳥龜)既基本養飼方法, 可以參考下
http://www.hkherp.org/document/caresheet/Trachemys_scripta.pdf

睇左好多CHING/C姐俾你既建議, 以下就講下我既少少經驗同分享養法:
我以前1日餵1-3次, 視乎我既得閒程度, 大約1日餵1X粒左右, 餵既時間同次數我覺得唔大影响, 反而最大影响係水質問題, 食糧后, 剩低果D渣同隻龜痾便便尿果D先大問題, 會污染水質, 我既經驗係每次佢食完野, 佢就會隔一陣痾, 污糟就換水(隔夜水), 所以普遍每日換水1-3次, 有CHING話換得水多唔好, 以上只係我既少少經驗, 都係果句自行衡量, 換水時當然儘量唔好嚇隻龜, 講一聲先拎起佢

正如各位CHING所說, 留意有無搶食, 最好分開餵, 我以前養果兩隻巴西果時就無咩搶食, 所以放埋一齊都OK

龜唔食野好多原因, 要了解下係咩原因先,
一般買番黎既龜有機會未適應唔食野, 驚人, 你愈嚇佢, 佢就愈唔食(eg好似影片咁拎起個箱打斜又放番正,搖下搖下咁最好唔好咁做, 好易嚇親佢地), 如果係尼個原因, 最好由糧 入手:
糧既吸引程度: 我見你果粒糧極似$5/盒,綠色盒果款, 唔知係咪呢? 如果係, 有隻龜唔食係好正常, 根據我既經驗 龜係識揀食挑食既動物, 唔好聞唔好食就會唔食, 聽過有d龜係好有骨氣, 寧願餓死都唔食唔好食既糧(垃圾糧), 如果係, 極之建議你聽下上面果位c姐介紹買番命脈糧試下, 我以前就餵zoomed細樽裝
另外, 有機會係病, 最簡單睇下佢有無外觀上既問題eg你所說既眼腫, 如果係病既話, 最好拍張近鏡描述下, 再問下各位ching, 不建議隨便藥石亂投

我曾用過龜康寶, 我覺得尼種藥藥力較低, 未必可以治好較嚴重既病, 置於你所講既A+ plus我就未用過, 不過我覺得藥尼樣野最好唔好混合用, 因為未知咩病, 又左溝右溝, 到時真係好番, 又點知邊隻藥有效, 下次再出現同樣問題, 到時你會怎樣做? 又溝藥嗎?? 假若是自己病, 你會這樣做嗎?? 所謂’己所不欲,勿施於人(龜)’, 大家同樣係生命, 何必呢?

參考1.

個人覺得唔用好過, 其實基本一般隔夜水就可以, 沒必要

首先產生第5條問題, 我覺得完全係樓主抉擇失誤, 根據樓主死過咁多次龜既經驗, 應該知道自己能力不足, 未必可以醫好有病既龜, 為何選龜時偏偏要選一隻睇落去對眼腫唔正常既龜??(尼個原因唔考究,只係想樓主好好自己思考)
加上未知係咪病, 就先用藥, 好在個人認為龜康寶藥力較低,暫時影響不大

其實我覺得由買番黎果刻開始, 自己就係龜既主人, 如果自己買一隻病龜返黎, 就要預左自己醫, (如果隻龜對眼有病既話)當你選擇眼腫果隻龜開始, 就代表已經要負起醫好佢既責任, 可以感受到你好想醫好佢, 亦好用心做龜龜影片, 不過希望樓主每次做抉擇時好好考慮清楚結果, 不要隨便下主意

置於根據樓主所描述, 我自問係新手, 未能肯定是否病, 如果係我自己, 會用zoomed眼藥水試下滴幾日觀察是否有改變, 因為未知是否病, 而此藥水係龜眼專用藥又可作一般保健用途, 所以較為保險, 龜無異常情況, 我會諗可能係龜本身生對眼生得比較突, 照理如果真係病, 滴藥幾天后眼腫會改善,到時有改變就會知係病, 以上只係個人看法, 都係果句自行考量

p.s: 真心希望你既龜龜可以健康成長 & 繼續分享龜龜成長相片影片

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1 c hing 打咁多字..... 辛苦哂!!

查看全部評分

回復

另外, 龜箱佈置方面, 亦有一些少少意見:
濾棉易積菌, 唔係全乾, 會令隻龜長期沾水, 而經常沾水易有皮膚病, 易令龜病死,
建議買一d擺設, 有樓梯有頂, 魚街好平 十零蚊就有個, 龜龜唔想掂水果時可以走上去,
置於曬太陽問題, 我覺得如果自己無時間帶佢地出街曬, 就買盞燈,
我就買日光燈夾响個箱上面, 照住陸地, 咁隻龜就可以走上去曬乾個身,
得閒果排先帶佢地出街曬下真正既太陽都得
另外, 見到個箱果塊白色物體是什麼??
回復

回復 seamus 的帖子

即系凈系浸過缸底...好少水
回復

但啱啱買翻嚟10日左右就甩皮都算正常??
回復

vickyjerry 發表於 2012-5-24 23:20

但啱啱買翻嚟10日左右就甩皮都算正常??

換皮係因為龜龜大緊~
其實我都只係早你1星期買~
佢而家都換緊皮
回復