香港龜友論壇

查看: 3665|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

緣仔唔食野!

樓主
各位師兄師姐好,我隻緣仔不嬲都好大食,我2日餵一次既
但呢排唔知點解唔肯食糧(命脈)、蕉(咬1啖就走)同蕃茄(食3啖)
但係鮮蝦就食...想問係咪偏食??我今個禮拜已經冇再餵蝦,都係唔肯食糧,一粒都唔食,其他野都係食1啖,想問下係咪應該繼續餓佢?佢SIZE大約5-6CM,到而家都好精神行得走得,不過呢2日冇排便!
沙發

回復 johnng9879 的帖子

一個禮拜1次左右~~最多2次
不過一次都餵OK多...
點算師兄!~~~係咪餓到佢食返糧為止!?
回復

板凳
佢而家唔係好餓,等佢疴返多啲屎出嚟先餵都唔緊要嫁!你唔洗驚餓親佢,到佢肚餓嗰時你餵乜俾佢都食,另外你唔好俾咁多肉佢食,要均衡啲,水果好緊要。
回復

地板

隻衰野不嬲要手餵先食野,放D野係度佢唔多食...所以好難蝦撈龜糧放係度比佢食...
唉,我阿媽成日話佢食蝦就由得佢,唔好餓親佢...都唔知佢有冇偷偷地餵蝦
回復

回復 龜BB 的帖子

係既師兄!
我通常一個禮拜餵1次蝦,平時蕃茄同龜糧,有時有蕉~~2日餵一次~~
尋日比橙佢,佢好中意食..不過好似唔可以成日餵..
師兄,想問有咩生果好?
回復

我問佢佢又話冇...........
回復

哈哈,教佢嘛!佢一咬你手就打佢個頭~~
不過我果隻一返黎已經唔咬手指,手餵佢都係咬d野食,不過如果隻手掂過蝦有d味就會咬手指,但係佢一咬我就打佢個頭,希望訓練到佢
回復

2-3日餵一次都正常,最好等牠們排便後,肚仔餓望住你爬來爬去時才餵則比較好,因為有時佢哋會消化不良,兩三天都無排便,咁樣你就千祈唔好再餵喇!唔係攪到佢哋腸胃炎就手尾長,橙可以食,但唔可以食太多及太密,生果中我則多餵車厘子、提子、小蕃茄、香蕉、木瓜、蘋果、哈蜜瓜,另外浸過水的白飯牠們亦很喜歡,但每隻龜的口味都有所不同,你可於牠們饑餓時嘗試一下。
回復

我屋企隻緣最近都唔太鍾意食野,糧只係食少少,但3日無見過佢拉便便了
回復

seamus 發表於 2012-5-25 17:28
我屋企隻緣最近都唔太鍾意食野,糧只係食少少,但3日無見過佢拉便便了

有無試下同佢浸下水或同佢哂下太陽 !
我d 箱龜多數隔日喂, 小小糧加小小菜唔會太飽 !! 通常一浸水或哂住太陽佢就會開大 ...!! 星期六/日就會加d 好野, 如蝦 or 蚯蚓, 因呢排落雨比較多...
回復

蝦 仲是少喂吧
回復

UPDATE下大家先,原本佢一路唔食野
但尋日我將d糧整濕佢拎返出黎放地下佢就食啦...(之前係我放佢飲水果時放d糧落去)
回復

新番三隻緣都唔係點開口!! 點算吖~~ help ?? ~
回復

回復 leoyuchiu 的帖子
食蝦唔食糧,應該係偏食.
回復

romantic 發表於 2012-5-31 19:38
新番三隻緣都唔係點開口!! 點算吖~~ help ?? ~

試下用香蕉, 蟲仔, 乳鼠引下佢
回復

平時有食開野的龜,唔洗太擔心會餓親佢,放係水浸下佢,多數會排便
過幾日都唔肯食,可以試下用草莓,如果都唔肯食,可能真係病左
回復