香港龜友論壇

查看: 2917|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

樂樂近照~~

樓主
養咗樂樂差不多兩個月, 佢依然怕人, 不過食得瞓得....

有D怪習慣出現, 喜歡自殘... 繼上次尾甲成隻冇咗, 之後另一邊又斷咗半隻甲

日頭好多時間响石上發呆, 一呆幾粒鐘~~

夜晚多D落水, 依然鍾意飄浮, 有時當自己搖搖板, 前後身上落上落~~

每日曬太陽同食嘢時, 就開始發癲, 响缸入面對牆狂奔, 有時企直曬太陽, 搞到D甲斷哂~~

第一次放佢响屋企爬~~ 太細膽, 呆咗唔郁一輪~~

個個星期幫佢身體檢查~~~

~~~END~~~~  

Thank you ~~

評分

參與人數 4威望 +17 收起 理由
jellyfish + 4 好名~
SecRet + 1
seira2242527 + 2 自殘龜龜...
杰仔_kit + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
johnng9879 發表於 2012-5-25 12:37
C9 我隻石金錢都係咁,尋晚無苶冇左一個指甲仲流血....乾養中

唉....都唔知佢係唔係太興奮有嘢食.....次次都係食嘢時斷甲....可能因為佢狂爬, 同埋成日想企直....希望唔好再斷啦.....
回復

板凳
買多隻陪佢......我D星龜開頭用手捉佢就即縮入殼 ,買多隻之後大家互動一齊食嘢 ,同佢用暖水浸及刷背底殼時多D比佢望到你個樣 ,久而久之就唔驚你及信任你......比D時間多D認識對方。
回復

地板
kanhung 發表於 2012-5-25 12:41
買多隻陪佢......我D星龜開頭用手捉佢就即縮入殼 ,買多隻之後大家互動一齊食嘢 ,同佢用暖水浸及刷背底殼時 ...

哎呀~~~ C兄你~~~你幫我搵藉口買多隻, 真知我心意~~~

其實我日日用手餵, 又同佢講嘢~~ 日對夜對~~~ 都冇用~~~ 可能佢太細膽啦~~~
回復

買多一隻好呀, 多隻龜龜冇咁寂寞, 我都買多了一隻龜龜倍我妹妹呢.
回復

可能太悶喇
回復

c9你隻樂樂隻眼好大,好q呀!!
我覺得佢似南石,唔係好似北石咁!@"@
我隻北石(劉在石)都係好細膽,一拿上手就縮哂入去
回復

龜妹妹 發表於 2012-5-25 13:42
買多一隻好呀, 多隻龜龜冇咁寂寞, 我都買多了一隻龜龜倍我妹妹呢.

我都好想買多隻龜, 但見佢兩個月都仲咁驚, 我怕佢見到多隻仲驚, 到時打交就大件事~~~

C兄你兩隻龜都好Q呀~~~ 不過我冇地方, 唔養得太大種嘅龜~~~
回復

sharkleung 發表於 2012-5-25 13:43
可能太悶喇

係呀~~ 我都覺得佢呆呆哋, 好似好悶~~~
回復

seamus 發表於 2012-5-25 13:51
c9你隻樂樂隻眼好大,好q呀!!
我覺得佢似南石,唔係好似北石咁!@"@
我隻北石(劉在石)都係好細膽,一拿上手就縮 ...

其實我係新手, 唔太識分南/北種, 係老板娘話係, 我梗係信啦....點解C兄覺得佢係南種??因為佢深色? 我好似將佢愈養愈深色, 唔知係唔係我養得唔好
回復

尾2果張相好可愛,石金錢鍾意望住人.
我有隻扁安布同樂樂一樣斷指甲,同你用同一牌子既浮石,我覺得將舊浮石壓低d,浸多d水,龜仔上岸就會容易d,無咁易斷指甲.
回復

回復 psi 的帖子

個樣好傻~~~哈哈~cute
回復

山貓 發表於 2012-5-25 14:50
尾2果張相好可愛,石金錢鍾意望住人.
我有隻扁安布同樂樂一樣斷指甲,同你用同一牌子既浮石,我覺得將舊浮石壓 ...

多謝C兄提議~~ 我都有壓低塊石, 但阿龜鍾意挑戰難度, 攞苦嚟辛, 轉爬側面, 好高嗰面上石~~~ 唔知係唔係咁, 所以D甲又斷, 又有彎甲~~~
回復

thomas2835 發表於 2012-5-26 10:52
回復 psi 的帖子

個樣好傻~~~哈哈~cute

多謝~~ 佢望人個樣真係好可愛, 可惜佢仲驚人~~~
回復

回復 psi 的帖子

哈哈,我明你講乜呀,我隻龜都係挑戰難度.
唔緊要啦,如果唔係繼續甩甲就算啦,如果繼續甩,就要試下其他浮石.
回復

我隻黑蛋都係一番黎好驚人, 用手餵得多呢家見我就狗衝上浮台-.-
回復

ivannwai 發表於 2012-5-27 01:51
我隻黑蛋都係一番黎好驚人, 用手餵得多呢家見我就狗衝上浮台-.-

希望我嗰隻快D係咁啦~~~~
回復

師兄隻龜龜係唔係有D腐皮?
回復

SecRet 發表於 2012-5-30 01:41
師兄隻龜龜係唔係有D腐皮?

吓....... 師兄覺得邊個部份有D腐皮呀?!  
因為我係新手, 真係唔太識睇....佢又成日脫皮, 兩隻手KEEP住有白色皮, 其他地方就輪流脫... 好驚睇漏 ....
回復

psi 發表於 2012-5-30 17:18
吓....... 師兄覺得邊個部份有D腐皮呀?!  
因為我係新手, 真係唔太識睇....佢又成日脫皮, 兩隻手KEEP住有 ...

第5張相左右手指甲肉位, 我都唔知我有無睇錯, 定原來佢係咁
回復