香港龜友論壇

查看: 6535|回復: 100

分享下斑龜近照. 順便請教下龜龜係男定女.

我隻龜龜算健康嗎???
養左年幾兩年了.
好似換緊殼對嗎??

另外我想知龜龜係仔仔定囡囡???

THANKS!!!

評分

參與人數 5威望 +19 收起 理由
杰仔_kit + 10 多謝分享
ashbone + 2 多謝分享
火水. + 4 多謝分享
seira2242527 + 2 精美相片
wel524 + 1 多謝分享

查看全部評分

回復 blackbuster 的帖子

似囡.......整體沒問題, 很健康, 佢好肥
背甲好似準備緊換甲, 背甲邊位見到脫甲中,
係咪乾身影? 見有d白色線紋
平日係咪比較少幫佢刷背??
底板左邊第2,3塊甲之間線果度係咪有個位 'love'左?? 少左忽咁, 定係水蹟反光??角度問題??

回復

wel524 發表於 2012-5-26 01:55

似囡.......整體沒問題, 很健康, 背甲好似準備緊換甲, 背甲邊位見到脫甲中,

麻煩晒巴打解答.
背甲有甩白色薄膜碎係水到.
係岩岩洗缸幫佢沖涼刷完背
印乾水先印.我諗白色線紋唔係角質化,係換緊殼???
平時一星期刷一次.有次兩次.算唔算少?
係水漬黎.唔係整親.
天生凹少少,係紋果類.

回復

唔使客氣,
如果白色線紋一線線咁, 就應該係長大中, 唔係角質化, 我見到好多線紋佢應該係換緊背甲+擴大中,
其實我無咩養班龜經驗, 我屋企d龜同ching刷既次數差唔多, 通常一星期一次, 有時會刷多d,我見好似好多線紋,
感覺上刷下佢會再順d平滑d個殼靚d, 所以咁問, 其實已經好靚啦
佢應該係一隻靚肥妹排泄孔响殼邊沿
回復

wel524 發表於 2012-5-26 02:32

唔使客氣,

哈哈,我屋企人都話佢好肥,但其實我唔覺.
佢以前好驚人,宜家見親人行近個缸都狂爪,好似想人喂佢咁.
一餐食廿幾條糧同蝦干都唔夠,正一為食妹
佢應該"發緊育"
我見師兄你都有養草龜.其實應該同斑龜差唔多.
佢以前個殼有青苔咖,不過我換左缸又加左濾水.D水流動就無左青苔問題啦.
既然知佢係女就要幫佢搵個好老公先得
得自己一個會寂寞.
我想養隻草龜公陪佢,你估會唔會有問題.?
回復

草龜同班龜成體差好遠wo, 諗過先好d 班龜女成體后可以好大30cm都得, 草龜公可能得1x cm
回復

wel524 發表於 2012-5-26 02:45

草龜同班龜成體差好遠wo, 諗過先好d 班龜女成體后可以好大30cm都得, 草龜公可 ...

係喎...咁嘛即係無計
巴西仔我又唔太好....
忍者我又唔鍾意佢一點點
地圖又係得20cm左右
咁嘛即係佢要孤獨一世
回復

有計.買多隻班龜
回復

wel524 發表於 2012-5-26 02:54

有計.買多隻班龜

我都想買咖,不過魚街見親唔係豆豉咁大隻 就得返d爛甲成體....仲要$68

所以我先想買隻草龜仔試下...
不過交配唔到都唔緊要既做朋友囉
回復

ching果隻幾大隻??我上次去睇果d size好多應該都得, 同埋男仔細少少都唔緊要, 唔好差太遠o者, 要捉得住隻母龜
回復

wel524 發表於 2012-5-26 03:01

ching果隻幾大隻??我上次去睇果d size好多應該都得, 同埋男仔細少少都唔緊要, 唔 ...

我岩岩度完又唔記得左7cm定9cm.幼齒黎咖渣.
我見魚街宜家賣果d都係1~2cm(即係我岩岩買為食妹返黎個size)
有幾間有10cm左右既,但都爛甲,又要$68....唔值囉.
我養為食妹養得好靚咖我自問
回復

你睇下今年1月12號仲咁可愛
4個月就肥左長左黑左咁多

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
wel524 + 1 靚女一名, 快高長大

查看全部評分

回復

上次我去5月頭中果次, 記得好似有尼個size, 近水草舖咪有間龜仔舖果度同埋有間新開水族店果邊有間好鐘意放地下果度, 都好似有好多, 有d質素ok , 不過當然都係訓緊覺咁 又真係差唔多尼個價, 我記得好似係$48-$68左右
回復

真係大得好快加油, 快d買多一隻, 焗肥佢 不過買細隻未必分到公
回復

回復 wel524 的帖子

水草鋪附近係咪果d放係近地下d位同巴西草龜放埋乾養果幾間?
我拎上手睇好多都爛甲,同埋無乜精神

之後係油站.洞x湖隔離有間d質素同size係ok...但無一隻吸引到我
回復

回復 wel524 的帖子

細個d紋靚d,但大個左又好淑女
愛上左佢,其實佢細個好少理佢,果掛自己心情又唔好.
如果唔係屋企人餵佢可能一早上天國了.
不過宜家鍾意左對佢細心左
我岩岩上網睇話要大過19cm先會產卵,我諗過多兩年應該ok
宜家係時間搵定好男仔同佢培養感情了hehe

ching你d龜都養左5,6年應該大個仔要成家立室啦啵
回復

係呀, 乾養果間, 果次我想買隻班, 想搵隻大d, 其實佢裏面仲有得揀, 我拎起手又唔多覺好多爛甲, 有部份又真係既 見到有d有皮膚病添, 佢密度咁高, 又無水, d龜自然訓下覺, 好正常 我見佢d草龜好似幾生猛(某幾隻), 有隻仲識行過黎打招呼, 原本好想買佢返去, 可惜屋企太多草草啦, 唯有祝福佢 我果d好似有1,2隻都係果度買
回復

yes, 前排好頭痛, 隻隻响度曬'豬' 估唔到咁多隻仔, 仲要俾我見到佢地搞'基', 不過而家都無法啦, 無咩空間再添龜, 要送走左隻大巴公先, 不過佢而家病病, 要等下先, e好左先送出去搵個新主人起碼安心d, 你又知我養左5,6年既?
回復

睇住隻龜由苗慢慢長大既成功感真係好好, 會慢慢愈黎愈鐘意佢, 哇...你果時又真係對隻龜龜好衰, 你睇下佢幾可憐, 你唔理佢, 無人理佢 我就係咁諗, 隻龜只可以靠我, 而我就有好多人關心, 所以幾辛苦都要理隻龜, 唔係佢就係咁'大', 唔理佢既話佢就好快上天國唔開心果時望多d, 心情都好d, 睇住佢眼碌碌望住你, 你又於心何忍
回復

班龟係女仔,台種及行動敏捷.

thanks ching :)  發表於 2012-5-26 16:37
回復