香港龜友論壇

查看: 4709|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

巴西龜左手腫脹

樓主
大家好 小弟屋企養左2隻巴西龜
2隻都好大啦養左差不多8年
本來大龜日日都鐘意自己由水盆到爬出黎晒太陽
但呢2日就唔多想郁咁
我發現原來佢隻左手腫腫地 可屈曲既角度遠低於右手
請問會唔會係龜龜爬果陣整親??定係食野果面會有問題??
因為屋企人轉左隻新糧比佢 唔知會唔會係糧既問題?
請問各位師兄師姐有冇遇過呢個問題?? 要點解決先好?
真係好擔心佢會出咩問題 THX
沙發
比另一隻咬到?
回復

板凳
因為又唔覺有傷痕喎 好耐之前就試過咬腳 但係會造成傷口 之後隔開左就冇問題
但今次睇左好耐都唔覺有比另一隻咬咁
回復

地板

請問你隻龜仲有冇胃口?
回復

我唔百份百肯定你隻龜乜野事,不過我知道如果龜既腸胃有問題,會有機會出現呢種情況.
我估計隻龜係食得太多,或者唔消化,導致手腫.
另外,龜仔呼吸係要靠手腳既輕微郁動來配合.尤其係一對前肢, 如果有問題,會影響埋龜仔既呼吸,嚴重既會致命. 小心處理.
不過希望你隻龜仔只係小問題, 唔係我頭先講果d啦.
回復

回復 山貓 的帖子

岩岩餵左d龜糧比佢 真係唔多肯食 點算??
原來前幾日 老媽餵左d咩龍躉糧比佢...
一早叫左佢唔好餵埋d奇怪野 點知佢真係餵左
依家點算好
回復

回復

回復 Marco0 的帖子

多謝師兄既指點
另外想問龜龜食唔食得紫菜??(唔係四洲有鼓油味果d)
因為我餵糧佢唔多食 佢見到我跌左果塊紫菜果陣又想食左佢
回復

師兄,如果你覺得隻龜係外傷,就唔應該用醫腸胃病既方法去醫,如果你覺得係腸胃病,就唔應該用醫外傷既方法去醫.要對症下藥,同意嗎?
我無親眼見到隻龜,又唔知早幾日發生過乜野事,所以無可能肯定佢咩野病.如果你覺得佢係腸胃問題,先至再用我個方法,我唔想害左你隻龜.
補充一句(((如果你覺得係腸胃問題,最好暫時唔好餵佢食野)))
回復

回復 山貓 的帖子

明白明白 唔該晒師兄 咁我暫時唔餵野比佢住 等佢排返D野出黎先  RIGHT?
回復

回復 firered 的帖子

如果你認為佢係腸胃病,我有同大家分享, 你可以睇下我另一個帖:http://www.hkturtle.org/forum.ph ... mp;extra=#pid518702
回復

回復 山貓 的帖子

岩岩隻龜排左少少便便出黎...稀稀地...我諗應該都係腸胃病
回復

如果你唔打算乾養,記緊水位唔可以高過鼻,因為佢依家行動唔方便.
最好乾養,最好加溫,好似醫肺炎咁,唯一分別就係餵多d BAC.
如果你無暖膽, 請你拎隻龜曬太陽(唔好太猛既太陽).
如果你無ReptoBoost,勉強可以用寶礦力,因為寶礦力有電解質,葡萄糖無.
如果你無BAC,可以試下用少量整腸丸磨成粉,加入水中.
如果你怕煩,就睇定d先. 病情有好轉,就可以做少d野.
回復

回復 山貓 的帖子

多謝師兄既意見 見佢行動唔方便我已經落少左水啦
希望佢快d好返啦
回復

我都覺得應該是腸胃病,你屋企人可能好心做壞事了!
買支 ReptoBoost比佢浸,水位要留意,之後停餵一星期,其實有些魚糧係唔可以餵龜的!出面咁多款龜糧難道仲不夠?紅蟲,生果,菜,鱼仔咁,好多野都可以餵!雖然今次錯不在你,但是你沒有好好保護你自己的龜,所以你都有責任
回復

回復 seamus 的帖子

唔該晒師兄提點!! YES 我都有錯 因為我真係只係叫佢唔好餵D其他野佢食 食開龜糧就食返果隻好 其他佢未必係食得  真係冇留意到佢私底下餵左比佢食><   
岩岩出左去荃灣友緣龜屋 店員比左隻好似藥丸咁既野話溶係水到比佢浸試下??果隻work唔work??  ReptoBoost唔知要去邊先有得買呢???  
回復

友緣龜屋已經有得買,中蜂兄佢點講?我都想學下野,等第時教下d龜友,中蜂佢份人唔錯,很少商人會幫龜睇病!你返到去要宣示養育主權,唔好比屋企人亂來了!不然龜龜真的有性命危險!
回復

回復 seamus 的帖子

佢話應該冇乜大問題 叫我用果隻藥溶係水 一日換一次 浸返一個星期到就應該會好返
之後叫我唔好餵野食住   佢真係好好人 好多人都唔得閒理D客同比意見  龜龜食開D糧都係佢果到買=D
回復

我睇就應該可以既~

但係唔可能太多!少少地就OK~
回復

乾養除左驚d水影響龜仔呼吸,仲有另一個原因,估下係乜.
回復