香港龜友論壇

查看: 1507|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

會唔會太肥仔?~

樓主

我隻石金錢已經養咗兩個月, 好食得, 亦大隻咗~~ 但我唔知養得好唔好, 有D驚佢過肥, 响側面睇, D肉好似咇哂出嚟~~~

大家可唔可以俾D意見??!

另外, 佢個殼面嘅每個圈, 開始有深淺色, 請問深色係新生出嚟, 定係淺色呢?!

剛買番嚟嘅相~~ 個殼好似愈來愈深色~~

沙發
既然覺得肥左D,咁就要餵少D
回復

板凳
ashbone 發表於 2012-6-2 16:26
既然覺得肥左D,咁就要餵少D

我係一日餵一次, 佢食哂就算, 唔添食~~~ 但見佢細仔, 俾得少又驚佢唔夠營養, 影響佢長大~~~ 好矛盾~~~~
最主要我唔知佢算唔算大得過快, 過肥~~~ 之前爬文話, 如果大得過快, 對小龜唔好~~~ 所以想問吓C兄們嘅睇法啫~~~
回復

地板
psi 發表於 2012-6-2 16:33
我係一日餵一次, 佢食哂就算, 唔添食~~~ 但見佢細仔, 俾得少又驚佢唔夠營養, 影響佢長大~~~ 好矛盾~~~~ { ...

如果以龟苗(細龟)来講,一日一次都OK既!睇圖就只係有少少肥,但繼續落去
唔知會唔會愈来愈肥?
可以先行減少份量,觀察生長狀況
再大隻D就隔日餵  (只作參考)
回復

ashbone 發表於 2012-6-2 16:44
如果以龟苗(細龟)来講,一日一次都OK既!睇圖就只係有少少肥,但繼續落去
唔知會唔會愈来愈肥?
可以先行減 ...

唔該哂~~~  先同佢減吓量先~~~~ 同埋開始多D唔同蔬果俾佢食, 希望佢健康D啦~~
回復

個殼好似好深色,買回來已經係咁樣?
回復

seamus 發表於 2012-6-2 17:35
個殼好似好深色,買回來已經係咁樣?

係呀~~買嗰時都係算深色, 所以先係最平價嗰隻~~

但好似俾我愈養愈深色    個頭就淺色咗~~ (加咗張兩個月前嘅相)
所以我想問, 深色定淺色殼, 係新生出嚟??
回復

我果隻新生出黎既係淺色,我用膠箱養,同餵發色糧,不過唔知係唔係因為隻糧既關係!因為我無餵其他糧比佢,你研究下
回復

seamus 發表於 2012-6-2 17:58
我果隻新生出黎既係淺色,我用膠箱養,同餵發色糧,不過唔知係唔係因為隻糧既關係!因為我無餵其他糧比佢,你研 ...

明白~~~ 唔該~~~
回復