香港龜友論壇

查看: 2268|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新人想收龜~

樓主
大家好,我新黎報到既
我準備養陸龜大約有2年了。設備都有齊了。
我想買入係幅射龜,我知道賣家有合法管有証,出單據即可,但係我唔知邊度㑹有合法管有証既賣家,
請大家幫幫忙話我知邊度or邊個㑹有/擁有合法管有証既幅射龜可以放比我。謝謝!
沙發
Kaser 發表於 2012-6-5 16:07
大家好,我新黎報到既
我準備養陸龜大約有2年了。設備都有齊了。
我想買入係幅射龜,我知道賣家有合法管有 ...

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D2
回復

板凳
已準備2年了 .... 我相信你一定知有合法管有証的幅射龜, 可遇不可求啊
回復

地板
一般二級保護物種的話有單據便可,
不過幅射龜是一級物種, 不能作商業買賣, 只可作私人轉讓...
單據並不足夠, 要親自上漁護攪手續...

早前論壇有人想合法地私人轉讓兩隻幅射龜...
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D2

好似只要六位數字一對... 想買的便找萬轉...
回復

準備2年真係唔簡單,真心想睇下師兄的 SETTING

x1.....  發表於 2012-6-5 16:34
回復

回復 小豹 的帖子

已pm他了,謝謝你
回復

回復 龜痴 的帖子

因為他要轉讓,我昨天打過去漁農署,它的主任係說不論CITES1/CITES2
只要該店/該賣家擁有該物種的合法管有證,在售賣時收取單據,包括店鋪名稱 ,物種名稱,物種數量,購買日期 和 價錢,CITES 瀕危物種出口國許可證編號/香港管有瀕危物種許可證編號/香港入口瀕危物種許可證編號。拎左單去漁農自然護理處度就可以check 返個reference number of the turtle。確實有了就可以了。
回復

回復 boom76 的帖子

其實係由睇文睇燈,再自己整個龜箱咁
控溫-R30 halogen lamp(日+光暗制)仿月藍光(夜+光暗制),
控濕(超聲波噴霧)(控速抽氣風扇)x1
(zilla 14w 24" UVB lamp +反射罩)x1
(TROPICAL WAVE 6500K T5 24W 全光譜燈+反射罩)x2
普通抽氣風扇x1
本身有全自動時間制,但係最近有爬友成功研究到陸龜控制隆背和制隆生長紋的方法,所以整個全自動都沒了,現在都再做微氣候溫差和龜箱濕度測試,以後可能都要人手動
回復

陸龜控制隆背和制隆生長紋的方法,呢個我好有興趣可以分享下嗎??
回復

我唔想我D龟龟將來隆背,快分享下啦
回復

回復 小豹 的帖子

那是別人的研究,我不敢隨便用,再者,我唔知e度可唔可以post其他論亶的link上黎
回復

Hi
你好!
歡迎你
回復