香港龜友論壇

查看: 2136|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

想收隻黃頭,但有幾問

樓主

小弟未玩過陸龜,開呢個 post前 爬過下文,但有3個問題
1.聽聞黃頭是尿王,底材用紙粒ok嗎?2.黃頭有咩菜係唔食得?? 生菜,菜心ok嗎?
3.爬文話黃頭分2種,1種係闊身,一種係長身
請問而家市面上係多闊身定係長身??(p.s 我想收隻闊身既黃頭)

沙發
推/.\
回復

板凳
找kenbb問下maybe 佢有
回復

地板
1. 底材用紙粒ok,,, 但可能有d塵剌激致有眼水...
2. 唔好俾太高水份ge菜佢地食... 椰菜,菜心ok,,,油麥... 生菜就儘量唔好...
3. 市面上其實無咩地方賣黃頭,,, 通常都係o係網上收... 多數長身... 好少闊身既黃頭...
回復

www 發表於 2011-7-13 16:03
1. 底材用紙粒ok,,, 但可能有d塵剌激致有眼水...
2. 唔好俾太高水份ge菜佢地食... 椰菜,菜心ok,,,油麥...  ...

1.咁除左紙粒仲有冇咩選擇??
2.明白,唔該哂
3.琴日上U字頭論壇見到有人放隻黃頭,幾靚仔,是闊身種,有d心郁郁xd
回復

回復 R之迷 的帖子

1. I use newspaper is ok & 方便...
2. 心郁就去買la... 其實佢地好易養... 佢地都幾聰明ga... 好簡單, 唔麻煩...
3. 但新買最好杜下虫... 咁會襟玩d... and then check 下頸仔,,, 比"喇"仔有無寄生虫 (如... 蜱) 我有隻有後尾要大力"mit" sin 得... 有位c hing教可以用藥油直接廸落粒蜱度... 佢自己會放口...
4. 佢地如果食高水份菜,, 會好易all爛c... 如果可以... 最好訓練佢地食草... 佢果d e+轉晒食草...
    佢地好口"due" 所以必須慢慢來...
5. 佢地飲好多水下... 同時會all好多尿that why 用newspaper係最好ga...易清理...  
暫時係咁多sin... 祝你能夠買隻健康龜龜... 有咩有關黃頭ge問題可以大家研究下...
回復

www 發表於 2011-7-13 16:22
回復 R之迷 的帖子

1. I use newspaper is ok & 方便...

其實點樣杜蟲=.=....................haha
回復

我個方法好博wow... 你唔好學...
c dotor safety d...
回復

www 發表於 2011-7-13 16:32
我個方法好博wow... 你唔好學...
c dotor safety d...

市面係咪有杜蟲藥賣?
回復

yes... for dog is ok...

即係唔岩用啦=.=  發表於 2011-7-13 16:57
回復

i use that for my yellow head...
see dotor for safety...
回復

www 發表於 2011-7-13 17:12
i use that for my yellow head...
see dotor for safety...

即係想求安全就搵醫生
但你都係自己用杜蟲藥?
回復

yes.. bingo...
回復

可以去天光墟睇下, 有一檔成日都有黃頭賣, 價錢公道.
黃頭真係幾好養, 我隻由苗養到而家都好健康, 不過出面賣多數係野生, 返黎杜下蟲先會好D.
可以去魚街買一種爬蟲專用杜蟲粉, 90蚊左右, 可以溝落d食物比佢食, 食完如果有蟲2,3日後會痾好多蟲出黎, 要有心理準備
回復

ericboy 發表於 2011-7-13 17:26
可以去天光墟睇下, 有一檔成日都有黃頭賣, 價錢公道.
黃頭真係幾好養, 我隻由苗養到而家都好健康, 不過出面 ...

黃頭應該好易開口吧....?
我住元朗既=.= 要去天光墟對我實在有點難度..= =
回復

健康既黃頭好易開口, 差不多咩都食, 不過佢地比較鐘意食水果多d, 可能初時對菜既興趣不大.

多謝師兄指點  發表於 2011-7-14 01:40
回復

有冇什麼特別既食物係唔可以比黃頭食??
回復

底材就報紙最好,一痾即換~
食材就好多蔬菜都得,我自己喂開菜心,椰菜,南瓜,蕃茄,蕉,車前草,龜糧,好多都可以~
喂生菜都得,但係唔好日日食,始終比較多水
日日食唔同食材就OK
市面上較多闊身,不過細的黃頭多數闊D,長身要大隻D先睇得出..
黃頭有分三個群種,東南亞群會比較細長,瑞麗群同緬甸群會比較闊
我自己就鐘意瑞麗多D,色靚D
杜蟲,我之前係用大陸一種听'腸蟲清'的藥杜,隻藥係人用,龜的份量要少好多
回復

STAR_115 發表於 2011-7-14 14:31
底材就報紙最好,一痾即換~
食材就好多蔬菜都得,我自己喂開菜心,椰菜,南瓜,蕃茄,蕉,車前草,龜糧,好多都可以 ...

thank you 師兄!!但係主食 係唔係都係菜為主 還是龜糧
回復

菜為主,龜糧一星期一次都OK,
仲有,唔建議食芥蘭同莧菜,詳細原因唔記得,之聽過對龜唔好
回復