香港龜友論壇

查看: 1030|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

更新加相)好多問題~~希望大家解答下

樓主

首先做個小小既介紹先已經養左龜龜19年 唔知男女 唔知品種
果時係係婆婆屋企既花園度佢自己行入黎
之後婆婆過左身 龜龜就黎左我屋企,即係大約七年前左右
唔經唔覺已經養左龜龜7年
雖然話係7年但其實婆婆養緊佢果時我都成日見到佢 因為我地都成日去佢屋企
依家龜龜住係我屋企廚房一半既AREA, 都係佢活動既地方
有一個類似山洞既位整左比佢係入面訓教
平時佢就會出黎飲水,食野 通常都係食生蝦
出黎之後都會返返去山洞入面訓教
但係依幾個星期
發覺佢少左出黎
同埋佢行路又好似怪怪地咁
但係佢又胃口好好 食得訓得..眼仔都無事 所以唔似有病
上網搵左D資料就係度諗
唔知會唔會係指甲腳甲過長搞到佢肯得好辛苦
因為屋企廚房既地面都係好平滑既
加上佢咁多年黎其實都無剪過指甲腳甲 所以其實依家佢D甲真係幾長下
前幾日我就買左D磁磚反轉比佢磨下
但係一來佢唔肯磨
二來可能因為真係太長 磨左既作用都唔大咁
所以我就想幫佢剪
但係又睇到好多人話好易流血受傷..又唔敢落手
好..講左咁耐
想問下各位朋友
其實獸醫果度有無D幫龜龜剪甲既服務架..
因為我始終第一次 真係好驚整傷佢 但係又唔想佢行路怪怪地咁
另外想問下如果要幫佢剪既話 應該用咩剪?
唔該哂各位 希望大家可以分享下 因為我無咩朋友養龜..所以要上黎問下各位
十分感謝!!

龜龜指甲超長既情況

PS..相唔係太清SORRY= =" 希望各位可以睇得出佢係咩品種同埋係唔係陸龜啦
好想佢快D行得好D..依家佢都行到 但係就怪怪地
D指甲真係太長
我其實頭先幫佢剪左少少 不過真係好少
剪左2隻腳甲之後就開始掙扎..佢又好似好抗拒比人咁捉住咁..我驚佢郁郁下郁到剪親佢所以就無繼續
之後比野佢食 佢食左勁少又走返入去訓..好擔心唔知有無事
佢眼有開,行都行得好快..又唔似有唔舒服 食野果方面唔知係唔係因為頭先係我捉佢出黎唔係佢自己出黎所以唔食..
希望各位指點下啦= =" 真係唔該哂
沙發
有冇呢隻自來龜既相呀? (純好奇 ^^)

如果真係你所講既情況,有冇考考慮過用報紙墊住先?
回復

板凳
hi   hi         
回復

地板
歡迎你
回復

有圖會較清楚
回復

陸龜區? !!!! 如果剪指甲可以搵d c hing 佢地都有好多服務http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=30801
回復

lktq 發表於 2012-6-9 07:42
有冇呢隻自來龜既相呀? (純好奇 ^^)

如果真係你所講既情況,有冇考考慮過用報紙墊住先? ...

應該無用架..因為真係太長
我諗真係要幫佢剪
但係真係驚整傷所以遲遲未開始= =
圖我夜D UP~~
回復

回復 jonina5671 的帖子

你果隻未必係陸龜放左相睇下會清楚D
回復

guy 發表於 2012-6-10 01:05
回復 jonina5671 的帖子

你果隻未必係陸龜放左相睇下會清楚D

岩岩放左喇~