香港龜友論壇

查看: 1259|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

請問蝦皮有無鈣

樓主
因為有醫生說蝦係無鈣
但我上網睇過都唔係無鈣呀
http://www.ytower.com.tw/materia ... sp?key=%BD%BC%B0%AE
有無師兄可解釋下
沙發
蝦殻含豐富鈣質,但很不容易吸收,所以不會用來補鈣.
如果真係要用蝦殼補鈣,試試磨成粉末.
另外,只建議水龜連殻吃蝦.
回復

板凳
咁我覺得醫生可信性高過網上@@!!
回復

地板
山貓 發表於 2012-6-17 14:13
蝦殻含豐富鈣質,但很不容易吸收,所以不會用來補鈣.
如果真係要用蝦殼補鈣,試試磨成粉末.
另外,只建議水龜連 ...

thx山貓兄
但我隻係巴西龜,所以不能磨粉來喂
己絕食三星期啦(喂龜糧唔食)
佢係到等緊我喂佢食無瞉ge蝦乾
但蝦乾一d瞉都無
所以只被佢食蝦皮得唔得呢?(魚街買ge10元三包果d)
或有無好d  ge代替品
thx
回復

qmbtw兄,你唔洗咁擔心先.
水龜食少1頭半個月鈣, 問題應該不大.
你試下餓下佢先, 餓既意思唔係唔餵佢食野, 而係長期令佢唔夠飽, 例如每2日餵半個龜head既份量...每次餵完都放粒龜糧落去, 睇佢食唔食.
回復

明白晒
thx山貓兄
回復

如果真係長期都唔食龜糧, 我知豐年蝦都好豐富鈣質, 而且易消化.
再唔係就免治牛肉撈鈣粉, 不過咁落去佢只會更加唔食龜糧.
現階段建議餓下佢,唔俾飽餐佢食. 如果budget許可,每星期幫佢浸1次ReptoBoost, 我曾經請教過中蜂兄, 佢話就算隻龜無病, 每個星期幫佢浸1次會更健康.
最後我都好同意樓上kenbb所講, 信醫生.
回復

先試下兩三日喂一次果方法
我之前都有用過reptoboost
下次在買多支來被佢浸一浸
以家出太陽都會被佢晒太陽
正常有食野應該都可補到鈣啦?(包括蝦皮)
我隻巴西真係好難服侍
昨天諗住三星期唔食都唔知係唔係有病
切左塊蝦乾肉引下佢,就咁被佢食左
回復