香港龜友論壇

查看: 4522|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

呢到有人對單車,摺車熟悉嗎? 想買摺車=]

樓主
講少少資料先, 前幾年係用緊全紅色既melinda mountain, 買左2000蚊, 又好睇又踩得舒服, 不過幾個月前屋企裝修, 裝修完間房都會細左, 所以無辦法唔賣左架車, 而加都只可以搵架摺車代替, 會踩山及中長途, 慣常係踩城門水塘, 大帽山, 荃灣西, 青衣南, 最長會來回荔景沙田, 大概會踩既地方就係咁, 而身型係1.79米, 60公斤, 請問有咩摺車岩用, 2500樓下, 當然再平啲就更好, 唔會改車, 最緊要安全, 希望各位師兄姐推介下, 有咩牌子, 舗頭, 同點分摺車既好壞, 可以既話就MSN傾, 感激

知道同龜非常離題, 如果違規請DEL POST, SORRY
沙發
其實c兄你知道自己既要求去搵間售價平d既鋪頭問佢可能重快答到你
回復

板凳
回復 J0hnShun 的帖子

我都知, 但大前提係要間舖頭信得過, 所以我都問埋有無舖頭推介, 如果有既, 我都想直接去問
回復

地板
回復 alan9fong 的帖子

師兄有用開? 我上網睇睇先, 唔該哂
回復

見到好多人話CR16呢個MODEL幾好, 師兄係咪用緊呢隻=]
回復

摺車踩山都幾辛苦,如果有$2.5K BUDGET
真係除左CR-16都買唔到其他更好既MODEL,
摺車賣點係方便,最岩就係For地方細既使用者,
但摺車一個唔好處就係發揮唔到速度,
一來摺位食力,相對小輪徑無禁好去,
而且踩到35-40km/h車頭開始會飄,難取中心,當然,摺車踩得都唔係追求速度。如果地方許可的話,我都係見意師兄買硬架小輪,拆左個頭wheel都可以好方便。
以上既只係個人意見,本人踩小輪徑的,多多指教
回復

回復 丫銘 的帖子

你講得岩既, 可惜房太細, 就算硬架拆轆都太大, 而加唯有退一步, 唔踩山, 請問師兄有無信得過既單車舖介紹下??
回復

回復 lok0114 的帖子

我都想買單車 , 但我只會去大圍 / 大尾篤踩 , 不過我住九龍 , 又冇車 要拎架單車入去好吾方便 , 所以放棄左...又吾太鐘意去大圍 / 大尾篤租車 , d車真係吾太掂....
回復

回復 泥頭佬 的帖子

師兄, 好簡單, 我以前同啲朋友係咁做, CALL VAN仔一次過人連車運入去, 果時3,4個人CALL一架VAN仔, 除返條數都好平, 來回加埋都平過租單車錢, 又有自己車用, 最好係唔駛限時限地交車, 輕鬆好多
回復

唔該哂請問係咪呢間http://www.facebook.com/lockonbike?
回復

lock on唔錯,太子,我都搵佢訂單車件的
回復

唔該哂alan9fong, 丫銘, 我後日會去睇架啦
回復