香港龜友論壇

查看: 3035|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

請大大們救救我的小龜T^T

樓主

https://hkturtle.org/forum.php?mod=attachment&aid=ODgwMDZ8ZWY2NGE2N2E1YTExYzVhMTZmMjY0ZmYwZjQzMThmMGN8MTcxNDg2NDQ0NQ%3D%3D&request=yes&_f=.jpg係咁嘅...我養咗呢三隻龜好耐((差唔多8年
最近我發現其中一隻龜隻腳仔生咗粒嘢(圖1)
同埋個殼底有D紅色嘢(圖2)
呢幾日仲唔食嘢呀~!!我好擔心佢
可唔可以教吓我應該點做oR可以用咩藥E吓佢??
Thx~!!!((抱歉問咗咁多嘢x____x

圖1

圖1

圖2

圖2
沙發
d相唔清楚。帶佢睇獸醫先啦,養了咁耐有感情呀,唔好拖喇。獸醫,可以去土瓜灣余醫生,唔會劏你錢。
回復

板凳
第一個問題呢…應該無咩事既…我之前個隻挑左佢就得啦
回復

地板
回復 wongfafa 的帖子

咁可唔可以教吓我點樣挑走佢((我驚整親佢@@
回復

回復 agusSze209 的帖子

將把介刀消毒 之後再將龜龜傷口消毒一次
之後介走粒野佢  應該係咁瓜
純粹個人意見 如果放心唔過 去搵下中蜂兄幫你睇睇
回復

回復 ali 的帖子

但係我住天水圍...唔可以帶佢去到咁遠((淚奔
我見到一間喺洪水橋,但我唔知嗰間e唔e到佢...
Thx for sharing>__<
回復

回復 大烽 的帖子

我初頭唔知係咩…用指甲細細力整就甩啦
回復

不過我都唔敢自己去搞 又驚自己搞呢
個傷口比細菌感染
回復

咁佢會唔會好痛oR流血???
回復

回復 大烽 的帖子

我copy小小文章你睇啦…因為某D原因…唔可以成篇放上論壇…

好既 有勞 花花  發表於 2012-6-21 16:32
回復

粒野生響腳果度,直覺上覺得唔會致命,不過當然都要盡快挑走佢.
反而你隻龜又生粒粒,低甲又有問題,近排佢既生活環境有冇惡化?
唔好既生活環境都會令龜仔唔食野架.
回復

疥瘡病

2008-11-24 06:11 PM

病因:病原為嗜水性氣單胞菌點狀亞種,常存在於水中、龜的皮膚、腸道等處。水質環境良好時,龜為帶菌者,一旦環境污染時,龜體若受外傷,病菌會大量繁殖,極易引起龜患病。
診斷:頸、四肢有一或數粒黃豆大小的白色疥瘡,用手擠壓四周,有黃色、白色的豆渣狀內容物。病龜初期尚能進食,逐漸少食,嚴重者停食,反應遲鈍。一般2~3周內死亡。

治療:首先將龜隔離飼養。將病灶的內容物徹底擠出,用優碘搽抹,敷上金黴素粉,再將棉球(棉球上有金黴素或金黴素藥膏)塞人洞中。若龜是水棲龜類,可將其放人淺水中。對停食的龜應填餵食物,並在食物中埋人抗生素類藥物。

回復

好吖唔該你^^
回復

我直覺覺得係呢種病…但唔可以100%確定
回復

有D似人類既暗瘡
出現呢D問題多數都係水質問題
回復

回復 山貓 的帖子

佢哋每次食完嘢我都有幫佢哋換水,環境唔算有改變-____-
不過有一次我見到佢Patpat有舊嘢走出黎((我有一隻龜都試過
之後情況就變得愈來愈差
回復

0_0有舊野走出黎 係米好似花咁
果D係龜龜既生殖器
回復

唔該哂^^不過嗰d咩金黴素粉同優碘可以喺邊度買??一般金魚鋪會唔會有得賣??
回復

回復 大烽 的帖子

係呀~!!我上網睇到D post話唔好搞佢,跟住就自己伸番入去lu~((汗/___\
回復

呢D通常藥房有得賣
回復