香港龜友論壇

查看: 1190|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

我想問我隻龜B咩事呀-3-(內附圖)

樓主

無端端有一日訓醒就變成咁``
依家佢行路都用唔係腳掌..
都係用腳面撐過去...

沙發
我隻龜都用腳左背行路……
回復

板凳
小朋 發表於 2012-6-24 21:29
我隻龜都用腳左背行路……

咁你點樣搞佢/口\
回復

地板
佢係咪夾親
回復

taylortin 發表於 2012-6-24 21:40
佢係咪夾親

唔知呀..
一起身見到佢咁`
回復

回復 kaiman0624 的帖子

感覺似夾親 or 皮膚病初發, 同埋個殼長得好翹, 平日已經放出黎乾養??
回復

wel524 發表於 2012-6-24 23:18

感覺似夾親 or 皮膚病初發, 同埋個殼長得好翹, 平日已經放出黎乾養?? ...

係呀-3- 因為屋企已經無咁大個盤比佢可以行``
皮膚病既話..
我買左支藥日日幫佢滴.....
如果夾親可以點幫佢~~~`
回復

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33589 尼個post好多資料, 可以先了解下龜病, 我覺得較簡單做法, 可以每次餵食后抺乾滴龜精靈, 再乾養一晚, 乾養需要多久看情況而定, 因為近來天氣十分熱, 不是太嚴重的話, 我覺得夜晚乾養, 日抖放水會較好, 要留意是否有惡化蹟像, 如有, 乾養時間要耐d, 睇番實質情況再定.

置於殼既問題, 反甲可能係由於長期乾養令背甲生長不正常, 建議你待佢好番后, 買一個大既儲物箱得閒裝d水放佢入去游下深水(記得加個陸地), 咁會健康d, 防止繼續惡化, 聽講反甲部份已成定局, 無法改變的, 只可防止惡化, 始終水龜就是需要在水裏生活既龜, 長期乾養的話, 可能會導致龜隻健康問題, 放養雖然地方較大, 但係我覺得亦需要有部份時間讓水龜游水, 兩者需要取個平衡
回復

wel524 發表於 2012-6-24 23:39

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33589 尼個post好多資料, ...

佢依家睇落已經有少少好轉``~..
多謝c兄...
我會日頭放返濕養架la~ ><
回復

不用客氣, 希望你既龜龜快d好番
回復

wel524 發表於 2012-6-25 00:12

不用客氣, 希望你既龜龜快d好番

承你貴言-3-
回復

.....原來紅耳龜唔可以長期放出泥架!?
我個隻幾年來都係放出泥由佢爬, 定時定候先放佢落水食野......
回復

冠霖LaM 發表於 2012-6-26 21:07
.....原來紅耳龜唔可以長期放出泥架!?
我個隻幾年來都係放出泥由佢爬, 定時定候先放佢落水食野...... ...

佢水龜黎架嘛-_-...
我有個盤係有水既0.0
佢間唔中會爬入去浸下...
食下野..訓下咁0.0
但其他時間都係周圍爬....
回復