香港龜友論壇

查看: 6374|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

點樣先知隻龜想生蛋???

樓主
我問想,點解先知隻烏龜想生蛋啊?
佢地會有D咩特徵架?
沙發
應該摸佢個肚會摸到的,不是嗎?
回復

板凳
要幾大先開始可以繁殖?
回復

地板
回復 neige0430 的帖子

個LAW變大變實, 用腳撥尾, 跳PATPAT舞
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=42458 希望你唔會有相同遭遇
回復

回復 wel524 的帖子

咁應該放佢係沙度,定係落番水度,還是俾佢係番個地下度啊?_?
見佢係地下度掘左一晚,佢D動作越來越慢
回復

你果隻係咪草龜?
回復

我嗰隻係巴西龜黎的,因為自己係個缸度爬左出黎
係個地下度掘左一晚,走去唔同地方咁
回復

我睇過段片話龜母大多會在較寧靜時分eg半夜至天亮約12A.M-8A.M 生蛋, 極少在下午時分, 所以我平日會放佢入水箱, 由佢游下水, 夜晚訓覺前先放番佢入待產箱(有沙有泥既地方), 我以尼種方式操作隻龜母暫時仍未有成功產蛋, 所以我諗俾唔到好好既意見你, 另外你既龜龜有無間中見佢跳PATPAT舞, 我係一排見佢跳一排又見佢無跳到, 之前放過幾日入待產箱過夜, 但係見佢好唔HAPPY咁, 后尾又佢响水過夜, 點知有一日五點幾(就係個POST)發現佢痾左蛋落水, 所有蛋都爛哂, 我諗如果見佢跳舞觀察下先, 再臨訓前放入待產箱應該會好D
回復

可能佢搵緊合適既地方生蛋, 如果你見隻龜用腳撥尾, 又前又后咁, 加上佢有番咁上下大(一般龜約4歲開始生蛋, 聽過D CHING話十幾歲先生蛋都有, 視乎隻龜既成熟情況) 佢可能係想生蛋
回復

之前有位CHING 教過我好似可以磅重預測, 好似話突然重左30G左右(實質我唔係幾記得)就有機會有蛋响裏面
回復

咁似想搵地方生蛋!
回復

多謝你啊^^ 我再留意下先
佢呢兩三日開始跳PATPAT舞,每次都係接近黃昏開始,係昨日特別D突然爬左出黎
嚇親我地  我媽亦不停哄佢,同佢傾計叫佢快D生,生左出黎舒服D架啦,周圍都好安全架啦(呵呵..)
回復

咁似我果隻D情况
一個月重左31G,但係佢腹甲凹嫁Bo
回復

不用客氣, 其實我經驗都尚淺, 係前排見佢怪怪地咁跳PP舞, 再查資料, 原來草龜四歲就生蛋, 再加上留意到佢個PATPAT暴脹,輕按勁實, 早排又勁大食, 再加體重1個月差成2Xg, 產蛋后降1xg, 到而家半個月內又增重2xg, 同埋想起見佢跳完一排pp舞之后就想產蛋咁既樣, 我諗你果隻都差唔多, 唯一可以做就係唔好so妖佢
回復

回復 杯仔蛋糕 的帖子

腹甲凹--->我無留意, 不過好似女係平ga wor, 我記憶中屋企隻黑草腹甲就愈來愈凹, 可能漸趨成熟
回復

話時話草公幾時先變黑
回復

咁同缸一齊玩的另外兩隻龜龜(1男1女),需唔需要暫時搬開呢?_?
好緊張,希望佢如果真係有,就快D生完出黎舒服D
回復

回復 杯仔蛋糕 的帖子

我屋企果隻而家養左5年左右簽名果隻阿三咩咩, 佢就養到2010年夏-秋左右(即3歲幾左右), 開始漸漸變黑, 但係到而家仲未黑哂, 好似話遺傳等問題, 一般成熟4歲左右, 但係未必會變黑or完全變黑
回復

回復 Chun12132001 的帖子

咁需唔需留佢獨自一個係個缸度架??
回復

我都唔知呀 我既經驗尚淺, 不過我覺得分開好d(如果係我, 見佢跳舞時 + 臨訓前 先放佢入待產箱, 平日就放一齊), 事關有龜响隔離可能阻住佢生蛋, 培養唔到心情靜靜生蛋 or 令佢緊張亂生一通, 有位ching既龜痾哂落水唔單止, 仲要成缸水都係蛋白, 白色一片 d水勁污糟, 但係成日分開, 我果隻龜又勁唔happy咁既樣, 所以平日都係放一齊好d, 我覺得你視乎情況啦
如果真係有, 當然希望佢快d生, 因為龜塞蛋好大鑊, 嚴重既話要做手術取出, 不過無需過於担心, 你既龜跳得舞應該都會生
回復