香港龜友論壇

查看: 13937|回復: 98
打印 上一主題 下一主題

起釘/隆背 之 修正

樓主

我隻阿達去年9月中入, 起曬釘, 9個月後, 被我用 "高蛋白及高濕度" 療法, 調整到所有新紋都係平滑的!!  而且舊釘仲出現下陷現象(reverse pyramiding), 效果非常滿意!!  全靠美國論壇網友的幫助...  亞洲論壇淨係講咩 "少食D"。

評分

參與人數 5威望 +15 收起 理由
Koa + 1 多謝分享
地獄火 + 2 原創內容
啊橙 + 10 熱心幫助
catmandy + 1 龜龜d釘平哂健康哂真好~^^
KPS + 1 有用資料

查看全部評分

沙發
請問可唔可以分享佢個"高蛋白"餐單??
回復

板凳
kevinli0909 發表於 2012-6-28 09:14
請問可唔可以分享佢個"高蛋白"餐單??

50% M糧 ~ 15%蛋白
40% 波蘭糧 ~ 30%蛋白
5% 菜
5% 水果
回復

地板
原來咁大隻都可調整,師兄請分享一下心得。
回復

ali 發表於 2012-6-28 09:16

可調整!

高蛋白+高濕度
回復

Tony_Chu 發表於 2012-6-28 09:18
可調整!

高蛋白+高濕度

我都覺得"高濕度"好緊要

yes, 水合作用!  發表於 2012-6-28 12:56
回復

我不嬲都主張龜糧做主食,菜、草只是副食、配菜,我既邏輯係等於養貓狗係主要餵糧,間唔中俾下新鮮食物佢地等佢地無咁單調

廠家投資咁多錢落條生產線生產龜糧,我相信營養、成份一定由專家s (獸醫s) 調教過係合適龜隻生長,佢地既配方點都好過尐唔啦更既人係網上你一句、我一句調教出來既民間偏方......

不喜請插,反正這是我既邏輯,我唔肯定一定啱 (就算個別獸醫對起釘都無定論.....)
回復

D 糧每日不同交替餵?定溝埋一齊?另外,要餵到唔食先至夠?

每日交替餵不同糧 :)  發表於 2012-6-28 12:54
回復

Tony_Chu 發表於 2012-6-28 09:16
50% M糧 ~ 蛋白16%
40% 波蘭糧 ~ 蛋白30%
5% 菜

如果我無記錯,sudo 蛋白質成份更高 (印象中有 20%-30%),不過纖維好似得單位數,tony ching 認為點?

I don't know, sorry :(  發表於 2012-6-28 12:54
回復

Tony_Chu 發表於 2012-6-28 09:16
50% M糧 ~ 蛋白16%
40% 波蘭糧 ~ 蛋白30%
5% 菜

呢個餐單配高濕度? 即係幾高濕呀? 80%?

盾 70-80%, 達 75-85%, 豹70-85%  發表於 2012-6-28 12:53
回復

我覺得波蘭糧真係幾好...適量餵食對龜龜成長有幫助...
我隻盾細個時都係起釘...e家佢生出o黎o既紋平平滑滑...
我試過好多隻糧...係波蘭糧佢地最鍾意食...
我通常用手直接餵佢地...每次都係瘋狂地搶食...
波蘭糧真係值得推介...

係囉波蘭糧是邊隻,我剩係識 M, sudo, komodo, zoomed,水果糧  發表於 2012-6-28 11:21
ali
波蘭糧即係邊隻?有出水龜和箱龜糧嗎? x2  發表於 2012-6-28 11:08
波蘭糧即係邊隻?有出水龜和箱龜糧嗎?  發表於 2012-6-28 11:06
回復

freemankapo 發表於 2012-6-28 11:03
我隻盾細個時都係起釘...e家佢生出o黎o既紋平平滑滑. ...

波蘭糧個牌子...以我記憶如果無串錯o既話...應該係『Tropical』...
以我記憶都好似有見過有水龜/箱龜糧賣...chiing可以去魚街睇睇...

hongie ching...
我除左sudo未試過之外...M...K...Z...T(即係波蘭糧)...水果糧...命脈糧...都有餵過...
反應最好係T...其次係K同M...
以上個人經驗...只供參考...
回復

多謝分享...希望你可以多D同香港龜友分享下經驗

請問盾龜可唔可以用你講呢個方法呢?
回復

hongie 發表於 2012-6-28 09:50
我不嬲都主張龜糧做主食,菜、草只是副食、配菜,我既邏輯係等於養貓狗係主要餵糧,間唔中俾下新鮮食物佢地 ...

咪就係囉!  龜糧有齊所有所需營養!  人地做龜糧的公司有幾十年生產經驗, 為左長遠生意, 一定花左好多工夫研究!

反而自己餵菜、餵鈣粉、餵BAC、餵維他命粉, 都唔知會欠左D乜營養, 又或者多左D乜???  分分鐘害左隻龜!!!

而且D人成日講咩 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草

外國人都冇車前草, 但係人地D龜就係正!

我同你一樣, 菜 同 水果 只係飯後甜品
回復

Krauss 發表於 2012-6-28 12:13
多謝分享...希望你可以多D同香港龜友分享下經驗

請問盾龜可唔可以用你講呢個方法呢? ...

盾龜可以, 我隻盾(賣左比Norrishill師兄) 都試驗成功:

回復

回復 Tony_Chu 的帖子

唔該你~
回復

freemankapo 發表於 2012-6-28 11:03
我隻盾細個時都係起釘...e家佢生出o黎o既紋平平滑滑. ...

係, 我都覺得主要係波蘭糧Tropical + 高濕度75~85% 既功勞!

起釘的原因同營養不夠、營養不均勻、低濕度(缺少水合作用) 有關!!!!!!!!

但小心波蘭糧太高蛋白(30%蛋白)!!!  而龜長期食30%或以上係會死的!!  所以我同M糧(15%蛋白)交替黎餵, 平時只餵一餐(早上), 食飽為止。

波蘭糧 同 M糧 唯一問題係, 食到我D龜好鬼死肥!!!!!!!!!!!!!  手臂勁粗, 好似popeye咁.
回復

Krauss 發表於 2012-6-28 12:45

唔該你~

唔使客氣, 你睇下香港論壇D龜, 差唔多隻隻都起晒釘, 唉!!  我果隻一粒釘都冇, 用左波蘭糧同高濕70-80%
回復

我想知你係未會混埋菜一齊比佢食??
同點保持高濕度?? 隔一段時間噴水?? 定係有其他方法~THX!!
回復

ali 發表於 2012-6-28 09:16

係, 完全可以的, 在美國論壇已有兩例reverse pyramiding - "反起釘" 或 "釘下陷現象" 的成功例子, 我應該係第三例!

唔好信D人講咩一起釘就成世起釘, 因為D人唔識亦唔會改變環境及餵食習慣。
回復