香港龜友論壇

查看: 2662|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

大鑊,有兩隻巴西龜等大家求救!!!

樓主

話說我出門兩日,交托左呀媽幫手 為糧同照燈後出事!!。

回來番發現兩隻龜仔,嚴重白點 (4肢都有,其中一隻條頸和嘴仔都有,而且特別嚴重(隻眼已發炎,開唔到眼)

師兄/姐們,有冇咩冶救良方?

暫時已安排的方案:
1. 分開留院觀察     2.龜精靈    3. 停止俾糧, 乾養 + 照燈,  4.用龜精靈 + 鹽水幫緊佢地

而且聽到佢地唔知邊隻...間唔中就有點 "打"聲(留意1:39-41)
http://www.youtube.com/watch?v=aWJjvWx_cLg   (已拍片, 另外片中另一隻較深色殼的龜, 他的殼有事嗎,我感覺個殼好像有點一片片飛起咁

更新:
照燈 +龜精靈使用,岩岩加d鹽水俾佢地浸,之前特別嚴重個隻開始活躍番,但只能開單眼(另一隻太腫)

同埋加左水俾佢地之後,有一隻排便了(唔肯定邊隻)見有少少紅色,同埋有一塊 綠綠地既野出左黎,不知是否有問題。(見附圖紅圈)

沙發
要餵糧的, 唔食嘢好難好番...
眼炎要滴龜用眼藥水, 早晚1次...
幫你post埋條片, 看看有沒有其他人幫到手...

又或者可以帶去中蜂處看看...
回復

板凳
chim 發表於 2012-7-3 21:32
要餵糧的, 唔食嘢好難好番...
眼炎要滴龜用眼藥水, 早晚1次...
幫你post埋條片, 看看有沒有其他人幫到手... ...

中峰 where?   

咩外點post 片嫁
回復

地板

買龜店, 論壇交易區有佢地址, 上次我的龜仔腐皮, 在那兒買了藥丸開水浸, 覺得好過用龜精...
Post 片好簡單, copy低v=後面所有字, 前後面都加[youtube], 後面在youtube前要加/
回復

chim 發表於 2012-7-3 21:54
買龜店, 論壇交易區有佢地址, 上次我的龜仔腐皮, 在那兒買了藥丸開水浸, 覺得好過用龜精...
Post 片好簡單, ...

謝謝
回復

E家先要多加留心觀察+消炎, 唔好再比水, 應該急性傳染病, 一定係細菌過瀘性病毒, 醫生有冇開葯呀.......希望快D好.....見到拒咁樣, 個心好痛
回復

pandagift 發表於 2012-7-3 23:29
E家先要多加留心觀察+消炎, 唔好再比水, 應該急性傳染病, 一定係細菌過瀘性病毒, 醫生有冇開葯呀.......希 ...

見佢爬都冇力....觀察到聽日都唔掂當,我會立即帶佢睇醫生

我都唔知呀媽做過D咩黎搞到佢咁...
回復

pandagift 發表於 2012-7-3 23:29
E家先要多加留心觀察+消炎, 唔好再比水, 應該急性傳染病, 一定係細菌過瀘性病毒, 醫生有冇開葯呀.......希 ...

約左醫生 聽日3點睇症.....

今天發現佢不斷開口,唔知做乜
回復

嘩你知......好痛好痛好痛.....因為我對寶貝想同我講話會張開口......你一定堅強, 知道嗎
回復

回復 khip 的帖子

要撐著......
回復

pandagift 發表於 2012-7-4 18:02
回復 khip 的帖子

要撐著......

今日睇左醫生了 ($$付出)

醫生同佢玩灌腸(睇下有冇寄生蟲),佢俾人灌完膠後好生猛不斷逃走(),同埋打左兩針(左右手一支),  醫生話佢欠缺維他命A,要買d鈣片俾佢補補,另外灌佢食杜虫藥(醫生有少少虐待佢咁...夾佢個龜頭出黎)
回復

回復 khip 的帖子

可以PM我地址同價錢嗎?
回復

khip 發表於 2012-7-4 16:40
約左醫生 聽日3點睇症.....

今天發現佢不斷開口,唔知做乜

好可憐,我記得我隻巴西都試過係咁…我阿媽差D掉左佢落垃圾桶…
當時我知識有限,只滴左兩滴雙飛人落水…好在佢抵抗力強好返…
回復

記得不時upload最新情況
回復

回復 unknown_wct 的帖子

雙飛人落水!ching好正xd
回復

Dick_Neo 發表於 2012-7-7 19:34
回復 unknown_wct 的帖子

雙飛人落水!ching好正xd

老人家話齋雙飛人搽得索得食得乜都得嘛…
我諗佢消炎殺菌都有幫助
回復

unknown_wct 發表於 2012-7-7 16:37
回復 khip 的帖子

可以PM我地址同價錢嗎?

你要獸醫資料?   
我個間係上水的,北區動物診所  
http://www.northernanimal.com.hk/HTDOCS-CHINESE/CHINESE1.html

診金200,藥另計。
回復

教父 發表於 2012-7-7 19:06
記得不時upload最新情況

俾醫生打完針之後精神左D,爛手爛腳都好番D,但未完全康復,隻眼都係腫腫地,成日訓唔肯食野

我買左d鈣片,而家整碎用水為佢飲中,另外買左隻益生菌俾佢,爬虫地帶D人講話會增加佢地食慾
回復

khip 發表於 2012-7-7 23:45
你要獸醫資料?   
我個間係上水的,北區動物診所  
http://www.northernanimal.com.hk/HTDOCS-CHINESE/CH ...

唔該~ ching
回復

好心痛...
回復