香港龜友論壇

查看: 7688|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

油墨菜問題

樓主
之前聽龜蜥某人話油墨菜對龜來講係毒藥,,前排又聽某人話d龜食得
咁我想問下其實d龜食唔食得??食咗會唔會有害??
求各位師兄解答,,thx
沙發
食黎無益,又唔係平好多姐,不如喂其他
回復

板凳
Gary 發表於 2012-7-15 18:34
之前聽龜蜥某人話油墨菜對龜來講係毒藥,,前排又聽某人話d龜食得
咁我想問下其實d龜食唔食得??食咗會唔會有 ...

我盡量都唔會比.
回復

地板

係食得...不過對一D易結石既龜就吾好..就好似盾個D咁

CHING~ 我個死擋~只餵油墨2年幾比隻盾~ 一年比一年大隻加健康0.0  發表於 2012-7-16 02:04
回復

龜仲食得芝士蛋糕 生蠔 魚生 長腳蟹 曲奇餅 金銀銅鐵錫 膠袋
只要你鐘意就得
回復

小路人甲 發表於 2012-7-15 18:44
係食得...不過對一D高危易結石既龜就吾好..就好似盾個D咁

邊個話噶?
回復

回復 iamnero 的帖子

我自己吾會做主食..只會有時俾下佢食
回復

回復 烏龜的 的帖子

師兄你....@@
回復

soulreaper 發表於 2012-7-15 19:24
睇你乜龜, 豹龜, 盾臂食得多等死, 歐陸, 四趾, R呢D食得多都唔會有事, 不過無益咁解 ...

R食得多唔會有事?你肯定?
回復

Gary 發表於 2012-7-15 19:45
回復 烏龜的 的帖子

師兄你....@@

我認真架WOR 你問得姐係你想比佢食姐
你都係搵人認同下姐 咁E家話你知其實佢真係咩Q都食得
你想就得架啦 隻龜你架MA~
回復

soulreaper 發表於 2012-7-15 20:52
好肯定, R腸胃基本上係所有陸龜之中僅次亞達咁好
唔信呀? 買隻R番黎試下囉
...

哈哈哈 請問你係邊到睇返黎架??唔好話我知係你既經驗WOR
難道師兄你隻R都係餵開油墨既??

不過我真係好想講 姐係食左唔柯唔代表冇影響架WOR
姐係你K仔當飯食 加上你腸胃又咁好 應該都唔會肚柯架
咁係咪代表K仔對身體有益/對身體唔會有影響先??
回復

soulreaper 發表於 2012-7-15 21:02
你要咁講既話其實都無錯, 正如你話龜食旦糕都得其實都無咩唔岩, 比D原產地無既食物佢多少有影響, 差在影響 ...

無事同無益其實係唔係對立既呢?
用下個腦先再講好似好D WOR "師兄"~
加上 你自己有隻R係真係咁餵先好SHARE比人知 如果唔係唔好水人好囉~
一陣人地聽你講R腸胃好餵油墨 點知出事就唔知怪邊個好啦~

我新手咩都唔識架~又冇錢玩R WOR~係咪先~
回復

soulreaper 發表於 2012-7-15 22:12
所以我由頭5尾都話係無益, 而唔係無事, 係你話r食得多油墨菜會有事咋喎, 飯食得多夠糖尿病, 敢唔通飯做主 ...

睇你乜龜, 豹龜, 盾臂食得多等死, 歐陸, 四趾, R呢D食得多都唔會有事, 不過無益咁解

難道我係文盲?其實呢段野你碌上少少都睇黎返架WOR~
唔會有事=無益???
由頭到尾???由你呢個回覆係頭??
咁真係點夠你玩AR??我唔係無聊都唔會係到陪你吹下水~
但你玩晒前後矛盾咁好難做架WOR~~~
講完又話冇講過 咁姐係點先?

支持你,為龜好,唔好食油墨!  發表於 2012-7-15 23:13
回復

soulreaper 發表於 2012-7-15 23:07
係唔會有事呀~ 牧草食得多一樣無事, 不過一樣無益咁解
你果個k仔既例子直頭係食落肚即刻有害啦, 不過我估 ...

加陣油墨食落龜肚無害咩?
無事但又無益係咩道理?@.@道理係你到何需人身攻擊呢?
小學雞先睇唔明人地例子架姐~
唔好人地話咩就講咩 去嘉道理農場睇下咩係R先再講啦!
回復

Gary 發表於 2012-7-15 05:34

食得,無害,有營養。比生菜好好多.
但鈣低,纖維低,水份多,不適合做主食.

油麥菜, 鈣70, 磷31, 蛋白1.4, 纖維0.6.

高手高手:)  發表於 2012-7-16 00:10
回復

Gary 發表於 2012-7-15 05:34

參考下, 紅蓝緑色:

植物草酸及鈣磷比例表:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1381
回復

油墨菜 = 毒藥 ,,,,,, 誇張說法

沙漠型陸龜確實係唔應該成日食油墨菜,,但係可以當零食咁比佢食囉..,.
回復

烏龜的 發表於 2012-7-15 18:47
龜仲食得芝士蛋糕 生蠔 魚生 長腳蟹 曲奇餅 金銀銅鐵錫 膠袋
只要你鐘意就得 ...

c 苦 好串呀叉燒飯ok?
回復

烏龜的 發表於 2012-7-15 23:26
加陣油墨食落龜肚無害咩?
無事但又無益係咩道理?@.@道理係你到何需人身攻擊呢?
小學雞先睇唔明人地例 ...

算啦c苦
回復

其實 油麥 除了無益外 , 亦可理解作慢性毒藥 , 人食的菜或多小都有漏餘農藥 , 洗不掉浸不甩 , 對人可能無害 , 但對爬虫黎講就不一樣 , 言而農藥會積存体內 , 長年累月純積就會出現問題 , 所以除看一般資料性外還要留意這點 , 除了人食菜外 , 野草基本樣樣都可取 , 人用菜 除無益,  且有害 !

每個不同環境亦決定了不同食物 , 若是箱養還是野草牧草較好點吧 , 對於 牧草 所謂無益之說可謂不能認同 , 要先理解牧草所用的性質 , 自然有佢用處 更是處莫大好處 , 非用不可!

什麼 R 易養之說 , 亦是網上人云亦云 , 腸胃亦都吹墟之說 !

我是新手 , 係外國養了六隻幅 , 應該可以表下個人見解...

回復