香港龜友論壇

查看: 7711|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

油墨菜問題

樓主
之前聽龜蜥某人話油墨菜對龜來講係毒藥,,前排又聽某人話d龜食得
咁我想問下其實d龜食唔食得??食咗會唔會有害??
求各位師兄解答,,thx
其實我睇DR.YU果時
佢都話可以餵,就連佢自己都餵緊
只不過你唔可以餵死油默菜
同加龜糧,草粉,得閒又要加D CA粉
比例唔可以多過菜!!
咁樣既餐單係冇壞既
回復

我家的也吃了油墨菜三年了....當然也有其他...
但應該不會有事吧....
回復

大圖我個女手抱隻豹都係食油墨菜大,係近期先用M糧加草粒養!
回復

kevin1186 發表於 2012-7-16 01:42
回復 waiman 的帖子

依CHING所說,油麥油的鈣磷比都有2.25:1,配合M糧一同作主食,再定期給墨魚骨補鈣,應該冇 ...

咁要睇你所謂主食, 指份量幾多, 同埋係咪日日必有.

例如我, 當中兩隻龜, 有兩年全年必有油麥菜, 但係我比較多元化, 每餐必有蒲公英, 車前草做主菜70%, 油麥菜, 白蘿蔔葉, 芝麻菜, 油菜, 芥藍, 芥菜, 等等時菜共30%.

回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 11:54
ZZZ 做乜扮睇唔到你個K仔既例子呀傻系, 比人踢爆作埋D垃圾比喻就收哂水呀?
乜野食得多都無益嫁啦, 正如菜 ...

唉 為嘈而嘈既小學雞...
你呢D人我係到遇得多啦~
R腸胃好又係你講既 食油墨食得多冇事又係你講既 冇事同冇益唔係對立又係你講既
但你又唔肯認WOR 想點姐~
K仔個例子 係想帶出 不論你腸胃既好 本身食個樣野落肚對腸胃冇影響唔代表對身體其他部份冇影響囉...姐係話 油墨食左落腸胃好勁既R個肚到 就算對佢腸胃冇影響都會對其他部份有影響囉 就好似K仔食左囉肚 你唔會肚柯但都會令到你身體有影響甚至會死....我真係估唔到一個咁簡單既舉例都要解釋到咁白....
同埋我真係唔知你用邊到諗野 可以理解到係咩食K仔即死 油墨唔死 9唔搭8咁.....師兄 智商有限睇唔明唔好CHALLENGE人先得架= =
小學雞返去讀下書先啦 你分唔分到星龜同R AR?人地叫你SHARE下你隻R又回避晒咁~係啦 我呢D新手都想睇下你隻R食油墨有幾勁WOR!!!!比大家睇下啦~
回復

路過……
回復

回復 benlc 的帖子

算啦師兄!你都係好心著雷擘,妝香俾鬼笛架啦食死既閣下自理,與人無尤囉
回復

回復 waiman 的帖子

依CHING所說,油麥油的鈣磷比都有2.25:1,配合M糧一同作主食,再定期給墨魚骨補鈣,應該冇問題吧?
ps.我的是紅腿。
回復

回復 benlc 的帖子

師兄人地重有隻10CM豹呀你打少隻呀(不過唔知賣左味)
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 13:59
係啊, 我所講既食得多都無指一個明確既份量, 咁你又點知我講既係只食油墨菜, 一日三餐都有油墨菜定一日一 ...

得架喇,唔抝喇,希望樓主識分邊d食得,邊d唔食得!

okok:),,thx  發表於 2012-7-17 21:21
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 13:33
既然你識講飲水都會死, 咁肯定知道一樣野有無害係取決於佢分量, K仔同油墨菜有害分量接近咩? 你D所謂比喻 ...

落返龜處正正就係你之前所提到 "食得多都無問題",亦即份量問題,咁究竟你講食得多係指咩呢?係咪無益等於無害呢?

其實會唔會係你想嘈而亂槍掃,師兄閣下d語氣...不如你講下點解長餵油麥覺得無問題?
我明的你養係水龜果核旦,叫你出相的確係我不是,唔好意思師兄
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 13:02
好大分別, 你食老麥一樣無益死唔去, 你K仔當飯食唔去即時洗胃都收左皮啦, 兩樣完全唔同程度既野拉埋黎講 ...

大家理解唔同,你硬係要咁講,食油麥同k一樣會死,唔單止,飲水都一樣會死,你講一次性,我同烏龜的講慢性侵害,成年人懂得理解分析別人說話,而非為吵而吵。

論點落返龜處吧,到你show d龜交流下先啦師兄
回復

唔係主糧,一條半條無咩問題~
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 12:37
ZZZ 又黎一個打橫黎講既, 你食K仔死快D定食油墨菜死快D?

成年人執著某d字眼無意思,講落重點油麥無益唔等於無害,係你鑽牛尖!

我講見解講道理啫,唔好講咁多師兄,我依d實淺派,show下你d靚龜交流下先
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 11:54
ZZZ 做乜扮睇唔到你個K仔既例子呀傻系, 比人踢爆作埋D垃圾比喻就收哂水呀?
乜野食得多都無益嫁啦, 正如菜 ...

用 k 作比喻亦不為過,幼龜有嗜偏食習性,油菜這類香菜會起引的,亦說明點解咁多舖用油麥,亦叫人用油麥,返屋企還開口食油麥,但過了一星期出問題,問舖頭就過海做神仙,請問多隻算啦!

叫人唔好食就係睇得太多亂餵菜而引起腸胃病,不論 幅射、豹、貭、紅腿等,好多龜病都返唔到轉頭 ,無必要冒險而死龜。
回復

烏龜的 發表於 2012-7-15 18:47
龜仲食得芝士蛋糕 生蠔 魚生 長腳蟹 曲奇餅 金銀銅鐵錫 膠袋
只要你鐘意就得 ...

膠袋
回復

回復 soulreaper 的帖子

一定要有R先可以講 你都幾無理
回復

回復 烏龜的 的帖子

可能佢一隻都冇 的哥無謂同呢D人嘈啦
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 00:13
同低能再講落去都哂氣, 竟然當油墨菜同k仔一樣咁毒, 我諗你都係食少d藥把啦, 大把野食落肚係無事呀, 不過 ...

隻係有一隻就可以扮大哥?@o@
姐係你日日食薯片當飯 令到身體變差 短命左 咁係等於對身體無影響?
姐係本身有一百歲命嘅龜食油墨食到得十年命 咁係等於無事?
高手!
你講到咁把炮 人地唔知以為你養左十幾隻R係屋企添@o@
不過邊個係垃圾 邊個係吹水 聰明嘅人有眼睇嘅~
回復