香港龜友論壇

查看: 3807|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

龜有病請幫幫手

樓主

第一隻龜睇黎好似冇咩事,不過一落水就唔開眼咁滯,雙眼有D紅,成日捽眼,同埋會用口呼吸。一上水就好似冇咩事http://ypix.me/upload/QlgU/956663ff37a44d95b2d24c443b9a9bdc/IMG_2333.JPG
http://ypix.me/upload/QlgU/7ebafcd32b1f403b96b88b949940c15f/IMG_2334.JPG
http://ypix.me/upload/QlgU/d5a2c4fd0cca4f91936d9e6230016700/IMG_2335.JPG

第二隻就大獲d,應該有皮膚病
http://ypix.me/upload/QlgU/fe4d945506de4892ad61d31ce5234a92/IMG_2336.JPG
http://ypix.me/upload/QlgU/420c52fc828a4edc90ff5541fb99e344/IMG_2337.JPG
http://ypix.me/upload/QlgU/0cd74a0821ad4964936502cb55d27131/IMG_2340.JPG
http://ypix.me/upload/QlgU/1df8b442d21443e2be562bb1b486aa3b/IMG_2343.JPG

兩隻龜都少食野,唔多郁。第二隻我開始用龜精靈醫,浸左一日,好似好D(之前唔開眼,而家叫做間中開下眼)

我想問第一隻咩事,第二隻繼續用龜精靈醫好唔好?用咩補充營養(因為第二隻真係幾耐未食過野),用龜之意外得嗎?

沙發
hgc21123 發表於 2012-8-3 02:27
第一隻龜睇黎好似冇咩事,不過一落水就唔開眼咁滯,雙眼有D紅,成日捽眼,同埋會用口呼吸。一上水就好似冇 ...

睇唔到,你對住圖片,按右制選內容,把內容入面既LINK 抄落IMG語法內吧

龜之意外好似唔可以補充營養......有人話佢別名係唔知咩西林素..*(唔記得了)

你買Reptoboost 就可以補充體力,一平匙用250ML水沖...

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

板凳
睇唔到相
但我可以推理出黎
第1隻眼腫+肺炎 是否經常開冷氣凍親佢地 而眼腫係因為水質令佢地唔岩...先會令佢地眼腫 合埋眼 溫度有冇相差6-10度 咁樣好易令龜龜有肺炎...醫佢地就用黑藥+ZOOMED龜專用眼藥水
黑藥用於龜既鼻子滴2滴 眼藥水就用綿花滴滿後 搽係龜龜既眼部 之後乾身養 姐係唔好放水比佢地
等4個鐘後再放水比佢倢飲下 再繼續用藥 1日3-4次 用至病情好番
第2隻就唔知咩事 但少食野就大件事了

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

地板
hgc21123 發表於 2012-8-3 02:27
第一隻龜睇黎好似冇咩事,不過一落水就唔開眼咁滯,雙眼有D紅,成日捽眼,同埋會用口呼吸。一上水就好似冇 ...

第2隻 我建議用龜精靈 滴係患處 唔好開水浸 效率唔夠高 直接滴係患處 干養 之後4個鐘比1次水
重覆咁做 3-5日都會好番既
回復

而家睇唔睇到?我放左上ypix.me度

我屋企的確成日開冷氣,不過我平時係放浴缸度養,夜晚開冷氣會關廁所門,我諗應該唔大可能會凍親
我上網睇話龜肺炎,浸係水度會側身。但第一隻完全冇側身(不過就沉左落底)

我想問黑藥全名係咩?同埋兩隻藥+Reptoboost大約幾$?
回復

hgc21123 發表於 2012-8-3 02:54

我屋企的確成日開冷氣,不過我平時係放浴缸度養,夜晚開冷氣會關廁所門, ...

黑藥叫黑藥 價錢99蚊 REPTOBOOST 比較貴成160幾 而龜專用眼藥水就60蚊左右
回復

hgc21123 發表於 2012-8-3 02:54

我屋企的確成日開冷氣,不過我平時係放浴缸度養,夜晚開冷氣會關廁所門, ...

佢係上岸開口!?
回復

如果係水低開口就冇問題 但上岸開口抖氣多數肺炎 佢個鼻有冇塞到 有冇比其他龜咬過
傷過頭部 如果唔係上岸抖氣就多數水質問題啦
你幾耐換一次水呢
回復

回復 大烽 的帖子

係,而且呼吸時會聽到「卜」一聲
回復

hgc21123 發表於 2012-8-3 03:05
回復 大烽 的帖子

係,而且呼吸時會聽到「卜」一聲

病發左幾耐 我估重係初期 要快d搞
唔係會幾嚴重 未買藥就干養先 唔好比佢惡化
回復

大烽 發表於 2012-8-3 03:02
如果係水低開口就冇問題 但上岸開口抖氣多數肺炎 佢個鼻有冇塞到 有冇比其他龜咬過
傷過頭部 如果唔係上岸 ...

點睇個鼻有冇塞到?
頭冇傷到(肉眼睇冇)
我養3隻龜,佢地分別都有d傷(應該係互咬),有2隻出左事,其餘個隻好活潑冇問題
我通常4-6個鐘就換水,見到污濁左會即刻換
一般係等佢地食完野,隔一陣我等佢地大便完就會換水
回復

大烽 發表於 2012-8-3 03:09
病發左幾耐 我估重係初期 要快d搞
唔係會幾嚴重 未買藥就干養先 唔好比佢惡化 ...

咁既話真係肺炎?
病左我諗冇一星期
乾養係每4小時俾佢浸一陣水再拎返上黎咁?
回復

hgc21123 發表於 2012-8-3 03:15
咁既話真係肺炎?
病左我諗冇一星期
乾養係每4小時俾佢浸一陣水再拎返上黎咁? ...

但都要用藥抗一抗d菌先會好 浸10分鐘度啦
其實混養好大風險 隨時搞出龜命
換水既次數又唔好咁密 有時都唔適應 1日1次就夠
回復

我的小巴西也病了,昨天買了藥希望來得及醫返好。也希望您的龜龜也快點沒事吧!!
一起加油!!^^
回復

今日買左黑藥同電解質
我隻龜應該1-2個月大,老闆叫我一日摘一次
不過我睇d說明話滴2-3次
咁我應該滴幾多次- -?
回復

hgc21123 發表於 2012-8-3 21:54
今日買左黑藥同電解質
我隻龜應該1-2個月大,老闆叫我一日摘一次
不過我睇d說明話滴2-3次

我諗你信住老闆先吧,佢應該唔會老點你既.....

不過電解質隻粉可以試下開濃少少(一平匙粉,250ML水)俾佢,希望有助佢吸收。
回復

khip 發表於 2012-8-3 23:52
我諗你信住老闆先吧,佢應該唔會老點你既.....

不過電解質隻粉可以試下開濃少少(一平匙粉,250ML水)俾佢 ...

電解質果隻都係藥水黎
回復

hgc21123 發表於 2012-8-4 00:57
電解質果隻都係藥水黎

藥水?  咩黎嫁?  定水劑....唔好搞錯wo........

你打個牌子名,或者影張相黎睇下
回復

hgc21123 發表於 2012-8-4 00:57
電解質果隻都係藥水黎

電解質果隻係粉黎 而黑藥滴2滴 都係龜苗都可以用到
你唔得閒米一日一次囉 但耐d好番之麻 主要係佢變番大食先
回復

由左邊開始介紹:zoomed龜眼藥水--->專醫眼腫.眼部發炎
龜之樂--->專醫腐皮,白點
龜精靈--->同上 同人比較鐘意用龜精靈
zoomed除氯劑---->係除氯氣用+電解質少量
reptoboost---->補充電解質,磷等成份 幫助龜龜消化系統 也可以吊命用
黑藥---->專醫肺炎,呼吸系統
TAMODINE---->專醫腐皮,角質化,爛甲  外國貨
聚維硐碘溶液--->同上 係內地出品
回復