香港龜友論壇

查看: 4327|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

求教新買濾桶養菌問題......

樓主
我用Aqua one 1250 做後置桶放生物環同麥飯石, 其中有三份一係舊桶用開嘅舊環, 另加前置桶放炭同濾棉, 已經差不多一個月, 但每次換水後兩三天就混濁同臭(圖左), 而舊桶仲好清冇味(圖右), 試過加硝化菌都冇太大分別, 其實養菌係唔係已經失敗咗? 我應該點做?

沙發
ichobby 發表於 2012-8-24 01:57
我用Aqua one 1250 做後置桶放生物環同麥飯石, 其中有三份一係舊桶用開嘅舊環, 另加前置桶放炭同濾棉, 已經 ...

D炭新定舊?     你用濾材之前有冇洗下佢....
回復

板凳
khip 發表於 2012-8-24 02:03
D炭新定舊?     你用濾材之前有冇洗下佢....

新炭, 濾材用水沖過!
回復

地板
ichobby 發表於 2012-8-24 02:08
新炭, 濾材用水沖過!

我都唔識,不如你試下唔好用前置,睇下有冇改善

我覺得菌和水清唔清係兩回事..我諗係你前置影響左吸水能力....
回復

回復 khip 的帖子

哇..用左前置都唔掂,你叫人唔好用?
回復

我個後置桶有1400L/h流量, 照計應該夠力..
回復

應該未養好菌,有冇等一兩個星期先擺龜?
回復

123400 發表於 2012-8-24 02:42
回復 khip 的帖子

哇..用左前置都唔掂,你叫人唔好用?

用唔用前置冇咩關係~  用左前置又唔會勁D既~
回復

ichobby 發表於 2012-8-24 02:51
我個後置桶有1400L/h流量, 照計應該夠力..

你不如試下再換晒D水佢,跟住唔用前置 或者 用前置但放少D水,睇下情況有冇改善
回復

我覺得個關鍵問題係:

你D水沒有去晒D氯, 所以即使你有落硝化菌, 都養唔到菌, 因為D菌已被氯殺死.

建議你一係落水質穩定劑, 一係打氣一至二日等D生水去晒D氯, 先好去落硝化菌, 跟住加强打氣, 同埋落D開缸魚, 等D魚柯屎比硝化菌食物, 咁應該幾個鐘之後D水好會清

你而家咁係代表你養菌失敗

本人經驗之談, 希望幫到你

回復

大少 發表於 2012-8-24 09:00
我覺得個關鍵問題係:

你D水沒有去晒D氯, 所以即使你有落硝化菌, 都養唔到菌, 因為D菌已被氯殺死.

須唔須要洗過所有生物環先重新養菌, 我見條水管內有一層啡色毛毛,係唔係菌膜?
回復

回復 ichobby 的帖子

唔需要, 但以後換水都一定要去晒D氯先好去加.
回復

khip 發表於 2012-8-24 08:10
用唔用前置冇咩關係~  用左前置又唔會勁D既~

用左前置可以減少廢物入濾桶,d菌無甘快玩完.
回復

123400 發表於 2012-8-24 13:36
用左前置可以減少廢物入濾桶,d菌無甘快玩完.

D菌係會養出黎,關你有冇屎入去咩事...有屎都唔會冇左D菌的............最多係處理唔晒D屎

前置只係減少清洗後面濾筒而已,就算唔用前置加番舊棉係濾筒到一樣功能~

所以你講個樣野..唔係好合理wo...
回復

回復 khip 的帖子

甘d屎入左環佢地系咪易死d啊.?
甘你加左個前置佢同你隔左.你個桶又可以打爆環.甘邊樣好d啊.?
回復

123400 發表於 2012-8-24 14:05
回復 khip 的帖子

甘d屎入左環佢地系咪易死d啊.?

菌用未過綠氣既水就會死,亦都聽過菌可分解屎,但就未聽過菌見屎會死。

落多D環當然好,但唔表示加左前置會勁D,因為同時會減低水流量.......題外話..拉遠左....

不過屎會殺菌真係聞所未聞..留番其他師兄姐評價.....
回復

回復 khip 的帖子

不太同意,如果係咁,點解唔全部放曬生物環呢?d 菌係會分解屎既毒素,而唔係屎,d 屎積曬落d 環道,佢地咪冇地方住lo,所以一定要隔住d 屎先,不同意既可以先爬文~~
回復

peterkwong2005 發表於 2012-8-24 14:33
回復 khip 的帖子

不太同意,如果係咁,點解唔全部放曬生物環呢?d 菌係會分解屎既毒素,而唔係屎,d 屎積 ...

以我所知係有兩隻菌,一如你所講,分解大便既唔知咩野(D學名唔記得了)...另一種係分解大便既消化菌。  (兩種苗個名讀音十分相似,但功用唔同)

至於隔屎問題,我冇話唔隔(見上面幾個POST既回覆),不過唔等於屎係殺菌。
回復

回復 khip 的帖子

D 屎唔會直接殺菌,但係d 屎一塞曬d 生物環,d 菌冇地方住,一樣會死,又要焗住洗生物環,特別係龜,屎量驚人,好容易塞曬d 生物環,所以結論係d 屎會間接令d 菌死~~我唸其他c 兄都係咁既意思~~

完全系心聲  發表於 2012-8-24 15:54
回復

peterkwong2005 發表於 2012-8-24 14:52
回復 khip 的帖子

D 屎唔會直接殺菌,但係d 屎一塞曬d 生物環,d 菌冇地方住,一樣會死,又要焗住洗生物環 ...

......果然好間接..........
回復