香港龜友論壇

查看: 2191|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

有無ching 陸龜生過旦呢?<勁多問題想請教>

樓主
近兩星期  覺得大星女<低甲16cm>一王兩后飼養 仔低 甲13cm  3月開始有交配動作 > 有d不尋常  常常 4 圍走 <因用 一個180cm 大木箱 飼養 用板分隔兩邊 常常走過隔離 > 幾年都未試過 一次右一次  常用後腳不停扢 好似想扢洞咁  跟住分開獨立養 平靜落黎   問題
1  睇過文章 話龜生旦前 會停食  <我隻食慾正常>?
2  若生旦  由搵地方生 到真正生 時間相距幾耐呢?
3  若生旦  要獨立養 生旦地方要幾大呢 ?
4  低材用咩呢 ? 要幾厚 ? 星龜會入秋生旦嗎 ?
好多問題 請生過旦既ching 請教
沙發
呆呆 發表於 2012-9-23 01:26
近兩星期  覺得大星女一王兩后飼養 仔低 甲13cm  3月開始有交配動作 > 有d不尋常  常常 4 圍走  幾年都未試 ...

好難搵到師兄生過旦:-[
回復

板凳
回復 雪嵐 的帖子

唔會既~~有好多高手係度 在乎睇唔睇到
回復

地板
近兩星期  覺得大星女一王兩后飼養 仔低 甲13cm  3月開始有交配動作 > 有d不尋常  常常 4 圍走  幾年都未試 ...

有無磅過?  重左幾多? 不過最實際可以去照機睇下係咪有蛋先再打算
無生蛋的人意見
回復

我隻女星(约26cm腹甲)舊年生過蛋,因牠行動異常不停用後腳扒地,不停飲水不停痀尿很辛苦的樣子後來更排黄酸,到Dr.Terry照X光發現有九隻蛋全部填滿龜的內部又生唔出所以很辛苦醫生講龜通常是夏天八月左右生蛋但我的龜11月都生唔出所以要食一星期藥然後再到醫生那裏打了幾支催生針才生出來,今年前二月又同樣發生以上的情況,但最近排尿時有像蛋白的尿排出(已好多次)我估牠可能將蛋迫爆而排出蛋白尿,
1  我的龜食慾正常
2 曾有C兄教我用泥约3吋厚給牠挖洞,但我用牧草
3  我没有分開養
回復

呆呆 發表於 2012-9-23 02:12
回復 雪嵐 的帖子

唔會既~~有好多高手係度 在乎睇唔睇到

乜真係有人識生旦??
可以去馬戲團表現lu
回復

回復 klho 的帖子

26cm真係好大隻 有相嗎?我仲意為最大20cm左右
佢無唔食野 健康一切正常 咁我用個大膠箱 比佢睇多個月先 因第一次 咁既情況 其實第一次 都無諗住受到精 就係怕谷蛋  死左就慘 唔知仲有無 ching有呢d經驗  分享下  教下小弟
回復

[呆呆]既意思係有無Ching生過龜旦..你地答錯晒
回復

呆呆 發表於 2012-9-23 03:42
回復 klho 的帖子

26cm真係好大隻  有相嗎?我仲意為最大20cm左右

唔係好識上傳圖片試下得唔得.圖片得8隻蛋因有一隻生出來爛左.
回復

回復 呆呆 的帖子

呆呆,我要開一個新帖才有一個像萬子夾的附件上圖所以你去找我發的新帖看圖吧,因我回復你,我上不了圖.
回復