香港龜友論壇

查看: 2664|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

自私的新界居民

樓主

其實我好想知道,市區人係咪認為粉嶺居民好自私,阻住香港發展,阻住香港人買樓
沙發
有錢就乜都得!最自私都係原居民!呀爺淨落!連祠堂都可以賣!

侯公公臭名遠播,佢中意拆祠堂係佢想要賠償(祖先祠堂係圍村最重要的地方,祖宗18代都可以出賣,我只能讚嘆佢思想前衛),但佢真係唔可以代表居民  發表於 2012-9-30 18:38
回復

板凳
原居民有好有唔好, 唔賣地果d固然好,賣果d就正人渣黎
回復

地板
人地既野人地鐘意賣就賣唔賣就唔賣!鬼叫我地唔係生出泥就有樓有地!
香港一日比d自由行啊新移民落泥香港買樓,一日都唔洗諗買樓!
回復

連祠堂都可以賣正人渣黎
回復

新界居民不一定是有丁權的原居民
話說新界最後一個太監其實好黑人憎

香港可能原本屬於香港D原居民,我同你在他們眼中就等如你同我眼中的自由行和雙非~~  發表於 2012-9-30 20:21

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
seira2242527 + 2 功德無量

查看全部評分

回復

其實依家好多公共屋村都係以前收原居民土地去建做,只不過以前無咁多政治問題牽涉,又無咁多環保問題去考慮,如果香港真係講民主,就應該少數服從多數,犧牲一小群人既利益去做就一大群人既幸福,但係香港無呢類形既投票機制,所以政府無論做乜,好定唔好都會有兩班人不停咁嘈!所以等得政府起樓黎比你住就不如靠自已!

你講得岩,依家好多地都係原居民賣出黎,但我覺得今次多人關注係同一國兩制有關。邊境未來不用簽證,到底由誰管治? 昨日西藏,今日香港,明日台灣  發表於 2012-9-30 18:41
回復

我係古洞村長大,唔係原居民,地係私家地,但係一d都唔想政府收地,
古洞村超過百年歷史,以前細個最鍾意爬山踏單車,春天可以見到百花樹木生長,下雨天可以聽到青蛙呱呱叫,燕子回來,夏天蟬兒在樹上叫,爬上樹上吃龍眼荔枝,秋天天氣轉涼,青蜓連羣結隊.冬天樹木光禿禿,滿地都係樹葉,此中都係我個根.
呢此收地其實最大得益者係姓侯既原居民,因從來收地都無佢地份,呢次政府發展新界西北,佢地敢係賣,因新界最窮原居民就係佢地,所以祠堂都賣,政府重留一半土地比佢地起丁屋.一部份私人樓,只剩小量起公屋及居屋,
其實政府幾次諮詢會,都係的村長及原居民閉門會議,好多非原居民根本唔知發生咩事.
所以近其敢多非原居民出來反對,我地一班非原居民唔係自私,只希望留得住個根.
如果樓主幾代都係到居住,而幅地唔係私家地,而家政府要你走,我唔知你會唔會敢自私

古洞是個很美的地方。我開帖原因是希望聽取新界人以外的聲音,和平討論。一笑置之。  發表於 2012-9-30 18:47
回復

如果你能接受你屋企樓下係中途宿舍,
屋企前面係堆填區,屋後係骨灰翕,
咁你就可以話人地自私!

屋企前面是狗屎,屋後滿山是金塔,而整個北區是水貨基地,樓下只有賣奶粉的連鎖店,小本經營已被地產霸權有咁遠趕咁遠,所以才想問保衛這片地是否自私  發表於 2012-9-30 19:06
回復

如果政府真係為香港人着想而發展無問題,
但85%係私樓又無講明只可港人買就完全吾掂,
到時又係住滿大陸人,咪即係賣港

香港樓價高的原因不是因為地少冇樓,而是聯繫匯率,地產霸權才是其次。03年時沒地產霸權嗎?那時房屋便宜,百幾萬有600呎海景單位,但無人肯買。  發表於 2012-9-30 18:30
回復

圖中係邊到黎呢._.'?

我屋企。對面是粉嶺高爾夫球場。再遠少少會見到深圳。  發表於 2012-9-30 18:24
回復

回復 KPS 的帖子

前港大教授姚松炎今日係明報講:「其實香港沒有居住問題,不需要這麼多土地去起樓」,只要美國加息,香港樓價跌,便有大量空置單位,不用建新樓,「現在的需求是由聯繫匯率帶動的投資需求,投資需求是很實在的,全世界的資金,特別是國內的資金都湧到香港。現在有許多人有現金在手,怕貶值,因此想買磚頭保值,就選中香港」,若東北再建屋,投資者便會繼續入貨。」

CKL
支持理性分析  發表於 2012-10-1 02:56
回復

takyura 發表於 2012-9-30 18:27
回復 KPS 的帖子

前港大教授姚松炎今日係明報講:「其實香港沒有居住問題,不需要這麼多土地去起樓」,只要 ...

我覺得樓價高主因係部份有錢大陸人,不放心資產放在內地,
做成大量資產轉移,而香港樓成為內地人最返又最安全的資金轉移地,
所以香港多建幾多樓都無用,如果大陸一萬人有一個人來港買樓,
香港都供不應求@_@

政府的「港人港地」原意係好。就好似毛澤東的「共產黨」原意係好一樣。  發表於 2012-9-30 19:11
回復

takyura 發表於 2012-9-30 18:27
回復 KPS 的帖子

前港大教授姚松炎今日係明報講:「其實香港沒有居住問題,不需要這麼多土地去起樓」,只要 ...

我都覺得無需要港人港地,但香港有身份證的人係木有居住權呢?
而係咪可以限制下內地人來港買樓呢?^_^
回復

查實樓主知唔知 "原居民" 同 "非原居民" 的陪償方案是否相同?
回復

Kabc 發表於 2012-9-30 14:39
有錢就乜都得!最自私都係原居民!呀爺淨落!連祠堂都可以賣!

何以見得 "最自私都係原居民"呢?你都話人"阿爺淨落",莫非你阿爺冇淨落比你,你就唔抵得人有?至於賣祠堂亦真係唔知同自私有乜關係?你祇可以話佢不孝吧!
回復

KPS 發表於 2012-9-30 19:43
我都覺得無需要港人港地,但香港有身份證的人係木有居住權呢?
而係咪可以限制下內地人來港買樓呢?^_^ ...

返學時得堂tutorial係出題果個講,搞到好多人sit堂,有人本來果堂無位坐,搞到有人擔凳繼續有堂上,有人吵喧巴閉走去投訴,結果吵果班一係轉一係索性唔返。。樓主意思係當眾人去搶既誘因都無解決到,趕走一班自然有另一班人走黎搶,只有自己識諗變通先揾到著數。
回復