香港龜友論壇

查看: 4822|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

兩隻珍珠龜身體有毛病,求指教~(小更新)

樓主

依兩隻珍珠龜黎咗屋企一個月有多,起初非常活潑進食冇問題,
唔知水質係咪未適應,一日有換三次水,當進食後及排便後就會換水.
起初唔知道只就用新鮮水(冇隔夜既水),後來有一日發現兩隻龜頸上都有白點,
烏龜A雙手腫脹繼而脫去指甲,烏龜B就尾部有類似脫皮既現象
之後去水族店問過,老闆話水係要除氯或者隔夜,烏龜先會適應,烏龜亦同時要浸龜精靈既水,
返屋企就跟住做,幾日後烏龜A頸上既白點冇咗不過雙手依然腫脹,而烏龜B頸上既白點就好似脤左,尾部亦依舊一樣未好返.
近日更發現烏龜A少咗食野,屙既便便有D淺色唔係一條條有D散,龜板更好似想裂開,令我非常擔心.
而烏龜B進食就冇問題,頸上既白點好似有稍微縮小.
以下係兩隻烏龜既照片,希望各位可以指教~
烏龜A

烏龜B

烏龜A

烏龜A
沙發
係班班唔係草...
回復

板凳
直接龜精靈迪落去,亁養~~
回復

地板
LUMPY~ 發表於 2012-10-11 16:04
依兩隻珍珠龜黎咗屋企一個月有多,起初非常活潑進食冇問題,
唔知水質係咪未適應,一日有換三次水,當進食後及 ...

如Dick所講,先抹乾龜隻,然後落龜精靈係患處,晚上乾養,另外帶佢晒下太陽。

最好可以買Reptoboost 活力增強益生菌 俾佢補充維他命A,維他命A有助增強龜龜抵抗力。
暖水開250ML一平匙粉,浸30MINS左右。

又或者買Zoomed隻假期糧都得,同樣有維他命A。

回復

請問一日需要滴幾多次?可唔可以用棉花棒?點餵食時水洗唔洗加龜精靈?
回復

LUMPY~ 發表於 2012-10-11 17:28
請問一日需要滴幾多次?可唔可以用棉花棒?點餵食時水洗唔洗加龜精靈?

每晚乾養時滴一次便可,直接係患處較好,因為龜龜多數唔合作你好難用棉花棒!!

另外食野可以唔洗加龜精,而家你用住食水養先,唔好用隔夜水

*食水 = 你飲得既水,礦泉水,蒸餾水,煲過既水都得

另外最緊要殺太陽殺菌
回復

明白晒~唔該晒你
回復

一般既幼龜唔適合頻密換水,易有皮膚病,因為同魚一樣要適應水質
建議安裝過濾器或每日換最多一半水,並且人手吸屎
至於龜兒身上的惡疾,最好打去問中蜂,好過道聽途說
回復

知道,明白
回復

我想問下我烏龜A龜板做咩事
回復

LUMPY~ 發表於 2012-10-11 19:55
我想問下我烏龜A龜板做咩事

黴菌來,可去魚街買支綠色包裝既azoo治黴菌劑,或者落盬水養加溫
回復

但係我之前係佢既龜板搽過龜精靈同碘酒
回復

龜精靈只能夠治皮膚病
龜板通常係黴菌發作, 龜精靈無效, 碘酒都未必殺到黴菌, 要脫水/加盬治黴菌

可以的話,同龜龜睇醫生打支抗生素針  發表於 2012-10-12 02:49

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
敏carmanlui + 1

查看全部評分

回復

請問如果自己依照你地既方法,龜龜有冇辦法好返,唔睇醫生既話
回復

LUMPY~ 發表於 2012-10-12 11:47
請問如果自己依照你地既方法,龜龜有冇辦法好返,唔睇醫生既話

藥物此終係輔助性質,主要還是靠龜龜自身既抵抗力。

你可以試下同佢晒多點太陽殺菌,另外如果佢而家仲肯食野既,可以貴少少買支Reptoboost俾佢
晒住太陽咁浸和食野,呢款野入面有維他命和電解質,又有腸道益生菌幫助消化對龜龜有益。
http://www.fishmanshop.com/reptile/tool-Reptoboost.html

回復

依加天氣開始涼風又大左,太陽晒到入屋機會好少,可唔可以晒燈?

龜龜好嚴重皮膚病,晒太陽更幫佢,太陽可殺菌  發表於 2012-10-12 15:26
回復

LUMPY~ 發表於 2012-10-12 12:02
依加天氣開始涼風又大左,太陽晒到入屋機會好少,可唔可以晒燈?

所有燈具只係輔助性質,不能完全取代太陽光(就算你用齊什麼UVB10.0, UVA, 太陽燈都係咁話)

特別是有損傷既情況下,天然既太陽光既可幫助龜隻製造維他命,同時亦加快新陳代謝,亦有殺菌功效。
回復

請問如果要晒太陽, 係放係箱晒定係拎出黎晒,晒要晒幾耐時間呢?
回復

LUMPY~ 發表於 2012-10-13 00:01
請問如果要晒太陽, 係放係箱晒定係拎出黎晒,晒要晒幾耐時間呢?

點樣擺都冇所謂(唔好唔見就得),最近緊龜隻可直接給陽光照射,冇隔玻璃/透明膠等等

晒30分鐘都ok,喜歡既長時間點亦可,但要俾少少水佢飲,和埋俾陰涼位佢休息
回復

班龜a 水質問題 原因係因為你1日換3日水 令到龜龜適應唔切 令到皮膚過敏之類
其實1日換1次已經足夠 解決方法 用龜精靈 每日3次 每次1滴 滴係患處 之後干養
干養既義思係將龜龜放係冇水既箱度 等佢干身 等佢既皮膚吸收藥物同埋干身可以防水霉菌
同埋班a既低甲問題 我反而睇唔到有咩問題 只係覺得係生長紋
而班b 同上一樣 但頸部會唔會硬硬地 如果係 我諗應該有濃 初期都係龜精靈 干養
如果過多幾日都唔見效 我再教一教你點做
如果係哂太陽 我諗干身哂就哂10分鐘 如果係哂10分鐘以上 就比水佢 但唔好過殼
唔好隔住玻璃去哂 咁樣係冇幫助 因為玻璃會隔左uvb
以上只係純搞笑 唔好咁認真0v0 岩聽可以參考 唔岩聽可以唔好照做
回復