香港龜友論壇

查看: 3832|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

巴西龜眼有問題:((更新14-10-2012)

樓主

我隻巴西龜前兩日開始成日閉起雙眼,但間唔中亦會打開眼,同埋唔食野。大家知唔知發生咩事?
琴日買左reptoboost浸左一次,今日曬太陽個陣試左餵龜糧比佢,但係佢唔食。之後佢有大便,但大便看起來好怪....如圖

沙發
回復 komainter 的帖子

我之前隻都係咁
滴zoomed眼藥水後好番
回復

板凳
你幾耐冇換水?
回復

地板
回復 仁仔 的帖子

我平時日日都換水嫁...
回復

慘了...有病呢好似
回復

komainter 發表於 2012-10-12 18:41
我隻巴西龜前兩日開始成日閉起雙眼,但間唔中亦會打開眼,同埋唔食野。大家知唔知發生咩事?
同埋有個問題 ...

1. 有冇晒太陽
2. 水用咩水
3. 俾咩佢食
4. 有冇大便?
唔似係眼有問題,應該係身體不適導致眼無力張開,有機會係缺乏維他命A。
請師兄提供更多資料,例如SETTING如何

食x龜有呼吸聲可能有呼吸道感染, 可用黑藥每日滴1-2滴入鼻
回復

回復 khip 的帖子

有晒太陽、隔左1日嘅水、龜糧(有時比d魚、菜)、有大便(但今日d大便係青綠色有泡包住咁)
Setting嘛,我只是用膠兜養住......
回復

komainter 發表於 2012-10-12 22:53
回復 khip 的帖子

有晒太陽、隔左1日嘅水、龜糧(有時比d魚、菜)、有大便(但今日d大便係青綠色有泡包住咁) ...

1. 繼續俾佢晒太陽(直接晒,唔好隔玻璃),晒20-30MINS
2. 唔好比菜,減少龜糧份量,少食多餐,直到大便黑色一條條或者一粒粒
3. 暫時用食水養先(你飲得既水,礦泉水,蒸餾水,煲過既水)
4. 可以既話,買BAC 或Reptoboost俾佢(前者單純腸胃益生菌~$85-90,後者係電解質/維他命/腸胃菌合一~$16x)
    魚街有賣。
    份量:一平匙開250ml水,如果膠兜細,可以再少D3分一或4分一平匙開50-100ML水
    浸30MINS後,過一過水先放番落膠兜內
回復

回復 khip 的帖子

多謝賜教:)聽日放左學去買,順便買埋過冬d野比佢地.
回復

komainter 發表於 2012-10-12 23:09
回復 khip 的帖子

多謝賜教:)聽日放左學去買,順便買埋過冬d野比佢地.

過冬3寶
山洞/暖管/射燈,燈罩

自己小心格價!!
回復

回復 khip 的帖子

我想問reptoboost一日浸幾次
回復

komainter 發表於 2012-10-14 10:33
回復 khip 的帖子

我想問reptoboost一日浸幾次

每日一次便可,每次30分鐘,水溫最好和龜龜現有的差不多,避免最涼。

另外最好用28度左右既水給龜龜
回復

回復 khip 的帖子

便便看起來有點怪,同埋佢一直都唔食野
回復

komainter 發表於 2012-10-14 12:55
回復 khip 的帖子

便便看起來有點怪,同埋佢一直都唔食野

影相睇睇~~

唔食野但活唔活躍?   個D便便可能係腸胃有問題~  唔係生虫要杜虫..唔洗怕
回復

回復 khip 的帖子

影左啦,第三張就係,開左眼就活躍,冇開眼就唔活躍
回復

komainter 發表於 2012-10-14 13:14
回復 khip 的帖子

影左啦,第三張就係,開左眼就活躍,冇開眼就唔活躍

水溫幾多?  或者師兄可以加溫俾佢試下。

如果帶佢出去晒太陽佢好生猛,應該係溫度問題令佢唔活躍和唔想食野
回復

回復 khip 的帖子

我諗唔關溫度事,因為今朝曬太陽佢有時會活躍,有時唔會。而以家開左眼又會活躍。
回復

komainter 發表於 2012-10-14 13:30
回復 khip 的帖子

我諗唔關溫度事,因為今朝曬太陽佢有時會活躍,有時唔會。而以家開左眼又會活躍。 ...

師兄 你喂開邊隻龜糧 同埋佢合埋隻眼腫唔腫
合埋眼果時時間係幾耐先開眼 是否試過伸隻手係佢面前有冇反應
你指活潑既定義係 另外佢幾耐冇食野 如果呢4日冇食野
有冇試過蝦干加龜糧去引佢食呢 如果係食蝦干 唔食糧就偏食
如果2樣都唔食就夜少少等你報告後再答你
回復

回復 大烽 的帖子

我餵開叫寸金既龜糧。會埋眼唔算腫。
假如有人去搞佢佢會開眼,但幾耐開就唔知。假如係開眼會有反應,合埋眼就冇。
活躍係指佢會行黎行去,捉起佢都會反抗。都有4-5日冇食野。
冇試過蝦干去餵。(我可以試左先,之後再答你)
回復

komainter 發表於 2012-10-14 16:23
回復 大烽 的帖子

我餵開叫寸金既龜糧。會埋眼唔算腫。

轉左呢隻龜糧佢 試下轉命脈zoomed
出名少少既龜糧 起碼有營養
試下蝦干睇下佢食唔食
回復