香港龜友論壇

查看: 1983|回復: 6

石金仔條頸紅色幾點..點算?

之前已經有脫皮情況,估計苗仔換皮..
但係今日換水發覺有一隻龜仔條頸有幾粒紅色點點,,
本身返到屋企兩隻眼仔都有小小脫皮..有D膽心會唔會發炎,,
可能係佢自己整損/唔知會唔會係水質有問題,,屋企D水屬酸性會唔會有問題?
但係另一隻阻時又無事,,
因為冇買到D藥看門口,所以用左小小低濃度既鹽水浸緊,,
我理架應唔應該乾養?
因為影得唔太清..((手機睇好清,自己部NOTEBOOK睇唔清..=_=""

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
seira2242527 + 3 good~

查看全部評分

岩岩發現..原來另一隻都係咁.似人地甩皮太深出現血痕,,
回復

放心呀師姐,頸D血痕慢慢會退,石金換皮換得好密,如果想減低脫皮次數,比陸地佢哋乾下身啦。
回復

Oscar 發表於 2012-10-13 23:35
放心呀師姐,頸D血痕慢慢會退,石金換皮換得好密,如果想減低脫皮次數,比陸地佢哋乾下身啦。 ...

OKOK..因為養親 石金/草 都試過有腐皮..所以有D緊張
反而 之前養忍者同火焰 都冇出現過咁既情況..((可能大得快抵抗力好XD
唔該哂你啊!!~
回復

sorry... 按錯了平分...以為係分享相片..............

希望龜龜快d好番
回復

seira2242527 發表於 2012-10-15 17:46
sorry... 按錯了平分...以為係分享相片..............

希望龜龜快d好番

呵呵…唔緊要,佢生得令仔xD
好d啦,尋晚兩隻一齊風乾左一晚順便養下水,血痕消左d
仲證實左係佢自己爪到……另一隻就唔知咩原因不過都好左d
回復

KaukcE 發表於 2012-10-15 17:58
呵呵…唔緊要,佢生得令仔xD
好d啦,尋晚兩隻一齊風乾左一晚順便養下水,血痕消左d
仲證實左係佢自己爪到 ...

咁就好啦.... 快d好番 健健康康
回復