香港龜友論壇

查看: 1728|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

新手(一對星)已爬文有幾個問題請指教~

樓主

大家好, 星期日買左一對星 (7-8cm).買之前唔知原來養龜係gum有學問.
已經爬左幾日文了. 但係重有好多野唔明. 請大家多多指教:

小弟買一對星 時老闆已經幫我set左一技射燈, 熱"前"和低材(老闆無同我講叫乜...).

請問現在的低材星龜arm用嗎?(老闆無同我講叫乜...)
我發現開射燈之後溫度會由26度急促上到36度. 水分由40跌倒0 (我覺得個濕度計有問題...) 請問我係咪應該換細W射燈定係換陶瓷燈算數?
請問濕度低時我應唔應該真接倒水入
低材?
UVB燈係咪必需的呢?

我明白要交學費,但係唔想影響到小生命,所以麻煩大家幫手了

沙發

......最大問題係...uvb呢-,-            
星龜好似係比盾低溫高濕的=,=36度太高...0濕太低
回復

板凳
回復 AliPaPa 的帖子

第一:如果你有時間日日比佢直接照到太陽,可以唔洗加uvb燈,如果冇就一定要用!
第二:濕度對於星龜係好重要變0就絕對會出事!但濕度set係幾多就要問其他師兄(因為我冇養星)
第三:射燈溫度唔洗咁高最好set係30-32度就ok,因為你冇張全景圖睇唔到你射燈的高度同埋你冇提供你射燈的watt數!所以都幫唔到你!
第四:有師兄講過因為紙粒低材易有塵會影響到星龜,建議轉第2種底材!如果濕度唔夠係要加水落底材!
請著咁多先,如有錯請其他師兄指教!!ps:你最好提供張全景圖
回復

地板
全景圖 add jor. THX~
回復

路過答一答~
我見你用緊底材應該係紙粒or草粒~
我都係用緊草粒做底材,一定唔可以直接倒水,因為草粒or紙粒吸水力好強,直接倒水會吸晒,然後散晒變成草碎or紙碎,增加濕度可以用放濕器~
回復

放濕毛巾or水盤都可以
回復

你用緊應該係草粒,唔太適合星龜用太乾大塵,最好轉紅土又保濕

一定要加uvb,就算你日日曬到一個鐘太陽都最好有uvb燈,何況你冬天都好難曬到太陽

拆走個頂熱燈改直射放邊,uvb都直射放中間,uvb 用zoomed10.0

草粒唔可以倒水落去,會散開大塵隻龜會吹波波

玻璃門不要關上,太焗會吹波波
回復

拆頂網,拆埋玻璃門,棧燈夾返高啲
回復

AliPaPa 發表於 2012-10-17 23:42

呢種箱我以前比龜用過,好焗,好焗,燈重冇你支咁低,已經焗到吹波波,這些草粒如不常換好容易有虫,要買温控,因熱墊就算冬天如沒有温控温度會一路升可以去到40幾度变成烤龜,(我隻龜熱到企左係度好似比警察搜身咁)因我當年無知又不知道有龜网可以爬文,現你须耍買uvb燈或光管,红胆或陶瓷胆,温控,最好買個放濕機(网上Bid都係百幾蚊最好買有4升水左右的比較襟用)其他的設備希望有C兄能幫到你吧!
回復

你個温度計set 到咁高冇用的
放到最低先較準確
回復

最好加多個抽氣扇記住係抽唔好吹入去!
回復

AliPaPa 發表於 2012-10-17 23:42

師兄,
1)你需要買個抽氣風扇(電腦用果D,深水埗有)
2)整走個玻璃門
3)射燈要直射角位,等佢地有照點(建議整走埋上面個網再挾)
4)需要+1個ZOOED UVB10 既燈放係中間(隔底材需要20-30CM左右)
5)唔洗加個山洞(我個4隻怪物都冇俾,ONLY夜晚先放落去),如果放左佢成日走入去係照唔到燈的!
6)你個溫濕計太高(盡量貼地放最好,因中間既溫濕同底有相差),另外買多個(近山洞位放,另一個係照點位放,咁就清楚知道溫差幾多)
7)底材宜家清左佢先,我之前都用過,吹晒波波(姐係流鼻水),暫時清剛養住先(用報紙做底)
8)經濟好既就買紅土+陶粒+一塊地磚反轉(唔明問婷婷師姐,佢有賣,我諗應該係全港最平)
9)星龜我記得好似要60%濕度以上(最好去爬多次文)
10)濕度想控制得好就買個加濕器(平平地深水埗都有百零蚊個)
回復

你d 底材係紙粒,用報紙壓成,好處係價錢平,吸水又吸臭
回復

今日睇完師兄們的寶貴意見已經折左頂網,移低溫度計重有搞過射燈la~
原來射燈係75w
不過玻璃門唔關因為怕走龜wor 請問邊到有紅土和陶粒賣呢?
我覺得個龜箱太細想換個箱. 係咪木箱最好呢?
回復