香港龜友論壇

查看: 2773|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

求救!孔雀魚><

樓主
1.我前日買左d孔雀魚(女仔)返黎 大哂肚, 但琴日有條女仔沉係底到 好似冇咩力游感 成日訓低, 一陣又冇啦啦自己撞黎撞去,之後就訓低左唔旭 , 我摸佢 冇哂反應 之後死埋/__\。 e加又有條係到撞黎撞去 之後好似係到抽搐, e加又冇哂皈應 好似死左感 點算好>口<
2.點先知佢地有冇b , 同埋幾時會生呀
沙發
chichifung 發表於 2012-10-21 20:07
1.我前日買左d孔雀魚(女仔)返黎 大哂肚, 但琴日有條女仔沉係底到 好似冇咩力游感 成日訓低, 一陣又冇啦啦自 ...

我唔知@@V
回復

板凳
有無打氣?
回復

地板
你有無養水/落除氯?有冇對水?
孔雀對水質超敏感!你比多d資料先答到你!!
最多時都係水問題,生蟲之類都冇咁快發!((有d魚街鋪頭都會好多理d
你一係反缸((如果好平既,唔係就落鹽!

同意  發表於 2012-10-22 13:04
回復

新買既魚,返到屋企落缸時
有冇對水及對溫呀?
回復

回復 chichifung 的帖子

1) 兩條死左,仲有幾多條剩? 買返去後點樣處置、養魚設定都無提到,只形容左佢地既死況,所以估唔到死因。  我就咁估其中兩個死因,一、唔適應水質,二、難產而死。

2) 想知有無b,其實主要都係睇魚肚,陀b陀到後段個肚會漲到就爆就爆咁,一睇就知。 如果你想知食左果兩條有無b,可以解剖睇睇,一剪開就會見到魚春甚至未成型既小魚。
回復

我有一缸,生左很多條,有黑點越大肚变方型就快生了

對啊, 很有經驗  發表於 2012-10-22 07:49
回復

我有打氣同有對水嫁>< 第一日放左落缸之後都冇野 但過左兩日後就開始出事了T__T
難產有咩因素嫁 可唔可以講我知 等我都可以提防下><
回復

魚街d魚好易死!我養到怕怕!都係龜龜好,又互動^^我以前都有養孔雀魚,街市係缸養住賣嘅比較健康,老闆娘話魚街d一包包嘅好多有菌喎!
回復

我未試過難產死孔雀魚,試過係最近,有腮紅((有蟲))死法都好似你咁,不過你咁既死法都好常見,唔知你咩原因,魚街有兩檔賣既都ok,不過好耐冇行,唔知仲有冇,但係袋裝魚真係連試水用都唔敢買,加油啦!!
想問下你d魚有冇刷缸底?
回復

1.是否可提供更多資料?
魚缸設備, 有無水妖打氣?
魚缸尺寸? 有多條魚?
回來時有無對水? 舊水還是新水?  
有無相片? 是否喂糧太多食剩魚糧令水質變壞?

2.想知有無BB可以看魚肚的形狀,
留意看黑點位置會見魚BB的小眼睛,   

回復

我將條魚(已死)放左去比金蛙蛙食 夜晚果陣見到佢地已經幫條媽媽[開肚] 有d好大條既bb死左浮面 有d bb比人食正淨個頭 好傷心;'(
回復

回復 chichifung 的帖子

條母魚難產死後, 有無搏下"幫佢開肚" 睇下救唔救番D魚bb,
回復

我試過條黑波子張dBB生晒出黎之後,dBB一出世就死左!  
回復

順產定開肚生?
回復

多謝你地既答覆 , 我下次都唔係買一包包果d魚了 , 真係好多病 v__v
我平時果d魚都冇死過 , 正係得新買e d 係感死 ;'(
回復