香港龜友論壇

查看: 2075|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

龜龜不吃一星期多怎麼辦?

樓主
請教如何飼養龜龜,我家的大龜龜最近不吃東西,手軟腳軟,很擔心!
從去了秋天,朋友給我大龜龜,我怕牠一個太悶,多買一隻小龜陪牠,可能因我不懂飼養,小龜過不了冬天便走了,大龜龜傱四月才開始冬眠後吃東西,脫殼,身上不斷有黏膜附著,最後給了牠藥,好了一點.

平日只放任牠在家中任由活動,牠通常躲藏在角落裡,不多活動,每晚將牠放到大盤中加入龜糧,讓牠吃東西及渴水,沒有什麼的設備.近日牠不肯吃東西多天了,後來嘗試給了一點生豬肉,白飯,牠都不肯吃.

近日龜甲頂部和邊緣有很大分離,是生病嗎?
請指教.謝謝! :)

四肢及尾部是脫皮,還是有生病

四肢及尾部是脫皮,還是有生病

龜甲頂部和邊緣是否脫離了?

龜甲頂部和邊緣是否脫離了?
沙發
jessiwan 發表於 2012-10-25 01:12
請教如何飼養龜龜,我家的大龜龜最近不吃東西,手軟腳軟,很擔心!
從去了秋天,朋友給我大龜龜,我怕牠一 ...

可以試下俾個溫暖既環境佢,同埋俾紅虫或蝦佢引開口
回復

板凳
白飯……豬肉……
佢係反甲,加溫,比返個缸佢,要多d時間係水同有台比佢乾身
大龜唔需要餵太密,佢可能轉涼食小左野,加溫睇多一排先
回復

地板
白飯,猪肉,以前老一輩飼養方式
回復

沒浸在水中養導致龜殼生長變型!
試試加溫可會促進龜龜食慾,但不要再餵生豬肉喇!白飯也不喜歡食!
回復

唔食野,胡亂用藥,隻龜捱唔住

唔開口進食,要forced feed ,用貓濕糧,針筒餵,份量大約1-3ml一次

皮膚病乾養,搽silvirsulf cream

療程維持一星期左右

回復

敏carmanlui 發表於 2012-10-25 17:59
唔食野,胡亂用藥,隻龜捱唔住

唔開口進食,要forced feed ,用貓濕糧,針筒餵,份量大約1-3ml一次

普通似黏膜,可能甩皮姐..唔洗用藥下麻
回復

試下比蝦乾佢食呀
回復

jessiwan 發表於 2012-10-25 01:12
從去了秋天,朋友給我大龜龜,我怕牠一 ...

你隻龜長期乾養個殼邊會向上生,生到似金元寶咁,遲d手腳都縮唔到入去呀!
你俾返水養佢啦,始終係水龜,一日先得夜晚有水飲...
水有水壓,水要過背,對龜殼生長好重要的。

唔食野,試下換唔同品種食物俾佢
由豬肉、蝦乾、菜、龜糧、紅蟲等等,而紅蟲只適宜引佢開口(要買冰鮮唔好買活的),一旦肯食野就唔好再餵了,一來多細菌二來會腸胃唔好。

溫度
近來涼涼地,唔排除你隻龜開始想冬眠
你唔想佢冬眠就俾支暖管佢,加返個水溫27-29度左右最舒服

黏膜
見你第一張個頭塊皮好似痴住咁
應該可能係普通換皮
換皮要俾水佢換比較好吧

躲角落係龜的習性
我家的龜可以躲上一天睡覺不出來
如果你的龜無張口呼吸/叫/眼無神等等
應該無大問題的
試試以上各點改善一下吧