香港龜友論壇

查看: 2049|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

小記錄

樓主
不定時餵食,由9月1日跟今天相比, 兩隻緣也同樣重了2G, 另一隻較遲入手, 沒有比較, 這個成長是否太小了點? 其實龜龜有冇話咩身型先叫健康?

龜語:我們各重了2G呀~(上:一點黃-46G,下:安哥拉-55G)

第一次磅重的BC仔, 只有13G重, 很輕呢!

評分

參與人數 2威望 +5 收起 理由
ashbone + 3 多謝分享
johnng9879 + 2 多謝分享

查看全部評分

沙發
我果只養了三個月了都冇咩明顯的大..您果只係唔係?
回復

板凳
兩個幾月,先重咗2g ?
好似少咗D!
回復

地板
回復 keith0415 的帖子

可能日日見住, 我都唔覺佢哋大, 但睇返記錄, 一點黃同舊年12月比, 原來都大左差不多1CM, 不過我又唔覺佢點爆生長紋= =
回復

回復 ashbone 的帖子

咁其實要重幾多到先健康, 因為我怕佢哋食得太多殼型會唔靚
回復

回復 梓雨 的帖子

一年大得一CM????甘恐怖!!我只變巴養左4個月大左1.幾CM
回復

回復 keith0415 的帖子

咁睇法~我真係餓得佢哋好緊要咁, 但我又覺得佢哋好生猛同健康, 只係大得慢.
回復

RE: 小記錄

梓雨 發表於 2012-11-4 16:52

咁其實要重幾多到先健康, 因為我怕佢哋食得太多殼型會唔靚 ...

龟苗,唔係應該餵飽D咩?
氣溫將轉凍,到時想龟食多
D都難!
至於實際要重幾多先算健康,
及龟殼殼型問題就答唔到你!
回復

嗯~不過我發覺佢哋食糧既時侯係唔識飽架, 我有試過任佢哋食, 可以話俾幾多食幾多(由其係一點黃), 所以俾糧我真係唔會多,驚佢哋好似金魚咁飽死.
至於食新鮮嘢, 多數都食到佢哋唔食(每星期都有一餐以上), 嗰個份量肯定超過佢哋個頭好多倍.
但佢哋咁食法, 以依家所見都唔多長肉, 黎緊會增加龜糧份量, 希望下次個記錄會重啲啦.
回復

我認為因糧比較高營養,要佢食飽的份量,會攝取過量營養。
回復