香港龜友論壇

查看: 2109|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

請問邊到有得打碎牧草?

樓主
因為盾臂大左(十幾厘米長),唔想俾咁多菜佢食,成日都好似食唔飽咁,佢又肯食牧草,成日剪到手軟,想知有冇邊到有得打碎牧草,想整一大包慢慢食!

沙發
Q兔有草碎賣
好過你成日剪...
回復

板凳
回復 小森美 的帖子

隻草碎包裝咩樣架?
回復

地板
入到Q兔同佢講有冇比龜食既草碎
佢會指入口左下果幾包透明袋裝既草
叫你自己揀...
回復

原生地關係盾dna係就算飽都会繼續食,因係野外佢地食完一餐唔知幾時先再有得食.
我隻盾19cm,e +控制食量每星期2次正餐,其他日子餵生果少量牧草頂肚.
owbow 有隻for 龜食既草碎要$8x.我覺得唔係好抵. 買兔食果隻orchard grass
價錢平一節,隻草較軟身本身己碎碎地,攞出黎再剪幾下就ok
回復

回復 red3fish 的帖子

我都知盾大食,但養左成年幾,開始睇得出佢肚餓同好肚餓既分別!
平時佢想食野就周圍撞,可能佢一路長大,食物份量我都無乜加過,哈,餓得很,
而家餓到報紙,成十幾個月都唔食,無啦啦食報紙!
師兄你隻盾好似好大隻喎!
回復

我用x伴機。。。 打幾下。。 我隻盾才9cm...
回復

oxbox 出俾龜食既乾草 (包裝好似有隻阿達既相),唔係隻隻龜啱食,建議 20cm 以下不要餵 (or 起碼剪碎先餵),我有隻小變星就食到塞腸要開刀

要平同簡單既可以買兔仔糧 (一粒粒的),魚街 Rabbit $68 已有一大包 (好似是 3kg,上樓上你同佢講小麥草粒就得),中碎佢或者原粒餵也可

想自已打既,去新填地街買部磨機 (人地用黎打中藥粉),大概 $200 - $300,好好用,不過你買原條 oxbow 牧草回來,都是要剪短才可放落去磨,
回復