香港龜友論壇

查看: 2845|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

盾臂結石

樓主

我養左我隻盾臂兩年
最近發覺龜仔係沖涼時好難去廁所
加上無排酸

起初我拖長沖涼同熱D水佢都種去左廁所
但唔知係咪呢排無太陽 小帶佢晒,所以佢排唔到酸

前日開始我再拖長D沖涼時間同推石板
最後佢屙左小小酸同2粒大便
我一摸粒酸, 硬到石頭咁,已經知道結石

約左醫生, 星期3去睇
我上網睇,喂芥蘭,南瓜,M糧可以改善以上情況
我希望有人話我知M糧係咩牌子,咩樣(有圖更好)
因為我住美國加州,只係買左黑藥守門口
另外,南瓜係生食定要煮呢?

我隻龜種好大食行得走得
但我見佢食咁多野又屙唔到,好心痛

希望有高人可以指點下
如果有邊位師兄既龜仔有過咁既情況,希望你可以PM我或留言教我點做
好擔心好擔心...雖然我知道盾臂係90%結石 但我一直照顧佢好好 唔知邊到出左錯

而家我係房加左濕 24小時長加溫  
大家可以睇下圖 分析下我龜仔的話就更好
小女子無限感激>///<"

沙發

回復

板凳
sbb2 發表於 2012-12-9 14:31
我養左我隻盾臂兩年
最近發覺龜仔係沖涼時好難去廁所
加上無排酸

買車前草連種子比佢食
m糧唔記得點串
不過去到龜鋪問就得
散裝五十蚊一磅
回復

地板

M 糧是 Mazuri 陸龜糧,美國上網訂到的。eBay 都買到
南瓜我慣常都埋核蒸一陣,軟身少少才餵的

回復

龜龜生結石,要做手術,唔做手術隻龜龜排唔到屎,隻龜龜會死
回復

車前草係邊到搵到? THANK YOU
回復

hongie 發表於 2012-12-9 14:44
M 糧是 Mazuri 陸龜糧,美國上網訂到的。eBay 都買到
南瓜我慣常都埋核蒸一陣,軟身少少才餵的

http://www.ebay.com/itm/Mazuri-T ... hash=item1c2bd57124

呢款?
回復

回復 sbb2 的帖子

right......
回復

sbb2 發表於 2012-12-9 14:59
http://www.ebay.com/itm/Mazuri-Tortoise-Food-Turtle-Diet-Food-1-lb-Bag-/120994492708?pt=LH_Default ...

yes,有大包裝 (20kg) 的,平好多,你 google 一下 mazuri tortoise food 吧

回復

我好多年前試過隻七八寸左右既盾結石..收口唔食十幾日...跟住發覺已结石...自己準備好工具..如眉鉗.細尖咀鉗等幫但續少續少咁從肛門處幫他鉗碎佢..途中分幾次去做..免得佢辛苦..因並無任何麻醉的..结果取出極多石..須然鉗碎但其中有大部份如黄豆般大..大大小小都十幾粒..後來睇住佢個樣就知舒服了!跟住當然即開口大吃一餐啦!!!!!希望幫到你同佢啦!!!!
回復

wohglam 發表於 2012-12-9 15:39
我好多年前試過隻七八寸左右既盾結石..收口唔食十幾日...跟住發覺已结石...自己準備好工具..如眉鉗.細尖咀 ...

眉鉗好利喎,會唔會吉親佢PATPAT??
同埋佢好大食,種食好多野好開胃,但又唔見佢屙,見到都覺得佢辛苦。
你介唔介意詳細講下點幫佢夾D結石出黎?我想試下.
人地話結石一打開PATPAT就見到白色.我又唔見我個隻有.我禁洛去.又唔覺好硬其實
回復

hongie 發表於 2012-12-9 15:13
yes,有大包裝 (20kg) 的,平好多,你 google 一下 mazuri tortoise food 吧

吾該晒.我即刻ORDER先
回復

眉鉗平咀果D丫麻.......
回復

唔好餵芥蘭, 好高草酸
回復