香港龜友論壇

查看: 2499|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

新手問題,請問燈的分別

樓主

我女友聖誕禮物送左隻豹紋龜比我,雖然我好開心,但係又驚養死佢有d問題想請教一下
我女朋友買左個18"玻璃缸,入面有個燈,開左會好熱(橙色光),係唔係叫做加熱燈?
1,我睇左好多資料,係唔係正常有3支燈?日/夜/UVB?
2,我而家得一支燈,咁會係屬於咩燈黎?
3,我其實而家果支係唔係所謂既日燈?請問夜燈係乜野價錢同點向職員查詢買?
4,缸入面話有張加熱墊,要插電,我貼住好耐都唔覺佢熱,係唔係正常架?定壞左?
5,我睇完好多論壇話加熱燈/加熱墊都係有溫度較,咁我兩樣都冇得較係咪要換左佢好d?
我而家得一支燈開又唔係唔開又驚凍親佢唔知點算好...
有冇C兄/C姐 可以救救我...萬分感謝

我補左相喇...

沙發
相都無張,叫人地點答你!!
回復

板凳
玻璃缸
回復

地板
回復 豬鋒 的帖子

1.我睇左好多資料,係唔係正常有3支燈?日/夜/UVB?>>>加熱墊=夜
2我而家得一支燈,咁會係屬於咩燈黎?>>>>應該日多(很細小的)
3我其實而家果支係唔係所謂既日燈?請問夜燈係乜野價錢同點向職員查詢買?>>>夜燈係水人用的,唔洗買
4缸入面話有張加熱墊,要插電,我貼住好耐都唔覺佢熱,係唔係正常架?定壞左?>>>>45min~60min先升夠溫
5,我睇完好多論壇話加熱燈/加熱墊都係有溫度較,咁我兩樣都冇得較係咪要換左佢好d?>>>有溫度較係去鴨記自己買的,唔洗教都夠用
===============
18"玻璃缸就細左d,會好焗,有錢就買過個大同通風的吧
加熱墊應該係缸的1/3面積,不要全個地都加哂熱
回復

回復 權強 的帖子

先謝謝你的解說...一陣返屋企黎下張墊墊左幾多位先..
回復

回復 小豹 的帖子

我返緊工影唔倒...一陣返屋企試下影幾張相比C兄睇睇...
回復

要暖墊做セ龜都唔係靠腹甲吸熱!你不如買枝射膽同uvb膽日用陶瓷膽或紅膽夜用。每日用射膽只係而家冬天保暖用至於所謂uva係可以穿透窗户,但uvb膽就一定要買陽光中uvb係不能透過窗户的,而夜晚用陶瓷or紅膽亦只是冬天保温用而夏天剩開uvb膽就ok!至於你話温度你咪上網買個温控or買多幾個吾同w數膽替換囉!玻璃缸你最好換左佢俾水、箱龜用就可以陸龜吾夠通風!
回復

回復 小豹 的帖子

而家呢而家呢?
回復

回復 qqqq1418a 的帖子

咁而家我果支係咪叫做(射膽)呀?
已補相~
回復

有冇溫度計啊
回復

睇吾到喎!佢會否發熱令温度升高?射膽有普通$15-20philips或貴嘅philips鹵素膽$50都係加温用!有太陽帶牠曬吓但起馬加多枝uvb燈至於夜晚可以將射膽換陶瓷or紅膽keep温!
回復

你呢個似係圓形慳電膽冇熱力喎!最衰過普通鎢絲膽起馬有熱度吾洗凍親先!
回復

回復 qqqq1418a 的帖子

箱有溫度計...
個燈好鬼熱架...
著左燈溫度計有30度
回復

回復 豬鋒 的帖子

敢你咪買多個uvb膽日用+多個陶瓷膽or紅膽夜用保温!
回復

豬鋒 發表於 2012-12-28 02:07
我女友聖誕禮物送左隻豹紋龜比我,雖然我好開心,但係又驚養死佢有d問題想請教一下
我女朋友買左個18"玻璃 ...

如果魚街幫你呢套野
多數是UVA燈 是加熱燈
有用的 不用怕買錯
你看看否把這個箱的頂部拿走
燈夾在最上 保持距離保護龜龜眼睛

另外買多一套UVB俾佢 (龜是要UVB的)

另外再買一SET 陶瓷燈(無光的 純發熱)
俾佢夜晚用

另外你要保持濕度同通風

希望幫到你
回復

豬鋒 發表於 2012-12-28 07:17
回復 小豹 的帖子

而家呢而家呢?

我初初就你好像你呢個Setting,害死左我第一隻豹
回復

回復 小豹 的帖子

我今日出左去買左支燈...唔知會唔會好D呢...
加左一張尾相...
回復

燈向下垂直照好啲 熱點會強啲 同埋山洞那邊可凍一點
回復

反光滴,應該是射胆來亚,多少W亚?
回復

收工返屋企試下轉位先,3Q
回復