香港龜友論壇

查看: 3079|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

濾水器1問...

樓主
ching c姐...
想請問..我養左3隻龜..1隻黑旦..1隻刀旦..1隻果核旦..
如果我想買個濾水器比佢地...咁我應該買咩型號既濾水器..!?
想問2個缸...
1個係 11" x 9" x 8"
1個係 有"look" 果d大膠箱...
呢2個膠箱係唔係刀可以用濾水器架..!?
掛唔掛到o係側邊..!?
係唔係用唔同型號唔同力度既濾水器..!?
應該用邊隻濾水器會夠力d...!?

另外...如果加左濾水器...咁應該幾多日換1次水架..!?

thanks a lot .....
沙發
買邊隻我就答你唔到
洗濾筒我會兩個星期左右洗一次
我而家就用緊df700
回復

板凳
siukiubabi 發表於 2011-7-30 10:00
ching c姐...
想請問..我養左3隻龜..1隻黑旦..1隻刀旦..1隻果核旦..
如果我想買個濾水器比佢地...咁我應該 ...

你會唔會考慮換個大d既龜缸, 有埋平台陸地位置, 濾倉設計, 放晒佢哋落去玩餐飽呀
回復

地板
回復 harrypoi 的帖子

兩星期咁快就洗? 洗一次,養左嘅菌會少好多...我用左好耐都未洗......D水依然好清, 我有換水但冇洗桶..
回復

如果生物唔多, 菌少d都無所謂
但係如果佢兩星期唔倒屎, 就真係會發出異味喇
回復

old100200300 發表於 2011-7-30 11:47
回復 harrypoi 的帖子

兩星期咁快就洗? 洗一次,養左嘅菌會少好多...我用左好耐都未洗......D水依然好清,  ...

可用龜缸水洗,咁樣d菌唔會死得幾多
btw,我一個月洗一次+換白棉/碳
回復

harrypoi 發表於 2011-7-30 10:23
買邊隻我就答你唔到
洗濾筒我會兩個星期左右洗一次
我而家就用緊df700

咁你呢隻用幾大個缸度架..!?
回復

死啦..用濾水器要養菌架...!? 因為我唔係好識養菌架..養得唔好係唔係會死架..!?
回復

siukiubabi 發表於 2011-7-30 12:33
死啦..用濾水器要養菌架...!? 因為我唔係好識養菌架..養得唔好係唔係會死架..!? ...

用濾水器自然會養菌, 當然要個SETTING點先養得岩唔岩, 除非唔換水就會整死佢地.
回復

siukiubabi 發表於 2011-7-30 10:00
ching c姐...
如果我想買個濾水器比佢地...咁我應該 ...

細個個換水好過, 大個個咩SIZE?
用咩濾水要睇你幾大缸用幾多水. 想用掛濾?濾桶?

換水次數本人建議一星期最少兩次, 不要換過1/2.
回復

藍血人 發表於 2011-7-30 13:15
細個個換水好過, 大個個咩SIZE?
用咩濾水要睇你幾大缸用幾多水. 想用掛濾?濾桶?

其實而家係用緊細果個缸架...不過遲D可能會有2-3日返唔到去換水...所2想裝個濾水器比佢地呀..
回復

siukiubabi 發表於 2011-8-1 08:58
其實而家係用緊細果個缸架...不過遲D可能會有2-3日返唔到去換水...所2想裝個濾水器比佢地呀.. ...

簡單d可以整個掛濾, 加多少少水 2,3日唔食野冇屎都ok既
回復

藍血人 發表於 2011-8-1 09:52
簡單d可以整個掛濾, 加多少少水 2,3日唔食野冇屎都ok既

咁掛濾係唔係分好多隻架..!?
回復