香港龜友論壇

查看: 4656|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

急死了...豹豹病了...c hing &c姐救我

樓主
嗚...我家的豹豹病了...佢一個星期前突然吾肯食野...過左兩三日我已經忍吾住帶左佢去睇醫生,個時佢有752g...醫生話吾肯食野都有好多原因...不過一定係身體有事...個日就幫佢打左二枝抗生素個一枝杜蟲針...叫我三日後帶佢番去打針...話個療程都要7-8次先ok...個日仲俾左啲藥我叫我試下喂佢同reptoboost浸身...過左三日我帶龜龜番去覆診...龜龜體重竟然跌到706...嚇到我死左...跟住醫生就幫佢檢查...話佢身體好乾...打左一枝皮下水同兩枝抗生素...因為我怕龜龜有事...所以同日幫龜龜照埋X光...結果報告證實左龜龜左邊肺有細菌感污...我問醫生龜龜救吾救到...醫生話打針可以幫到佢...醫生無直接問我救吾救到...我真係好擔心...龜龜呢兩日都吾食野...仲有我見佢吾係吾想食...而係一咬落去就聽到咔一聲...好似啲牙有事...好擔心...各位師兄師姐...我可以點幫龜龜...
沙發
留意上下顎開合係咪唔順,咁係咀啄過長,
可以叫醫生幫佢磨咀,佢食開乜野架?
抗生素會令身體虛弱,杜蟲又帶毒性,
加上拒食,其實幾危險,皮下水針要keep住打補充體内水份,
療程咁長,可能要强餵喇

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
ron410 + 2

查看全部評分

回復

板凳
睇個療程,係咪大圍間“珍禽“?
回復

地板
係荃灣城市獸醫動物及珍禽異獸醫院呀...
回復

回復 婷婷 的帖子

請問C姐我好吾好幫龜龜轉醫生定完左療程先...因為我怕打打下針吾打會有反效果
回復

Katrina 發表於 2013-1-23 03:45
回復 婷婷 的帖子

請問C姐我好吾好幫龜龜轉醫生定完左療程先...因為我怕打打下針吾打會有反效果 ...

醫生/用藥我唔清楚,
不過先處理食野問題先啦,
杜蟲令腸胃變差,觀察便便都好重要,
如果你有信任既醫生,可以轉診,
再叫之前嗰間,將病歷past過去,
呢個係你權利,雖然佢地唔多願意咁做~
回復

Katrina 發表於 2013-1-23 03:42
係荃灣城市獸醫動物及珍禽異獸醫院呀...

呢間好流
回復

回復 jerryckpoon 的帖子

真係...我今日去覆診打針...醫生話要繼續三日一次...
回復

呢間係咪都叫龜打針,唔死打到死架,腸胃炎佢都話打8枝抗生素,你不如睇土瓜灣余醫生啦
回復

回復 joeloklok 的帖子

今日帶左龜龜睇余醫生,醫生話我龜龜肺部感炎好嚴重,肺片白左一半...可能要開殼>~<打針落個肺到...其實龜龜肺炎係咪無得醫...我吾想無左龜龜
回復

Katrina 發表於 2013-1-31 17:58

今日帶左龜龜睇余醫生,醫生話我龜龜肺部感炎好嚴重,肺片白左一半...可能要開殼>~ ...

你睇邊個醫生咁講??? 肺炎打針落肺開殼, 開殼咁傷荷包,又傷龜唔死都整死隻龜啦你咪信啦! ! 肺炎係要滴藥,打抗生素,加溫,靜養我只知
回復

我今日睇嘅係余醫生,佢話呢個係終極療法,佢今日開左枝抗生素同草粉俾龜龜叫我灌佢食真係好擔心
回復

Katrina 發表於 2013-1-31 20:30

我今日睇嘅係余醫生,佢話呢個係終極療法,佢今日開左枝抗生素同草粉俾龜龜叫我灌 ...

灌食其實你識開個龜口插喉其實無問題,好安全! 對拒食龜灌食係好! 問題係開殼……佢收幾錢? 你自己考慮清楚,有她好大風險! 龜情況而家點?
回復

余醫生都幾可靠既,應該唔會亂講,妳要認真考慮同承受風險
回復

手術費大約三千幾,未包藥費同化驗費,仲要幫龜龜全身麻醉抽痰化驗,其實我之前起荃灣有睇開醫生,個邊療程仲未完,我諗緊好吾好完埋過療程先再睇下點,因為睇緊荃灣個間時其實龜龜係有重到,所以而家好矛盾!ching你點睇?
回復

我係你我會信余醫生, 3千元算ok 手術費,但你動作定要快!! 唔好再拖啦,因為我怕龜龜頂唔到幾耐呀!!! 開殼係大手術,有一定風險,你愈早決定龜龜康復機會會愈高,余醫生是1位有良心醫生, 不會亂斷症, 做啦
回復

算啦, 比佢死得有尊嚴啦.  延長痛苦, 佢又痛苦, 你又痛苦, 仲有$$$$$$$$$$$$$  
回復

肺炎菌入肺, 仲要個X光片係花晒(=肺炎菌已擴散), 打左咁多支抗生素都冇用, 認命啦, 放手啦.   開殼後幾個月都會死
回復

余醫生叫我一個星期後再帶龜龜去覆診,我諗應該吾會太遲啊...我而家會keep住灌龜龜食野,等覆診時再睇下余醫點講再決定啊...多謝ching寶珍意見...
回復

回復 tonycha 的帖子

吾會掛...
回復