香港龜友論壇

查看: 1879|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

非洲菊

樓主
家人買了兩盆非洲菊回來當年花,想問下如果繼續種啲花同葉可唔可以俾陸龜食(四趾/黃頭)?
沙發
如果是這一種非洲菊,
http://www.hljh.tcc.edu.tw/teach/校園植物/非洲菊/非洲菊.htm
是可以餵花和葉給陸龜吃的.
當然, 就如你所說, 是繼續種的新長出來的花和葉.
最好也是於春天時換泥, 換掉泥中的化學肥或殘留農藥.
回復

板凳
回復 yuenyuen 的帖子

唔好意思,搵唔到你條LINK張相睇,我影左自已盆花,唔知係咪相同?
另外想問,係咪去花墟就可以買到冇化肥既泥?
換泥後,盆花要種幾耐先叫安全可俾龜龜食用?
唔好意思,咁多問題,麻煩晒
回復

地板
回復 梓雨 的帖子

唔好意思, 我睇唔到你幅相呀!
我俾你條link, 你copy全部"http://www.hljh.tcc.edu.tw/teach/校園植物/非洲菊/非洲菊.htm"
再貼喺個browser度先睇到架. 呢幅係其中一幅相:

花墟或其他花舖都有賣. 你問下老闆有冇 有機肥既泥就得.
通常換泥後, 新生出嚟既都應該安全.
但如果係開花植物, 佢地都加好多農藥, 你再等多一個月好d.
回復

回復 yuenyuen 的帖子

Tks!
早兩日行魚街發現有間專賣有機植物用品既店。
唔該晒你咁耐心解答:-)
唔知點解依家fb啲相變晒死圖,我都唔識點貼上啦:’(
回復