香港龜友論壇

查看: 2917|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

初來報道,有問題請教大家

樓主
大家好
小弟其實早於半年前就決定養龜 (盾仔)
本人屋企有完全足夠空間比成體大盾
都可以一至兩日就同佢曬好耐太陽
因此我都爬左半年文,行左魚街幾十次
因為我想完全準備好先開始

最近決定的起決心去買
而我想搞好個 setting 先去買龜
以我所知我有以下野要買

UVB Light Zoomed 10.0
爬箱
陶瓷燈
底材(紅土)
溫度計
水盤 , 山洞
濕度計

我想問問大家以上我仲有冇咩要買?
燈我要咩時候用咩燈?要曬幾耐?
食物方面,我見有不同餵法
例如我見有 M 糧,蒲公英葉,車前草,油麥菜等
請問蒲公英葉,車前草等我可以係咩地方買到?

其實小弟仲有成千上萬問題
希望唔好煩到大家
唔該晒!!
沙發
山唔洗都可以
回復

板凳
山洞唔洗買 - 冇用
電腦風扇仔 - 用黎抽風(都幾重要),令空氣流通,深水埗鴨寮街50$把,唔噪又夠力
溫控 -  松崎溫控STC-400 幾好用,可以SET UVB開既時間,另外可做到日夜用唔同燈保溫
暖霚加濕器 - 盾要高濕,有米既可以去電器補買暖霚,6XX$
平時既補品釫粉 , BAC , 維他命
仲有養盾必備既金錢草粒

UVB Light Zoomed 10.0 每日開八至十個鐘 , 呢八至十個鐘可加埋射燈保溫
之後就係龜龜休息時間用陶瓷燈KEEP
蒲公英葉,車前草多數係街市既山草藥店有
回復

地板
Thank you 先!

姐係 total 3 個燈
UVB Light Zoomed + 射燈 + 陶瓷燈
溫控可以 set uvb 時間, 咁係唔係同 UVB 可以一齊買?
加濕器要$600  O___O?
有冇平些少加濕器or加濕方法?

Thank you so much
回復

可以去街市搵下車前草,我我覺得你訓練下佢食乾草仲好
回復

有冇平些少加濕器or加濕方法?

浸水
回復

回復 新手上路 的帖子

UVB 同UVA 駁時間制可以
陶瓷燈可買個有調大小既電線
回復

你都做左半年功課, 屋企又有完全足夠空間比成體大盾, 咁就不如買亞達啦.

亞達易養過盾, 又保值, 最主要係唔使煩惱排酸 !!!  亞達排尿素唔排酸, 因此唔會生石!

你見D人日日出post "排唔倒酸呀,點算?", "我隻龜可能生石啊", "我要幫龜龜照X光呀", 你就知日日擔心幫隻盾排酸有幾咁麻煩、痛苦!!  (我以前都養過盾)  

一個唔好彩生左石, X光費、醫生費、插喉費、手術費, 2萬到4-5萬, 仲要鋸開底殼,切開膀胱取石, 日後既生存機會仲要得50%。  分分鐘仲貴過買隻亞達!
回復

您估個個都咁有錢咩!?師兄。 !同一個問题:您會唔會攞您自己啲仔女去賣先?。。。。我覺得養龟唔應該話保唔保值!不喜勿插!!!!
回復

多謝你地意見先
老實講我係最鐘意亞達,我都覺得盾會比較多功夫要做
但始終亞達貴過盾好多好多,小弟只係叫做個大學生仔
同埋我完全冇諗過會賣我 D 龜
加上我有晒心理準備去幫隻盾排酸 , 所以我諗 OK

實不相暪,盾仔好大可能係我第一隻龜
亞達會係我最終目標

回復

回復 新手上路 的帖子

其實成個Setting既成本可以再低D ~ 要努力爬文喔!
回復

我係爬左好多文, 知道大概有咩要買
但係點可以控制成本呢?
成個 setting 未計龜我諗1000左右得唔得?
回復

新手上路 發表於 2013-2-3 12:03
我係爬左好多文, 知道大概有咩要買
但係點可以控制成本呢?
成個 setting 未計龜我諗1000左右得唔得? ...

差不多

回復

UVB Light Zoomed 10.0.....13W 約$140
爬箱...................................24吋 約 $600
燈罩x3...............................每個約$130-180
底材(紅土).........................5Kg 約$100
溫度計濕度計............................約$40
水盤......................約$30
山洞......................約$50
菲利浦射膽...........約$15
夜燈......................約50-100

回復

好 detail !
多謝大家意見!
thank you so much
請問大家仲有冇咩小 tips 我要注意?
回復

如果你全部野係香港買,,1000蚊肯定唔得
我32吋缸SETTING,大部分野係TAOBAO買
都要2500,未計龜
(缸香港買,因為太重運費貴)
回復

ryan_0206 發表於 2013-2-3 14:03
如果你全部野係香港買,,1000蚊肯定唔得
我32吋缸SETTING,大部分野係TAOBAO買
都要2500,未計龜

我自己的......

24"x15:x11" 膠箱........$37

otto 燈罩 x2(二手)........$200

日本城燈罩..........$68

UVB Light Zoomed 10.0.13W.........$135

菲利浦 100W 射膽.....$12

Reptile one 100W 藍膽.....$55

溫度計濕度計.................$40

水盤......................$28

山洞......................$45

底材(紙粒)10L.....$80

約$700

回復

今日得閒LIST比你參考下
箱:
32吋爬箱 魚街買...550
燈具:
MEGA-RAY 100W 搵婷婷買..680
陶瓷燈 TB買...~30
菲利浦射膽 60W + 100W備用 香港買...25x2
/*燈罩,燈夾我老豆幫我整, 唔洗錢
*如果你係魚街買燈罩運夾,每個~180-220
*如果你識係五金鋪自己買燈頭+個鋁燈罩,每個<50
*我唔知你個盞uvb要唔要加燈罩,
*但陶瓷燈+射膽都可以唔加, 前提係支燈唔會殘襯你/屋企人
*/
缸內設備:
陶粒+紅土10kg(32"x20"用) 搵婷婷買...~245
山洞 tb買...~70
水盤 tb買...~40
背景紙 tb買...~25
溫度濕度計x2 tb買...~10x2

其他電器用品:
時控 tb買...~30
溫控 tb買...~45
風扇(usb頭)+usb三腳插頭 黃金買...~40+30
拖把1個...<100
/*注意我d時控,溫控係大陸腳,
*要買萬用腳既插頭
*if not就普通拖把得
*/

食品及營養物品:
bac
miner-all
bio虫藥
草粉
'物'魚骨

m糧
ral-cap
sudo
t-rex
all加埋,,,~100
全部tb買散裝,,但要搵間信譽好,如hstudio,
我養豹b, 唔需要乜都買1大盒一大樽,
因為根本放到過期都唔會食晒,
依家都係畏車前草多,
d糧買返黎都無乜點食
所以建議你買sudo/m糧一隻糧就算

最近計劃緊買:
1.紅外線測溫機 tb買大概100左右
2.放濕機,有返咁上下容量既~香港買180up, tb買<100
仲考慮緊

回復

kimcity 發表於 2013-2-3 14:27
我自己的......

24"x15:x11" 膠箱........$37

好睇個人要求既
我鐘意個缸靚d, 親戚朋友黎到都睇得開心d
如果只但求養得佢健健康康,
的確可以好平
回復

感謝!
非常詳細!