香港龜友論壇

查看: 1961|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

求救~~~ 濾筒飄出大量一塊塊野............嘔........

樓主
頭先見雨林管D洞仔有D白白地嘅野塞住,咁就轉左佢出黎,攞去廁所洗,洗左下圖嘅野出黎喺地下........

點知洗完條雨林管,返去個缸度,點知見到成個缸都係下圖呢D啡啡紅紅、一塊塊、有少少厚嘅野!!!!!!!!!!!!!!!係激大量!!!!!!!!!!!本來我"筆"左好多出黎,但係實在多到嘔!!!!!!!!!!!我放棄左再吸(圖中只係一部份...),由得佢地吸返入濾桶................真係多到我當場爆粗!!!!!!!!!!!

呢D係咩黎???呢排成日喺雨林管到飄出黎............

早幾日洗左另一個桶,又係有類似嘅野.....不過係白色同薄D嘅............(如果唔係見好多呢D野飄出缸,個桶都未洗住..........)究竟呢D係乜??真係見到火到黎,多到嘔........吸都吸唔哂.........

請師兄姐們指教!!唔該哂!!!!!!!!
沙發
污積黎,好多時都係累積係個濾桶到
無咩問題見到就清,無咩影響
回復

板凳
回復 skclan 的帖子

但係用一段時間就離奇地水流變慢同好似塞左咁........但係開筒洗佢,入面次次洗都好少屎或者污JO野......都唔知點解......最奇就係好似今次咁,2個筒都飛D咁嘅野出黎就冇試過.........

真係激死人................唉........

回復

地板
條喉塞左呢d污物所以減慢了
回復

一個月洗一次~~~
回復

回復 迷你~ 的帖子

須定期用喉刷清潔喉位的!!因通常都積存在喉位!!!去卡X買十零蚊!映唔到相比你 目弟.唔知塞左去邊...有兩尺長的!!!

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
skclan + 8 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 wohglam 的帖子

我有刷喉,可能太耐先洗一次(開左筒都唔覺有咩污JO,所以好少洗...24寸缸一隻細龜龜,用HYDOR P30濾筒 ), 筒入面真係冇乜屎,喉就真係有D皮定污JO野......

另外隻大龜就好多屎,一個月洗一次...開左筒真係勁污JO, 2隻細龜個筒真係幾個月唔洗都冇乜污JO...今次咁快就飄咁多呢D一塊塊野出黎,真係未試過.............
回復

回復 迷你~ 的帖子

當發覺有野沖出時..其實已好厚了!!!!!
回復

回復 skclan 的帖子

筒入面好乾淨,白棉都好少屎,最煩係呢排飄咁多呢D一塊塊野出黎, 今日多到我爆粗都係第一次!

另外隻大龜一個月洗一次筒都勁多屎,呢兩隻細龜個筒真係好乾淨,入冬前先洗完,咁快又要洗真係未試過,仲飛咁多怪野出黎.........最驚係隻龜會食左呢D野!!!!!!!佢兩隻傻豬咩都食,真係驚佢地食壞肚皮..

(細龜6CM底甲左右,分缸養,24寸缸,HYDOR P30濾筒)
回復

飛出黎都算,最驚係隻龜會食左呢D野!!!!!!!兩隻傻豬咩都食,真係驚佢地食壞肚皮..
回復

好恐怖!!!!!!!
回復

迷你~ 發表於 2013-2-8 00:02

飛出黎都算,最驚係隻龜會食左呢D野!!!!!!!兩隻傻豬咩都食,真係驚佢地食壞肚皮..{:111 ...

唔會食壞架,我以前個大魚缸有時都會噴出來
我都唔理,由佢地食
回復