香港龜友論壇

查看: 1808|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

盾 B 好番好多啦

樓主

大家好
經過約一星期打理
盾 B 好似好番好多啦
之前見佢有吹波, 雖然佢係 B 都忍心滴左幾日黑藥
而家唔見佢有吹波啦

過去幾日有排少量酸同便
都算放心番 D

食野方面
過去幾日溝過M糧,水果糧,牧草同少少車前
頭幾日佢唔肯食M糧,我用左少少少少少少量生菜溝埋一齊引佢
食過一兩次就冇再比生菜
雖然食得唔算好多, 總算開口食下糧
而家大約 2-3 日餵一次,唔想佢大得太快
想佢自然慢慢咁長大

不過佢最近都好似仲有一兩聲乞痴
唔似係冷親, 通風方面我都加左把風扇仔
希望佢快 D 好番

另外我想多謝論壇上咁多師兄
有D好主動教我點做, 有師兄仲比左好多用品我
作為新手真係好感激!

比幾張呀B食野相大家睇睇

多謝大家教導!

評分

參與人數 4威望 +9 收起 理由
泥頭佬 + 3
samuelyam + 1 多謝分享
火水. + 4 多謝分享
tonycha + 1 精美相片

查看全部評分

沙發
祝快高長大
回復

板凳
見到盾B開開心心咁食野真係個心都甜埋
回復

地板

盾B 最主要病痛係打乞痴,流鼻水,吹波波,排酸問題.  其他就好少腸胃炎.  盾係食野機器! 乜都食! 所以你可以隨意設計餐單, 佢一定會食, 如果唔食或食少左,就代表病左!

盾大得好快, 而且如果你濕度控制得唔好, 就好易隆背.  作為新手, 你做得好好, 要在有適當營養之下, 控制食量, 特別係M糧食少D, 病好之後, 盾成日都會肚餓, 平時可以用牧草塞飽佢.  否則盾大得好快, 分分鐘有亞達咁大, 又鍾意行路、撞籠, 所以都真係要控制食量.

打乞痴, 代表傷風, 你要保持恆溫28-29度, 濕度60-70%, 可以考慮繼續滴多幾日黑藥.

你個風扇向內吹, 仲係向外吹?  要向外吹, 向內吹會冷親佢, 太大風力會令氣流太大, 溫度可以降5度ga, 都會冷親.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
火水. + 10 功德無量

查看全部評分

回復

回復 tonycha 的帖子

風扇係向外吹既
另外我想問問
除左放霧器仲有咩方法可以保濕?
平時我有噴下水
但濕度去到70都淨係keep到15分鐘左右
而家好多時都係60左右
因為個位放一個放霧器唔太夠位
我有係射燈下面放水盤

仲有無其他方法?

沙漠龜60都OK :-)  發表於 2013-2-26 10:58
回復

在外國,很常見humid hide這個字,即給牠睡的地方,要夠濕度和暖,這個好重要!
回復

lktq 發表於 2013-2-27 13:26
在外國,很常見humid hide這個字,即給牠睡的地方,要夠濕度和暖,這個好重要! ...

yes, 外國好多人都係在花園放養, 但外國乾燥, 所以夜晚會將個flower pot山洞浸濕.

但係盾龜B不能太濕!! 始終係沙漠龜, 太濕(超過80%)會腐甲, 好多師兄都試過.

盾太乾又會隆背起釘.  我覺得盾B 60-70% 最好.
回復

tonycha 發表於 2013-2-28 11:27
yes, 外國好多人都係在花園放養, 但外國乾燥, 所以夜晚會將個flower pot山洞浸濕.

但係盾龜B不能太濕!!  ...

我想問下黑藥系點樣架,我只盾b都流鼻阿,,,好擔心,有無圖片體下,謝謝
回復

GraCe. 發表於 2013-2-28 17:21
我想問下黑藥系點樣架,我只盾b都流鼻阿,,,好擔心,有無圖片體下,謝謝 ...

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... =%E9%BB%91%E8%97%A5
回復

回復 GraCe. 的帖子

大家都係新手多 D 交流下
你盾B幾大?
回復