香港龜友論壇

查看: 2627|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

想幫龜仔買濾桶 ..24寸缸 . fluval好嗎?

樓主

我想買濾桶 , 見大部份人都推介fluval

1 )我個缸尺寸 係 50cm長 x 30cm高 x 30cm闊 [24寸缸]

只有一隻12cm長的巴西龜

請問用fluval 206 or fluval 306好 ?

2) 應否用生化棉替代全部棉?

3)用麥飯石代替碳會更好嗎?  如是請推介牌子 ..

4). 使用AA牌生物環更好? 還是用陶瓷環好過生物環?

5) 次序  係 咪     [白棉]    [生物環]  →出水    ??
                                              ↑
                                          [白棉]   
                                              ↑
                                           [炭]

--------------------------------------------------------

希望能解答一下 , 自己因為對濾桶一D都唔認識 ,所以一直冇考慮過買,自己換水

不過一直係咁唔係辦法 ,所以就開始search 資料 , 希望買一個合適的濾桶比龜仔

thanks               
沙發
我24吋缸用緊個206 已經好夠用
206 ge 設定係棉-->生物環-->碳-->出水
佢d 棉要轉其他我覺得好麻煩, 因為內籠同一般濾筒唔同
而我用落之後ge 感覺係
唔差, 但再買的話我唔會買fluval
同樣流量有更平但我覺得質素相若ge 選擇
回復

板凳
看你缸水量,水位高低水量都不同。
回復

地板
206或306都得, 我用麥飯石&炭 (有一包兩溝的), 吸味又吸阿摩尼亞...
無記錯生物環隨桶附送, 都OK好用..
回復

我用左兩日206,(白綿-生物環+麥反石-黑綿-生物環-出水)

點解都係白白地色嘅?
回復

我預水深15cm ,  24寸缸,只有1隻龜住

考慮緊306,  但驚勁得濟 , 造成過大水流

206就少d位放濾材 , 但水流應該平穩

如何抉擇??
回復

回復 turtlem 的帖子

我個24吋缸,水深12吋,一個Fluval305,加兩個造流泵,再加一個氣泵兩條氣柱,我四隻龜未驚過,仲成日玩沖浪同泡泡樂!水流嘅嘢,龜會慢慢適應。
回復

ok , 已考慮買306

不過生物環有分 s , m , L size, 有咩分別?

s size主要養菌?
回復

回復 brazil 的帖子

師兄,可以影多幾張全缸相來分亨吧。小弟近排都用大魚缸來養龜,怎樣制作才理想。多謝多給意。建
回復