香港龜友論壇

查看: 2455|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

新手"想"養龜

樓主
大家好~~
自從小學果時養過D一蚊銀咁大隻既龜...之後就無養LU
最近想養番龜...但又5知點揀...如果以初學者黎講...養邊種會比較易D架??
同埋金魚街有咁多檔...邊間好D呢??
謝謝賜教.
沙發
一定想清楚才養對龜龜不離不棄呀
回復

板凳
回復 mers_asa 的帖子

C兄...我想養6架..
回復

地板
http://www.herpera.com/tortoises.htm

入去選下喜歡什麼先
回復

回復 bcnufc 的帖子

對初學者黎講四趾會比較易D
奇珍屋
回復

我都想買隻紅腿象龜

器材大約幾銀
回復

回復 abcma12345 的帖子

Thx...
阿根廷陸龜 / 草龜...對初學者黎講邊種比較易養??
回復

回復 michaelphone 的帖子

sor...不明白什麼是四趾/奇珍屋...
回復

bcnufc 發表於 2013-3-26 23:33

四趾係陸龜既其中一種,奇珍屋係魚街其中一間鋪頭
回復

東方真龍 發表於 2013-3-26 13:52
我都想買隻紅腿象龜

器材大約幾銀

如果養陸龜,器材方面你最好預2000蚊好啲,養陸龜最基本要有3支燈(uvb,射胆,夜胆),呢3支燈連燈罩都800蚊左右,個箱又幾百,底材100,糧100,仲有其他,,,
回復

bcnufc 發表於 2013-3-26 23:33

你可以先去魚街慢慢睇下先,如果你唔只養1隻的話,四趾唔適合你啦,四趾差唔多1個缸只能養佢自己1隻,養多會打架
回復

出魚街奇珍屋望下啦~~佢果d龜新手o岩養
回復

bcnufc 發表於 2013-3-26 23:32
回復 abcma12345 的帖子

Thx...

新手你買隻大少少嘅龜,大約10cm之上,咁就好多龜都唔會太難養架
回復

回復 Puiki 的帖子

Thx Puiki. 我budget 大約1千度,如果唔買器材,正係買個膠箱得唔得架?我養一隻姐,我想由細養起,10cm好似大左d.
回復

bcnufc 發表於 2013-3-27 22:07

Thx Puiki. 我budget 大約1千度,如果唔買器材,正係買個膠箱得唔得架?我養一隻姐,我 ...

剩係養1隻,首推四趾,紅腳,呢2種都比較易養,四趾不能混養,紅腳可以,如果想平啲,去日本城買個膠箱(唔好買太細個100蚊左右)or買紅酒箱做缸,如果有太陽直接射到個缸,可以就咁買個夜胆+燈罩(百幾蚊),底材我用開木碎(幾十蚊),電子溫濕計(幾十蚊)
回復

Thx Puiki. 你好好人,教我好多野。
如買以上材料,邊間最好?奇珍屋???
回復

bcnufc 發表於 2013-3-27 23:59

Thx Puiki. 你好好人,教我好多野。

我唔敢講邊間最好,如果你係魚街,可以去奇珍/龜仔樂園,係旺角去阿澤龜舍,係荃灣搵中鋒兄,呢幾間嘅老闆公認係好好人,好肯教新手關於養龜嘅知識,而且佢地嘅售後服務仲好好架,最後,希望你之後會慢慢加番啲裝置啦,夏天還可以,但係去到冬天,靠呢啲裝備係過唔到冬架,最後最後,,,我唔敢講教你野,只係大家研究下已而,我本身都係新手一名,我仲係學習中,希望你找到你心愛嘅龜龜啦
注:我一開始嘅時候都係諗住只養一隻,到依家我好努力咁忍住,都忍唔住再買多3隻龜啦,所以話,養龜係會中毒架,請不要怪我長氣,如果你係新手,希望你買隻大少少嘅龜啦,最好大過6cm,大少少,煩惱都比較少,好似豹龜為例,豹龜可以去到尺幾長,如果你一開始買隻6-8cm黎養,到佢尺幾長,係仲有好大段日子陪養感情架

爬文真係好,又學到嘢啦^^  發表於 2013-3-31 20:37
回復