香港龜友論壇

查看: 1414|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

紅耳BB眼睛問題

樓主

我隻紅耳BB呢2日隻眼有層白色簿膜,有D透明,隱約睇到佢隻眼珠,佢有時用手想捽開佢,睇住佢試過捽到,係好似隻眼皮咁上下打開左.成日上岸訓,琴日仲有食野,但今日就唔肯食.
請問佢係咪有白眼病?要點醫?係咪要用眼藥水?
謝謝大家

沙發
用暖管加溫..
用一支叫龜精靈既藥水放落水裡面..
用一星期睇下點情況
回復

板凳
abcma12345 發表於 2013-3-26 23:23
用暖管加溫..
用一星期睇下點情況 ...

咁請問需要滴幾多滴?滴完係咪都照樣每日換水?佢而家自己成日走上岸,需要放少D水同拎走D台嗎?
thanks!
回復

地板

回復 f_yhc 的帖子

如果係我就會清缸加溫淺水養...
1-2 滴OK..滴落水吾係滴眼,因為有好大葯性
好似平時咁換水OK...
重覆以上動作...
之後就下咩情況
回復

f_yhc 發表於 2013-3-26 23:40
咁請問需要滴幾多滴?滴完係咪都照樣每日換水?佢而家自己成日走上岸,需要放少D水同拎走D台嗎?
thanks! ...

隻龜眼冇事,而家仲生唔生猛?

要做既野如下
1. 保持適當既水溫和陸地溫度(~27-29),任何情況溫差不超過5度,
2. 加深番水(見你好淺水),水深夠垂直龜殼既深度)

其次而家隻龜仲肯唔肯食野?     你支燈Set幾高?   平時食咩糧?
俾多D資料出黎
回復

abcma12345 發表於 2013-3-26 23:23
用暖管加溫..
用一星期睇下點情況 ...

龜精靈唔係萬能,唔肯定情況唔好隨便叫人拖症!!  應該叫樓主俾多D資料。
回復

khip 發表於 2013-3-27 00:33
龜精靈唔係萬能,唔肯定情況唔好隨便叫人拖症!!  應該叫樓主俾多D資料。 ...

大家做法吾同
當然睇下之後大家既方法掂吾掂..
大家都想龜好.
回復

abcma12345 發表於 2013-3-27 00:41
大家做法吾同
當然睇下之後大家既方法掂吾掂..
大家都想龜好.

想佢好應該先問清楚資料。

龜精靈一般用於細菌性病症,如皮膚白點等...  其他如眼炎...受傷等,有其他更有效的藥品可取代,例如殺菌亦可用優碘,眼炎直接用眼藥水。

而且從相片睇根本冇眼腫問題,所謂有D透明亦是正常。

你隨便叫人用龜精靈浸一星期,根本並冶理方法。
回復

khip 發表於 2013-3-27 00:32

要做既野如下

拎起佢上手的話都會郁幾下,但無前2日咁多動作,間唔中都有換下位訓咁,
前幾日身上都好似有D脫皮情況(相信係換皮),所以唔知佢眼皮會唔會又係咁
食開zoomed幼龜糧,之前用蝦乾引完佢開口之後都有久唔久餵下蝦乾,
佢好似打唔開眼就唔想食野,琴日佢開得哂眼的話都會o係我手上咬走D糧,
今日無開口食,
有用手捽眼,
呢2日唔見有大便,
用緊50w zoomed heat lamp離水30cm

佢成日都上岸,好似唔鐘意o係水咁(但佢無用口呼吸)
回復

khip 發表於 2013-3-27 00:32

要做既野如下

另外佢成日都上岸,初頭諗住佢自己想的話就會落番水,
但其實係咪有需要我放番佢落水?
回復

f_yhc 發表於 2013-3-27 02:01
另外佢成日都上岸,初頭諗住佢自己想的話就會落番水,
但其實係咪有需要我放番佢落水? ...

雖然睇唔到眼神,但就咁睇外皮冇水腫和發紅,我相信問題在於腸胃。

只係不肯定是生虫影響左餵口,還是有其他隱病。

可以既話直接睇獸醫做個檢查較安心,因為龜苗需要既照顧比成體龜還要多,而且病症此終不太明顯,及早求醫診金應該不會太貴。

另外你亦可買支Reptoboost俾佢作一個補充劑,內含維他命及腸道益生菌幫助腸道消化和增加抵抗力。  希望對龜隻有幫助。
回復

khip 發表於 2013-3-27 02:23
雖然睇唔到眼神,但就咁睇外皮冇水腫和發紅,我相信問題在於腸胃。

只係不肯定是生虫影響左餵口,還是有 ...

咁駛唔駛放番佢落水?見佢成晚喺岸上
回復