香港龜友論壇

查看: 1615|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

我隻果核今日好似病左~~~仲係初期 求大家幫幫手~(2/4更新)

樓主

佢今日成日都上岸~~有開口呼吸~~~~
但係無浮水~~可以沈底~~仲有成日用手整個(nose)
佢係肺炎定感冒??我可以做d咩??已經有暖管同照燈加溫(夜晚洗唔洗照?)~~同其他龜分開
求求大家幫我...thx

沙發
鎮汝 發表於 2013-3-31 23:56
佢今日成日都上岸~~有開口呼吸~~~~
但係無浮水~~可以沈底~~仲有成日用手整個(nose)
佢係肺炎定感冒??我可 ...

可以先用黑藥幫幫佢...其次控制番水溫和室溫唔好超過5度。

仲肯唔肯食野?  肯食野既話可以買Reptoboost俾佢,餵食時溝D落去,幫佢加強下抵抗力
回復

板凳
回復 khip 的帖子

食野少左~~~~屋企有黑約無Reptoboost

但我想知佢係咪肺炎...好驚中~~因為今日下午5點發現開口呼吸~~~~今早都無架
回復

地板
鎮汝 發表於 2013-4-1 00:04
回復 khip 的帖子

食野少左~~~~屋企有黑約無Reptoboost

一般初期唔會係肺炎,但若果處理唔好,惡化落去就有機會。

而家溫度要控制得好.... 可先用黑藥滴鼻每日一次,觀察情況。

另外唔好放龜江係當風位置...

而家水溫和室溫係幾多?  射燈下既平台溫度幾多?
回復

感冒咋,乾養用暖燈照一日,早晚滴兩次消炎藥落口鼻,黑藥又得,夜晚29度浸過背水
回復

其實用(粗炎)加控制溫度有無用?
回復

回復 khip 的帖子

我先用黑約試試先~~~~~~
水 27度~~~燈 32度~~~~
回復

abcma12345 發表於 2013-4-1 08:11
其實用(粗炎)加控制溫度有無用?

冇,鹽一來對龜隻器官會有影響,二來要去到殺菌既效果少量鹽未必做到。
回復

鎮汝 發表於 2013-4-1 04:31
回復 khip 的帖子

我先用黑約試試先~~~~~~

咁就加高一下水溫去到28-9度
回復

今日2/4早上起身見到佢無再上岸~~~~無開口呼吸~~有食好多野~~~仲識返返自己屋到~~睇黎好轉左~~~多謝大家幫忙~~
回復

繼續KEEP WARM多一陣啦!
回復