香港龜友論壇

查看: 6296|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

飛河皮膚病

樓主

有冇大大可以幫我  我上星期多買左2隻飛河回來 前幾日開始 生了好多白點 過多幾日 全身都有 病情不停差落去  昨天開始連糧都不食 現在好後悔 自己買之前冇上網看清楚飛河要怎飼養跟要求  只看到他這麼可愛便買回家
現在真的不知道 要怎麼辦 希望可以幫一下 我好怕龜龜會死

沙發
温度不可太低...我用28度....離水用龜精靈茶白點位後乾養半天............題外話....同缸養2隻....小心遲早打大交..........我40"缸都差啲打死,最後送咗一隻比朋友.....希望幫到你啦.
回復

板凳
回復 路易 的帖子

我剛買回來的時候用26度  爬完文之後 3日前開始到現在設28     沒水乾養半天 龜龜沒問題的嗎?
回復

地板
你支暖管應該放晒入水!!!
會唔會水d鹼性唔夠??
回復

回復 bgw10 的帖子

大大是指PH?  我是新手   暖菅要全放晒在水中 現在可以嗎
回復

飛河雖然好得意,但皮膚病搞到我都5甘入,只可以望住其他師兄養,哎。。。。
回復

飛河亁養好易脫水死..
因為飛河係完全水龜 唔可以離水太耐 所以唔建議拎出黎醫
一般白點的話 最重要升溫 暖管就升到最高(大約30-32度)
每日換1/3水(保持水質) 好快冇事
回復

回復 toytoy3993 的帖子

大大意思是建議把暖菅設到30度 每天換1/3水  不用任何藥
用煮熟的開水換可以嗎?
回復

鬼豪 發表於 2013-4-14 12:18
回復 toytoy3993 的帖子

大大意思是建議把暖菅設到30度 每天換1/3水  不用任何藥

其實飛河白點唔太需要用藥 但如果你喜歡亦可以加龜精靈 1公升 = 1滴
大前提是你缸中沒有養菌
如果有養菌 就唔好加任何藥 如果唔係有機會殺晒D菌

1/3水 其實水喉水直接車落去都冇問題
你喜歡亦可以水喉水打氣放過夜 等氯氣散

有文章提及過唔好用煮熟的水 因為煮熟的水入面太清潔 反而會令龜本身抵抗微生物的抵抗力下降

暖館最好30度以上

清缸底 唔好有任何底材
回復

同埋你水位唔夠高
要浸滿暖館同殺菌燈摩打
如果唔係暖館有機會燙傷龜
殺菌燈摩打打柴
回復

鬼豪 發表於 2013-4-14 01:23
有冇大大可以幫我  我上星期多買左2隻飛河回來 前幾日開始 生了好多白點 過多幾日 全身都有 病情不停差落 ...

首先兩隻都分開隔離先,然後清江養,唔好再要江底D石仔。

買支聚碘銅或便利妥優碘清楚江邊,和茶係飛河身上茶完乾佢廿分鐘放番水,每隔3-4小時做一次。  唔洗乾半日咁誇張。

溫度設定番係28-30度之間都OK,呢個範圍飛河會較活躍。

另外食物方面你俾咩佢食?

飛河將來成體會好大隻,你呢個江連一隻都養唔到,要考慮一下將來既處理方法。
回復

回復 khip 的帖子

這是我飼龜龜的糧  是在魚街奇珍X買飛河的時候  店員介紹的
龜龜前天開始不吃糧 怎麼辦?

聚碘銅或便利妥優碘在比較大的水族菅會買到了嗎?

回復

飛河龜要PH值大約是8-8.5左右..
你有無控制?
回復

飼養前不爬文少心血的教訓
回復

我有養飛河,有小小心得
而家你要清江養,
將所有器材消毒,
飛河就每日用灰猛氧加水沈十分鐘,
唔好太濃,小小淺紫色已可,
正常幾日會好轉
回復