香港龜友論壇

查看: 4704|回復: 56
打印 上一主題 下一主題

alexwong2012 open letter

樓主

e兩天都聽到龜友話唔識插喉餵糧餵藥,有啲話怕打針.
如果啲龜仔回家後死左,我味變左殺龜兇手.
而且大家講得對,我冇必要為左一個心胸責和患了紅眼症的龜友,一句"食蕉啦!死病君!"而放棄這班小生命.
所以我決定繼續照顧這班小生命.

不過大家的小寶貝如患了重病,最好帶比獸醫處理,因小弟能力有限.

而且生命和小動物都無分貴賤,不可以話一隻龜幾百元,帶他睇醫生幾百一千根本唔值.

現在去買貓狗都係幾百至千多元有交易,帶貓狗去打針拎牌等,都可能洗你幾千蚊,

為何帶貓狗睇醫生就值得,龜就唔值呢?!

希望大家買小動物時,停一停唸一唸,自已有冇能力照顧牠們,和願唔願為牠門付出才好養小動物.

評分

參與人數 16威望 +43 收起 理由
阿澤龜舍 + 10 功德無量
alva0914 + 1 支持契爺
奇蹟 + 2 支持
minicooper + 1 無欲則剛!support
easymodel + 1 好!
Puiki + 1 龜界模範
窄窄地 + 1 功德無量
地獄火 + 3 功德無量
Fatal_Paladin + 8 熱心幫助
快快長大吧 + 1 WoW
skclan + 8 多謝分享
龜大仙 + 1 功德無量
我愛爬蟲類 + 2 支持
602151 + 1 功德無量
Andygogo + 1 支持
matt_zero + 1 good job ^^ support~

查看全部評分

沙發
回復 alexwong2012 的帖子

Thank you for taking care of the turtles/tortoise again. It is much appreciated.
Owners should determine by themselves wether or not to give it to Alex or take it to the doctor, after all, Alex is not a professional, so if any turtles/tortoises die during medication, we should not put the blame on Alex.
Again, if the turtles/tortoises have serious infections or disease, please do bring them to the doctors instead of giving Alex more responsibilties and workload.
回復

板凳
支持支持
回復

地板
大丈夫有所為有所不為

樂見其誠, 加油!

其實飼主亦應該多認識自己既寵物習性
居住環境健康狀況,病理基本護理.
回復

非常支持師兄.
回復

回復

nichol 發表於 2013-4-23 18:55
回復 alexwong2012 的帖子

Thank you for taking care of the turtles/tortoise again. It is much apprec ...

支持支持 ALEX c-hing
回復

支持支持 ALEX c-hing x 2
回復

支持 最重要係幫D無$睇獸醫啲窮人 呢點要大力支持

講得好xd~我真係冇幾多錢帶佢睇e生=.=  發表於 2013-4-23 20:15
回復

支持支持,師兄加油啊
回復

支持
回復

大力支持!
回復

支持師兄
回復

回復

支持 Alex Ching
回復

撐到底,師兄加油
回復

加油呀Alex兄!
從沒犯錯的人才有資格說他人的不是,
不用理會這些人的話,照自己的信念去行,享受過程!
你無私的幫助,又有幾多人可以做到呢!
回復

alexwong2012 發表於 2013-4-23 18:48
e兩天都聽到龜友話唔識插喉餵糧餵藥,有啲話怕打針.
如果啲龜仔回家後死左,我味變左殺龜兇手.
而且大家講得 ...

絕對同意C兄的說法,多年前本人在街邊用16蚊買了隻巴西龜(紅耳)後來牠病了去睇醫生用了2仟元但最後也救不了牠,我見牠很辛苦(是肺炎)也用了500蚊打了一支安樂死針免牠再痛苦下去,我的朋友取笑我買過100隻也不用這價錢,這就是針唔拮到肉唔知痛的道理,(本人也不是有錢人)我講這事情出來就想告知大家在買寵物真的耍想一想牠們不是一些垃圾可以隨意拋掉,牠們是有生命的,當自己的寵物有病自己又無能力或不想付出較多的金錢去醫牠們,這些人就要考慮應否買牠們回來,以免害了一條生命,最後支持C兄再繼續照顧有病的龜龜,在這裏我代龜龜多謝你,世事豈能盡如人意,但求無愧於心.

眾生平等動物也一樣功德無量  發表於 2013-4-23 20:17
回復

支持!加油!
回復

雖然沒有享用過這無私/無償的服務,但都支持支持。

回復