香港龜友論壇

查看: 2095|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

黃緣

樓主
呢個係之前既post
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=6131

依家拎左返黎養

龜板跌裂左

依家又唔食野,點算啊?

呢個水養定係陸地養啊?

仲有佢嘴都跌裂左小小

本來我啊媽唔贊成拎返黎養,係我同啊妹極力爭取拎返黎既

所以未帶佢去睇醫生

請各位師兄指點下啊!

沙發
這隻是黃緣呀,是箱龜.你去看箱龜爬文
回復

板凳
jackielee 發表於 2011-8-4 22:27
這隻是黃緣呀,是箱龜.你去看箱龜爬文

呢度唔係箱龜區咩?
回復

地板
sorry我冇留意到
回復

轉貼文章

黃緣閉殼龜其實是很好飼養的
首先要給牠們一個山洞供休息
底材應該使用保濕能力較好的物料,例如樹皮,水苔,泥炭土等等 (切記泥土不能是種花的那些有化學成份的)
日矖每天15mins即可,因為牠們本身不喜歡太熱跟太光
飼養箱內應放置一個小水兜供牠們喝水跟浸浴,牠們會經常去浸浴的
食物方面應餵食鈣鏻比 2 : 1 的食物,也就是2份鈣質1份鏻質,因為鏻太多會破壞鈣的吸收
例如通菜,芹菜莖,油麥菜等等,也可以餵飼蕃茄,香蕉,蝦等等 (切記低蛋白低脂肪高纖維是很重要)

龜板跌裂左,你先要医好佢呀,你試下問中蜂兄,佢有一隻叫神水,但我驚佢有內傷,不如你帶比佢睇或者看医生,唔理佢,可能會發炎越來越嚴重,越早医越好,唔好再拖,祝早曰康復,加油
回復

jackielee 發表於 2011-8-4 22:47
轉貼文章

黃緣閉殼龜其實是很好飼養的

本人目前努力中!

加油  發表於 2011-8-4 22:54
回復

烈左底板就先乾養啦. 睇下有無出血.... !!!!!
回復