香港龜友論壇

查看: 3330|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

求救 !! 豹b睇完醫生仲係唔肯食, 唔開眼.........

樓主

話說上個禮拜五因為阿B鼻吹波仔, 己經帶左佢去睇醫生, 我地都日日睇實佢。
醫生幫佢杜左蟲, 禮拜日終於痾左D 好奇怪的便便,好似浸左好耐水, 浸到白左的M 糧, 仲有D 白色"衣" ..........
見佢痾左之後, 生猛好多, 我再餵佢食野, 食左細半粒M糧就唔肯再食。
到尋日朝佢又係好似粒M糧痾返出黎咁。
但係之後就一路唔肯食野, 餵都唔食, 又見到佢屁股會溜一D 透明, 黏黏的液體出黎。
由尋日開始就無食野, 唔多開眼, 連拎起佢滴藥水都無力反抗, 唔掙扎。

醫生開俾佢的藥我地都跟足去用, 點解會越黎越差 ?? 我依家應該點做好 ?? 佢會唔會.......... 好唔返 ??

阿B的便便

杜完蟲係咪會痾D 咁既野 ?? 正唔正常 ?? 即係佢有無蟲

我好擔心 !

阿B 之前幾日的情況 :
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=74637
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=74677&extra=page%3D1&page=1
沙發

我之前睇醫生都係比這隻藥,ok好番,不過我隻唔係豹龜
回復

板凳
君臨天下 發表於 2013-5-7 11:18
我之前睇醫生都係比這隻藥,ok好番,不過我隻唔係豹龜

其實我有懷疑過 日浸3次水, 每次30分鐘, 阿B會唔會好辛苦..........
回復

地板
既然有醫生跟進緊
閣下應該問醫生
相信無人嘅專業知識會比他好
回復

boap 發表於 2013-5-7 11:57
既然有醫生跟進緊
閣下應該問醫生
相信無人嘅專業知識會比他好

其實都打過電話返去問醫生......
佢都有話仲係擔心既可以帶佢返黎睇, 但係有論壇ching 話依位醫生唔好, 所以我都仲係好擔心

我又擔心阿b 家身體咁弱, 再帶佢周圍去唔係咁好
回復

杜左蟲可能頭果幾日冇胃口,你俾佢食住药先,因为龟有病就算食緊药都吾系一兩日就會好番,所以要好有耐心咁照顾佢,如果食左成個星期都冇精神到,咁你即刻轉睇土瓜湾啦!希望龟龟冇事啦!

贊同  發表於 2013-5-7 13:30
回復

chowwaikuen 發表於 2013-5-7 12:07
其實都打過電話返去問醫生......
佢都有話仲係擔心既可以帶佢返黎睇, 但係有論壇ching 話依位醫生唔好,  ...

如真係要堅持去大圍睇試試Book下Dr.Tiger啦.聽其他C兄講.
回復

Andygogo 發表於 2013-5-7 12:59
杜左蟲可能頭果幾日冇胃口,你俾佢食住药先,因为龟有病就算食緊药都吾系一兩日就會好番,所以要好有耐心咁 ...

多謝ching 分享 !!
因為早幾日爬過d 文話隻龜爆蟲 前後 3 日就唔得 ~~~
所以好驚 ~~~ 佢一路唔食野, 抵抗力低........

我好唔好俾d 油麥菜佢俾佢引佢開下口 ? 我之前一路淨係俾m糧
回復

klho 發表於 2013-5-7 13:51
如真係要堅持去大圍睇試試Book下Dr.Tiger啦.聽其他C兄講.

我應該會轉去土瓜灣睇 ~~~ 多謝ching 分享
回復

回復 chowwaikuen 的帖子

咁你俾下油麥莱試下等佢開口,睇埋呢兩日都係差的話就快D约土瓜灣喇!
回復

比油麥菜同桑葉佢食就ok,一係就打碎曬啲糧(粉狀)加小小reptobxxx加小小水用針筒灌食。
回復

ft2728 發表於 2013-5-7 15:29
比油麥菜同桑葉佢食就ok,一係就打碎曬啲糧(粉狀)加小小reptobxxx加小小水用針筒灌食。 ...

油麥菜只係要葉邊,葉中間多水分唔好要
回復

ft2728 發表於 2013-5-7 15:29
比油麥菜同桑葉佢食就ok,一係就打碎曬啲糧(粉狀)加小小reptobxxx加小小水用針筒灌食。 ...

"灌食" 聽起黎好似好難咁......
可唔可以分享多d , 有無d 咩心得?
我驚整親佢喎 !
回復

Andygogo 發表於 2013-5-7 15:01
回復 chowwaikuen 的帖子

咁你俾下油麥莱試下等佢開口,睇埋呢兩日都係差的話就快D约土瓜灣喇! ...

嗯 ~~~ 希望佢快d 好返, 唔好再嚇我喇 !
回復

chowwaikuen 發表於 2013-5-7 15:36
"灌食" 聽起黎好似好難咁......
可唔可以分享多d , 有無d 咩心得?
我驚整親佢喎 !  ...

灌食我都係學某位C兄

你杜蟲都要灌,e生無教你?
回復

chowwaikuen 發表於 2013-5-7 15:37
嗯 ~~~ 希望佢快d 好返, 唔好再嚇我喇 !

你果支滴鼻既藥水,你隻龜太細佢吸唔到入個鼻孔,你張開佢個口滴入去會好啲,我隻4cm豹同5cm星都係感
回復

ft2728 發表於 2013-5-7 15:52
你果支滴鼻既藥水,你隻龜太細佢吸唔到入個鼻孔,你張開佢個口滴入去會好啲,我隻4cm豹同5cm星都係感 ...

個人做法,不喜勿插
回復

ft2728 發表於 2013-5-7 15:47
灌食我都係學某位C兄

你杜蟲都要灌,e生無教你?

無呀 ~~ 佢拎左阿b 走就話去杜蟲, 我無睇到佢點做
回復

ft2728 發表於 2013-5-7 15:52
你果支滴鼻既藥水,你隻龜太細佢吸唔到入個鼻孔,你張開佢個口滴入去會好啲,我隻4cm豹同5cm星都係感 ...

哦 ~~~ 滴鼻既藥水原來食得架 ?
我成日一滴完會幫佢抺返隻眼同個咀, 仲驚住佢會食左唔好添 !
回復

chowwaikuen 發表於 2013-5-7 15:57
無呀 ~~ 佢拎左阿b 走就話去杜蟲, 我無睇到佢點做

感你要去買灌食針筒,龜個鼻同個口係通,滴藥水唔洗末,

哦 ~~~~~~~ 真係依家先知 !!! 謝賜教  發表於 2013-5-7 16:28
回復