香港龜友論壇

查看: 3125|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

有人可以幫一幫我小凸鱷龜嗎?點解佢長期19~2X小時係岸上?

樓主

有師兄.師父,,為什麼我的凸鱷龜BB養了半年突然會這樣,是病了?
我的凸背龜BB
每天長期在岸上,己有一星期了,每日差不多18小時在岸上,不下水休息,都在岸上,
加上開始全身脫/甩皮及甩殼皮,雖然還有食肉胃口,

但我還是很擔心,為什麼會這樣?

2013/5/18...有師兄了知道嗎? 我已經將,龜缸用1/99消毒水,清洗一次,放的水,有一半是熟水!,另外,放置的東西都是一樣,清道夫魚也掉了

沙發
HELP ME幫一幫忙,謝謝
回復

板凳
我唔係專家不過可以比D意見你

我想如果有胃口的話暫時不用太擔心,
我爬過文,鱷龜天生抵抗力都比較強,如果水質OK溫度控制都OK的話應該唔會有大毛病。
你話養左半年姐你上年冬天開始養,可能季節變化令佢活動都有改變。
春天呢個時好多龜都會換皮,開始換甲同發情,所以係正常的。
我家三隻大中小都在換皮中,所以不用擔心。

如果真係怕既,你再留意多D睇係下係脫皮定係皮膚病,
眼腫,呼吸大聲,無胃口呢D症狀,觀察下先。
建議你上網搵多D資料睇睇了解下原生地既生活習性會好D
希望幫到你啦
回復

地板
回復 紅咩咩 的帖子

想請問皮膚病,
眼腫,呼吸大聲??點睇架?

我都唔識講,係好明顯的,一開始眼眶脹脹地之後就越黎越脹最後開唔到眼。 你近睇佢可能用口呼吸,又或者直接近聽下呼吸果時有無聲  發表於 2013-5-12 00:39
回復

回復 紅咩咩 的帖子

讚下先
回復

回復 wayneyiu 的帖子

皮膚病一般看到會有爛肉爛甲, 起初有一些奇怪的斑點在身上, 但因為他長期不下水, 皮膚病應該不會有, 眼腫明顯開不到眼, 或長期閉上眼, 因為龜正常睡覺以外是不閉眼的, 呼吸大聲意思應該是肺炎了, 肺炎一定要看醫生, 自己不能醫的, 龜龜會發出聲響, 或不吃東西
不下水就要自己看一下水的溫度, 我所知的鱷龜一般水貨較差一點都可以過活的
所以會不會是因為你的水太深, 而他不下水呢, 看不到缸不能給你什麼意見
PS.我沒有養鱷龜, 如果有錯, 請大大改正
回復

同埋鱷龜好似唔洗浮台去養?
回復

回復 terry007009 的帖子

其實我的龜B,只有兩個問題變異令我擔心..
1:上期在岸上,
2:一直甩皮龜殼及,頭,腳,尾,但甩了的皮,一星期都沒變回之前的顏色,,
其他食野都算正常,每天有2-5小時,都開UVB燈給他照
水質,我不懂
水其實不算太深,,牠只要輕輕頭申一半,已能呼吸在上空呼吸.只是龜殼全身浸滿而已
回復

浮台,,因為我見巴西龜都會有時上岸,
所以我也放一放,我也不知竟然水龜也會這麼喜歡陸地生活比在水中時間長5/6的時間Q_Q
回復

牠沒有用口呼吸,呼吸也沒有聲音!
回復

有冇人住大圍??要清道夫魚,兩條送!! 因為清道夫雖然係好,但我覺得太多隻,無咩用-.-!又驚話嚇親隻龜,都唔知係我隻龜細膽,定係,魚惡,點解佢上期係岸上!
回復

推,原因不明為什麼水龜長期在岸上,清道夫我已拿走,但沒用還是自己跑到岸上長期休息
回復

回復 wayneyiu 的帖子

直接把岸拿走吧, 但他慣在水中, 又不會浸死, 看情況如何
回復

拿走的話,不怕沒有岸了,不是很易有白點病嗎?而且水龜教不好會影響他的日常生活
回復

水其實只剛好到他的龜殼多一點點,龜bb輕輕申一點已能呼吸空氣,這是他最奇怪的事,他已長時間在岸,再這樣沒病也變有嚴重的病喔
回復

有師兄救一救,我龜龜,已經兩星期了,都是這樣,沒有改變每天20小時在岸上
回復

wayneyiu 發表於 2013-5-18 00:48
有師兄救一救,我龜龜,已經兩星期了,都是這樣,沒有改變每天20小時在岸上

>< 佢胃口如何呀? 我係新手幫你唔好 希望佢快d無事
回復

回復 卓子 的帖子

胃口沒問題,但一直在岸上! 感謝!
回復

有師兄了知道解嗎? 我已經將,龜缸用1/99消毒水,清洗一次,放的水,有一半是熟水!,另外,放置的東西都是一樣,清道夫魚也掉了
回復

wayneyiu 發表於 2013-5-18 11:54
有師兄了知道解嗎? 我已經將,龜缸用1/99消毒水,清洗一次,放的水,有一半是熟水!,另外,放置的東西都 ...

會唔會係個陸地太斜落既時候佢有d驚所有唔想落?
回復