香港龜友論壇

查看: 5994|回復: 125

新手新龜報到 :)

hello大家好!!!
我叫ella,或者大家可以叫我nina
剛剛係5月16日買左隻巴西龜仔返屋企
佢個名叫輝仔

希望以後大家多多指教呀!!

P.S. 有件事想請教大家...

我想知佢呢個size大概幾多個禮拜大倒?( i mean 佢出世左幾耐 >< )

同埋我帶佢返屋企之後佢都冇食過野
日日都唔食龜糧 試過喂蝦乾比佢佢都唔食
應該點算好.........................

另外我每日都有幫佢換水
因為知道唔可以用水喉水所以我用凍滾水的
唔知有冇影響有冇問題呢

望各位師兄姐賜教呀THANKS!!! :)

hihi
回復

回復 jefflamcy 的帖子

hello :) 多多指教
回復

回復

回復

你好~~~~~~
回復

回復 Chun12132001 的帖子

你好你好=]]]
回復

你好ella~  你好呀 輝仔

ella你起邊度買輝仔番黎架 個鋪頭俾個密封既袋拎佢番黎咁恐怖既

龜龜仲係bb...只於幾大我就唔知啦~

其實水喉水可以直接用..不過要等龜龜有良好既低抗力先做..
依家你龜龜仲係bb...抵抗力冇咁高..所以我建議你用凍滾水或者隔夜水......

有d龜龜初初番屋企因為未能適應環境唔慣...so唔係幾食野
你可以試下命脈開口糧.... 俾bb龜食的~ 你可以試下
回復

回復 seira2242527 的帖子

哈哈唔該哂你呀!!!!!

佢係from金魚街既,個間野個門口有好多唔同種類既石仔擺係度賣架,跟住d石既上方就係賣龜仔既@@
係囉我都奇怪唔係d魚先係用呢d袋架咩
咁我就放心啦我驚d水影響佢食慾 ^-^
命脈開口糧?@@金魚街應該可找到吧??@@
回復

ellanina 發表於 2013-5-23 06:31

哈哈唔該哂你呀!!!!!

命脈開口糧~ 唔係間間都有得買..

你去呢度望下~ 會有的
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=84

哦...你話果間 我去果買啦.. 十分唔鍾意果間-口-~ 服務態度差 冬天仲放d龜龜起出面俾人賣....d龜龜成日冷病 過身 我買過一次就冇買啦 ,,, 果度都係我第一次自己買龜龜養既地方
回復

你好,輝仔好得意,我都係新手,意見等其他師兄比你,加油!
回復

唔該晒你呀><
下????真ga??? 我有個fd第二日都係個度買左隻龜tim………………………………
回復

回復 JoeK 的帖子

多謝:)大家一齊加油!!!!
回復

ellanina 發表於 2013-5-23 06:46

唔該晒你呀><

嗯~ 我買左3隻 其中1隻買番黎健康,,,其餘果2隻都病,,,, 總知個人就對果間門冇好感   你個fd 有冇上論壇伸請ac 可以得閒上黎傾下計
回復

JoeK 發表於 2013-5-23 06:46
你好,輝仔好得意,我都係新手,意見等其他師兄比你,加油!

原來你係新手黎
回復

我已經叫佢申請,佢穎該今晚就會有ac xdd 佢個隻聽聞而家隻眼有d事呀,買過龜精靈都唔得gum@@ worry………………
回復

ellanina 發表於 2013-5-23 06:57

我已經叫佢申請,佢穎該今晚就會有ac xdd 佢個隻聽聞而家隻眼有d事呀,買過龜精 ...

叫佢放相上黎睇下._____. ~ 睇下依度d c兄幫唔幫到你個fd
回復

我之前都係個間睇過,門口阿姐態度差!
回復

ellanina 發表於 2013-5-23 06:57

我已經叫佢申請,佢穎該今晚就會有ac xdd 佢個隻聽聞而家隻眼有d事呀,買過龜精 ...

試下用呢個方法http://www.hkturtle.org/forum.ph ... tid=2215&extra=[/url] ??
回復

係呀,所以請多多指教!
回復